Pridať recept

Pitahaya - dračie ovocie

Pitahaya je plod kaktusu - lahodné ovocie, ktorý chuťou pripomína kiwi. Pôvod má v Strednej Amerike. Pestuje sa aj v Nikaragui, Číne, Vietname, Mexiku a v Izraeli. Je to dosť vodnaté ovocie a obsahuje pomerne málo cukru.

Plody pitahayi sú buď ružové až červené, alebo žlté s bielou dužinou, ktorá obsahuje čierne zrniečka, ktoré sú jedlé. Pri červených plodoch môže byť dužina červená. Mäsité plody sú oválne bobule pokryté podlhovastými šupinami. Dosahujú dĺžky až 20 centimetrov. Majú červenú až fialovú šupku. Dužnina má kyslejšiu chuť a je trochu aromatická. Pripomína zmes egrešov a vodového melónu. Plod môže vážiť od 150 do 600 gramov. Toto ovocie je známe pod pojmom dračie ovocie.

Zdraviu prospešné účinky piatahayi

Je bohatá na vitamín C, B, sodík, karotény, vápnik, železo. Je nízkokalorická a obsahuje vlákninu. Pitahaya s červenou dužinou je bohatá na antioxidanty. Podporuje imunitný systém, zlepšuje peristatiku čriev, pomáha s nespavosťou, zlepšuje koncentráciu.

Nákup a skladovanie pitahaya ovocia

Servíruje sa ako melón, jednoducho sa rozkrojí na polovice a potom na plátky či mesiačiky. Dužninu vyjedzte a šupku vyhoďte. Zrelé plody sa ľahko lúpu - odrežú sa konce a šupka sa stiahne smerom dole. Tak isto sa môže rozkrojiť a vydlabať lyžičkou.

Chuť pytahayi sa môže zvýrazniť limetkovou šťavou. Pitahaya sa používa ako pochutina medzi jednotlivými chodmi, kde sa dužina je spolu so semiankami. Z tohto ovocia sa vyrábajú koktaily, džúsy, víno alebo šťavy. Sušená dužina sa pomelie a v takomto stave sa používa na ochutenie rôznych nápojov. V Tchaj-wane používajú diabetici dužinu ovocia namiesto ryže.

Vyskúšajte Čokomafiny s pitahayou

Pri kupovaní dbajte na to, aby farebný obal so špicatými šupinami a špičky zelených šupín, ktoré rastú na plode neboli suché či fľakaté. Na omak by malo byť ovocie pevné vďaka 2 milimetrovej silnej šupke. V obchode býva toto ovocie chladené.

 

 

 

 

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
Súťaž: Jesenné pečenie s Dr.Oetker
Kysnuté sú najlepšie! Vedieť upiecť chutný a nadýchaný koláč z kysnutého cesta je umenie, ktoré si...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...