Pridať recept

Citróny prinesú slnko do Vašej kuchyne!

Krásne voňajú, dodávajú nápojom, dezertom a šalátom sviežu chuť, a dokonca blahodarne pôsobia na naše zdravie.

Citróny snáď ani netreba nijak špeciálne predstavovať, pretože obvykle nechýbajú v žiadnej domácnosti. Ich využitie je naozaj veľmi široké, nepoužívajú sa iba pri varení, dokážu pomôcť aj v domácnosti so škvrnami, zápachom alebo zafarbenými rukami.

 

Dnes už sa citróny dajú kúpiť celoročne, no tie najlepšie sú od januára do marca. Citrónovník je síce subtropická rastlina, no pekné plody si v skleníku alebo doma, pri izbovej teplote vypestujete aj u nás, na Slovensku.

Užitočné vitamíny a minerály v citrónoch

Z vitamínov sa v citrónoch ukrýva vitamín A, C, E, B1, B2, B6, kyselina listová a pantoténová. Z minerálov je v nich obsiahnutý draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, selén, sodík, vápnik, zinok a železo. Jeden cca 100g citrón má tieto nutričné hodnoty: 44,17 Kcal, 0,66g bielkovín, 0,53g tukov, 9,21g sacharidov,  a 3,6g vlákniny.

citrón
fotogaléria
citrón
Zdroj: dreamstime.com

Zdravie ukryté v citrónoch

Určite ste už počuli o tom, že citrón je bohatý na vitamín C, veď v jednom jedinom plode sa nachádza približne 45% dennej odporúčanej dávky tohto vitamínu. Citróny zlepšujú odolnosť imunitného systému voči infekciám, preto sú vhodné pri všetkých vírusových, ale aj bakteriálnych ochoreniach. Výskumy dokazujú, že konzumácia ovocia a zeleniny s vysokým obsahom vitamínu C a vlákniny znižuje riziko mŕtvice a infarktu.

Rozpustná vláknina obsiahnutá v plodoch pozitívne pôsobí na trávenie. Tu musíme upozorniť nato, že pokiaľ by ste chceli využiť všetky liečivé účinky vlákniny, museli by ste zjesť väčšie množstvo citrón aj so šupkou a dužinou, nielen piť citrónovú šťavu. Citróny, ale aj iné citrusové plody dokážu znížiť  hladinu cholesterolu v krvi a zriediť krv.

Izraelská lemonana
fotogaléria
Izraelská lemonana
Zdroj: dreamstime

Kyselina citrónová, ktorú citróny obsahujú zabraňuje vzniku ľadvinových kameňov, prípadne slúži ako prevencia pred vznikom ďalších. Trpíte nedostatkom železa? V citrónoch takmer žiadne železo nenájdete, ale látky, ktoré sa v týchto žltých plodoch nachádzajú pomáhajú zlepšovať vstrebávanie železa z potravín rastlinného pôvodu.

Myslíte si, že citrónová voda Vám pomôže schudnúť? Také jednoduché to predsa len nebude! Je pravdou, že citrónová voda Vám pomôže zmierniť chuť do jedla, navodí pocit sýtosti a zrýchli spaľovanie, no takú pizzu, či hamburger za Vás určite nespáli!

Správny výber a skladovanie citrónov

Kupovať by ste mali čerstvé plody, staršie plody mávajú mnohokrát vyschnutú dužinu. Tie najlepšie citróny pochádzajú zo Španielska, Grécka, Talianska a Argentíny, preto si dajte v obchodoch záležať na ich pôvode. V žiadnom prípade nekupujte mäkké, fľakaté a nahnité plody!

Zaujímavosťou je, že citróny sa zbierajú ešte zelené a na trh sa dostanú, až keď dozrú a zožltnú. V chladničke pri teplote cca 4°C vydržia čerstvé až 12 týždňov.

Chcete z nich vyžmýkať čo najviac šťavy? Keď citrón vložíte na pár sekúnd do mikrovlnnej rúry, potom ho pritlačíte dlaňou a pošúchate po kuchynskej doske, vytlačíte z neho omnoho viac šťavy.

citrón
fotogaléria
citrón
Zdroj: dreamstime.com

Citróny v kuchyni

V kuchyni sa bežne používa citrónová kôra, šťava a dužina. Ak chcete do jedla použiť citrónovú kôru, siahnite po bio produktoch, tie totižto nie sú chemicky nijak ošetrované. Kôra sa pridáva do koláčov alebo vareného vínka, ktorému dodá neodolateľnú vôňu. Šťavou dochutíte miešané nápoje, limonády, čaje, polevy, šaláty alebo sladký krém na zákusok. Citrón dokonale doplní ryby, ale aj marinády na hydinové mäso. S citrónmi sa dá skvele experimentovať, pretože výborne fungujú so sladkým, ale aj pikantným. Vo väčšine krajín sa vyprážané jedlá a ryby podávajú s plátkom citróna, v Mexiku sa naopak citróny podávajú takmer ku všetkému, dokonca aj k pivu.

Inšpirujte sa receptami s citrónom

Napísané: 02.02.2017
Zdroj foto: istock.com
Zdroj text: Dobruchut.sk

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
privatmaria
6.2.2017 21:36 | |
+4 -0
Píšete,aké sú zdravé citróny,to mate pravdu,ale vložiť ich do mikrovlny je najväčšia hlúposť.Všetko z nej výjde mrtvé a ožiarene.Mikrovlnu rúru vyhodte von oknom.Ten kto ju vyrába,by mal dostať veľkú pokutu a zákaz výroby. Majka
Podobné články
marhule
Hor sa na marhule!
Majú príjemnú vôňu, sú ich plné stromy a ich farba je veľmi lákavá. Marhuľová sezóna je v plnom prúde,...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...