Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Pomelo - vitamínová bomba na sychravé dni

Pre niekoho symbol šťastia, pre niekoho najväčší citrus na svete, no pre väčšinu podmanivé a delikátne spojenie grapefruitu a pomaranča.

Pomelo je najväčšie citrusové ovocie. Pochádza z juhovýchodnej Ázie, rastie v Malajzii, Indonézii a Thajsku, ale aj v Novej Guinei a na Tahiti. Pestuje sa v niektorých štátoch USA, v Izraeli a v Japonsku. Pre Číňanov symbolizuje šťastie a bohatstvo. Rastie na tŕnistom stále zelenom strome, ktorý dorastá do výšky 5 - 15 metrov. Pomelo je kríženec grapefruitu a pomaranča.

Má rôzne odrody, niektoré sú guľaté, iné majú tvar hruškovitý. Niektoré druhy pomela nemajú dokonca vôbec kôru. Dosahujú priemer 30 cm a váhu majú do 11 kg. Kôra je veľmi silná, zelenej až žltozelenej farby, veľmi dobre sa lúpe. Dužina pomela je sladká, šťavnatá, žltej, oranžovej až červenej farby, je pokrytá ešte bielou tenkou šupkou horkej chuti. Plody tohto citrusu sa trhajú nezrelé, aby behom prepravy po Európy nepodľahli skaze.

Pomelo ako vitamínová bomba 

Pomelo obsahuje rovnaké množstvo vitamínu C ako citrón, takže je veľká vitamínová bomba. Ďalej obsahuje mangán, železo, draslík a vitamín A. Má veľmi málo kalórií, obsahuje minimum tuku, sodíku a cholesterolu. V Číne sa z pomela vyrábajú lieky na liečbu kašľa, opuchov či na zlepšenie trávenia. Pomáha odstrániť hlieny.

Pomelo v kuchyni

Z pomela pred konzumáciou vždy ošúpte bielu šupku, je dosť horká. Pomelo sa konzumuje ako iné citrusy.

Vhodné je aj pri príprave ázijských pokrmov. Oživý aj kuracie ragú, takže jeho využitie je aj v teplej kuchyni v kombinácii s mäsom.

Kôra z pomela sa využíva pri príprave marmelády, kandovaného ovocia s repkovým cukrom, sirupu. Dokonca sa kôra využíva aj na prípravu rezňou. Jednoducho sa kôra obalí v trojobale, vypraží a obed je hotový. Aj keď z hľadiska ošetrenej kôry to nieje moc vhodný pokrm.

Pomelo sa konzumuje surové, bez šupky, pridáva sa do ovocných šalátov ale aj do marmelád na spestrenie chuti. Vyrába sa z neho džús, vhodný je do koktailov, smoothie, na prípravu drinkov. 

Doporučuje sa konzumovať čo najrýchlejšie a skladovať sa má v chladničke, pretože rýchlo vysychá.

Vyskúšajte chutný šalát s pomelom:

 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Tvaroh
Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho...
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Pomelo
Video: Ako ošúpať pomelo?
Zistite, prečo sa pomelo predáva vo fólii a ako ho efektívne a rýchlo zbaviť hrubej šupky.
Echinacea
Echinacea - prírodné antibiotikum
O jej liečivých účinkoch niet pochýb. Výrazná bylina pôvodom zo Severnej Ameriky sa dnes pestuje na plantážach po celom...
Pečené zemiaky
Zemiaky - 9 cenných rád ako na ne
Zistite ako zemiaky rýchlejšie uvariť či osviežiť alebo ako zabrániť ich vykypeniu...
Vybrali sme pre vás
Pálivé špagety
Najlepšie omáčky na špagety
Najlepšie omáčky na špagety
Zabudnite na špagety s kečupom a syrom! Prinášame vám výber najlepších omáčok na špagety.
Zelený čaj
Video: Zelená pre zelený čaj
Video: Zelená pre zelený čaj
Pijete zelený čaj? Ako jedna z najdostupnejších superpotravín preukázateľne predlžuje život a chráni nás pred...
Grilled Juicy
Zoznámte sa s cudzími názvami steakov
Zoznámte sa s cudzími názvami steakov
Rump steak, rib eye, flank steak? Radi by ste si dopriali dobrý steak, ale netušíte čo sa skrýva za cudzími názvami?