Pridať recept

Pomelo - vitamínová bomba na sychravé dni

Pre niekoho symbol šťastia, pre niekoho najväčší citrus na svete, no pre väčšinu podmanivé a delikátne spojenie grapefruitu a pomaranča.

Pomelo je najväčšie citrusové ovocie. Pochádza z juhovýchodnej Ázie, rastie v Malajzii, Indonézii a Thajsku, ale aj v Novej Guinei a na Tahiti. Pestuje sa v niektorých štátoch USA, v Izraeli a v Japonsku. Pre Číňanov symbolizuje šťastie a bohatstvo. Rastie na tŕnistom stále zelenom strome, ktorý dorastá do výšky 5 - 15 metrov. Pomelo je kríženec grapefruitu a pomaranča.

Má rôzne odrody, niektoré sú guľaté, iné majú tvar hruškovitý. Niektoré druhy pomela nemajú dokonca vôbec kôru. Dosahujú priemer 30 cm a váhu majú do 11 kg. Kôra je veľmi silná, zelenej až žltozelenej farby, veľmi dobre sa lúpe. Dužina pomela je sladká, šťavnatá, žltej, oranžovej až červenej farby, je pokrytá ešte bielou tenkou šupkou horkej chuti. Plody tohto citrusu sa trhajú nezrelé, aby behom prepravy po Európy nepodľahli skaze.

Pomelo ako vitamínová bomba 

Pomelo obsahuje rovnaké množstvo vitamínu C ako citrón, takže je veľká vitamínová bomba. Ďalej obsahuje mangán, železo, draslík a vitamín A. Má veľmi málo kalórií, obsahuje minimum tuku, sodíku a cholesterolu. V Číne sa z pomela vyrábajú lieky na liečbu kašľa, opuchov či na zlepšenie trávenia. Pomáha odstrániť hlieny.

Pomelo v kuchyni

Z pomela pred konzumáciou vždy ošúpte bielu šupku, je dosť horká. Pomelo sa konzumuje ako iné citrusy.

Vhodné je aj pri príprave ázijských pokrmov. Oživý aj kuracie ragú, takže jeho využitie je aj v teplej kuchyni v kombinácii s mäsom.

Kôra z pomela sa využíva pri príprave marmelády, kandovaného ovocia s repkovým cukrom, sirupu. Dokonca sa kôra využíva aj na prípravu rezňou. Jednoducho sa kôra obalí v trojobale, vypraží a obed je hotový. Aj keď z hľadiska ošetrenej kôry to nieje moc vhodný pokrm.

Pomelo sa konzumuje surové, bez šupky, pridáva sa do ovocných šalátov ale aj do marmelád na spestrenie chuti. Vyrába sa z neho džús, vhodný je do koktailov, smoothie, na prípravu drinkov. 

Doporučuje sa konzumovať čo najrýchlejšie a skladovať sa má v chladničke, pretože rýchlo vysychá.

 

Vyskúšajte chutný šalát s pomelom:

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
V zimných mesiacoch ukryte vitamíny do mrazničky: Fantastické benefity mrazeného ovocia
V zimných mesiacoch ukryte vitamíny do mrazničky: Fantastické benefity mrazeného ovocia
Balíček mrazeného ovocia je doslova vitamínovou bombou. Navyše vám ušetrí čistenie či pravidelný nákup čerstvého ovocia.
Prečo zaradiť mandarínky do jedálnička
Čo sa stane, ak zjete každý deň tri mandarínky?
Malé citrusové ovocie vždy poteší lahodnou chuťou, krásnou vôňou a príjemne prekvapí svojim nutričným...
Ak práve bojujete s bakteriálnou alebo vírusovou infekciou, s horúčkou, kašľom či obyčajným prechladnutím,
Ak práve bojujete s bakteriálnou alebo vírusovou infekciou, s horúčkou, kašľom či obyčajným prechladnutím, siahnite po tomto ovocí
Pomáha pri problémoch s trávením a pôsobí aj antibakteriálne. Viete, po ktorom ovocí siahnuť pri chorobe...