Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Pažítka

Pažítka je malá cibuľovina, blízka príbuzná cesnaku a cibule. U pažítky je však dôležitejšia nadzemná časť - vňať, než tá podzemná cibuľka. Pažítku môžete pestovať všade, stačí jej ľahšia, piesočná pôda dobre zásobená dusíkom a draslíkom. Dorastá do výšky 10 - 35 cm. Pravdepodobne pochádza z Ázie z okolia sibírskeho Bajkalu, kde si ju cenili ako mocné afrodiziakum. Jej chuť je jemne cibuľová.

A čo vitamíny v pažítke?

Pažítka obsahuje vitamíny A, B, C, E, K, bielkoviny, tuk, vlákninu, sacharidy, železo, vápník, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, mangán, selén, sodík, éterické oleje, omega 3, Omega 6, luteín, betakarotén, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú. Podporuje zažívanie a chuť k jedlu, dokonca znižuje krvný tlak. Má blahodárne účinky na obličky. Podporuje vylučovanie žlče, detoxikuje tráviaci trakt, podporuje obranyschopnosť. Chrání pred rakovinou žalúdka, hrubého čreva, pŕs a pľúc. 

Pažítka v kuchyni

Pažítka je veľmi populárna prísada do jedál. Jej fialové kvety možno použiť ako ozdobu. Používa sa v surovom stave, do teplých jedál sa dává vždy nakoniec. Do pomazánok sa pridáva už behom prípravy. Hodí sa k dochuteniu a na ozdobu polievok, omáčok, rybacích pokrmov, do slaných omeliet a palaciniek, majonéz, šalátov, do bylinkového masla, jogurtov, dippov, marinád, rizota, praženice, na cestoviny, do cestíčka na obalovanie zeleniny. Môžeme ňou posypať pečené alebo varené zemiaky, chlebíčky, ryžu...Je vynikajúca v kombinácii s petrželovou vňaťou v mäsových i zeleninových jedlách. Pažitka je dobrá v kombinácii aj s inými čerstvými bylinkami - estragón, petržlenová vňať, zelerová vňať, žerucha. Nedoporučuje sa kombinácia s cesnakom, lebo cesnak prebije arómu pažítky. Vhodnejšia je v kombinácii s medvedím cesnakom, ten má menej výraznejšiu vôňu. A samozrejme, stačí ňou nasekanou posypať chleba s maslom a fantastický pokrm je na svete. 

Pažítku môžete buď nakrájať, nasekať alebo nastrihať nožnicami. Tak isto ako iné bylinky, aj pažítka je najlepšia v surovom stave. Ak si ju chcete uchovať do zásoby, tak to urobte mrazením. Sušená pažítka stráca chuť aj arómu. Pár dní vám vydrží prepláchnutá a zabalená do vlhkej utierky či alobalu v chladničke. 

Recepty z pažítky:

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
pohánková múka
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Kde sú tie časy, kedy v obchodoch v regáli boli v ponuke len hladká, hrubá a polohrubá múka? Dnes už v obchodoch...
Pomelo
Pomelo - vitamínová bomba na sychravé dni
Pre niekoho symbol šťastia, pre niekoho najväčší citrus na svete, no pre väčšinu podmanivé a delikátne spojenie...
Mascarpone
Lahodný krémový syr - mascarpone
Mascarpone nie je len krémový syr do tiramisu či cheesecaku. Je to komplexná ingrediencia, ktorá má svoje pevné miesto...
Tvaroh
Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho...
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Vybrali sme pre vás
Eggnog with
Video: Pripravte si ten najlepší domáci vaječný likér
Video: Pripravte si ten najlepší domáci vaječný likér
Kupujete vaječný likér v obchode? Prečo? Veď ten domáci máte hotový raz-dva.
Ganache
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Ganache je niečo ako univerzálna čokoládová poleva či čokoládový krém. S ganachovými polevami či krémami sa v našich...
Medovníky bez múky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
Aj zástanci zdravej výživy si môžu dopriať voňavé medovníčky. Tu je päť receptov na medovníky bez výčitiek.