Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Pažítka

Pažítka je malá cibuľovina, blízka príbuzná cesnaku a cibule. U pažítky je však dôležitejšia nadzemná časť - vňať, než tá podzemná cibuľka. Pažítku môžete pestovať všade, stačí jej ľahšia, piesočná pôda dobre zásobená dusíkom a draslíkom. Dorastá do výšky 10 - 35 cm. Pravdepodobne pochádza z Ázie z okolia sibírskeho Bajkalu, kde si ju cenili ako mocné afrodiziakum. Jej chuť je jemne cibuľová.

A čo vitamíny v pažítke?

Pažítka obsahuje vitamíny A, B, C, E, K, bielkoviny, tuk, vlákninu, sacharidy, železo, vápník, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, mangán, selén, sodík, éterické oleje, omega 3, Omega 6, luteín, betakarotén, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú. Podporuje zažívanie a chuť k jedlu, dokonca znižuje krvný tlak. Má blahodárne účinky na obličky. Podporuje vylučovanie žlče, detoxikuje tráviaci trakt, podporuje obranyschopnosť. Chrání pred rakovinou žalúdka, hrubého čreva, pŕs a pľúc. 

Pažítka v kuchyni

Pažítka je veľmi populárna prísada do jedál. Jej fialové kvety možno použiť ako ozdobu. Používa sa v surovom stave, do teplých jedál sa dává vždy nakoniec. Do pomazánok sa pridáva už behom prípravy. Hodí sa k dochuteniu a na ozdobu polievok, omáčok, rybacích pokrmov, do slaných omeliet a palaciniek, majonéz, šalátov, do bylinkového masla, jogurtov, dippov, marinád, rizota, praženice, na cestoviny, do cestíčka na obalovanie zeleniny. Môžeme ňou posypať pečené alebo varené zemiaky, chlebíčky, ryžu...Je vynikajúca v kombinácii s petrželovou vňaťou v mäsových i zeleninových jedlách. Pažitka je dobrá v kombinácii aj s inými čerstvými bylinkami - estragón, petržlenová vňať, zelerová vňať, žerucha. Nedoporučuje sa kombinácia s cesnakom, lebo cesnak prebije arómu pažítky. Vhodnejšia je v kombinácii s medvedím cesnakom, ten má menej výraznejšiu vôňu. A samozrejme, stačí ňou nasekanou posypať chleba s maslom a fantastický pokrm je na svete. 

Pažítku môžete buď nakrájať, nasekať alebo nastrihať nožnicami. Tak isto ako iné bylinky, aj pažítka je najlepšia v surovom stave. Ak si ju chcete uchovať do zásoby, tak to urobte mrazením. Sušená pažítka stráca chuť aj arómu. Pár dní vám vydrží prepláchnutá a zabalená do vlhkej utierky či alobalu v chladničke. 

Recepty z pažítky:

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Chunks of cheddar
Čedar syr
Cheddar je malá obec v juhovýchodnom Anglicku. Práve odtiaľ pôvodne pochádza jeden z najobľúbenejší syrov na svete -...
Bunch of Parasol
Bedľa
Bedľa jedlá je huba s typickým klobúkom, ktorý môže dorásť v priemere až do 30 cm. Mladé huby sú celé hnedasté. Ako...
Tayberry
Tayberry - malinočernice
Tayberry, alebo malinočernice sú krížencom malín a černíc. Táto nádherná a chutná rastlina pochádza z Anglicka. Dokonca...
Patizón
Patizón
Sú nenáročné na pestovanie a bohaté na vitamíny. V kuchyni im patrí veľký priestor.
Bunch of lavender
Levanduľa rozvonia vašu kuchyňu
Levanduľa je stále zelený krík s úzkymi šedými listami a fialovými kvetmi. Existuje až 39 druhov levandule, ktoré môžu...
Leaves of melissa
Medovka dodá jedlu šmrnc
Medovka lekárska je bylinka, ktorá veľmi príjemne vonia. Pre jej sviežu, citrónovú vôňu s nádychom mentolu, ktorú...
Vybrali sme pre vás
Čučoriedkové
Čučoriedky v hlavnej úlohe! 10 receptov, ktoré musíte vyskúšať
Čučoriedky v hlavnej úlohe! 10 receptov, ktoré musíte vyskúšať
Čučoriedky, sladkokyslasté bobule plné vitamínov a antioxidantov, sa hodia nie len do koláčov :) Vychutnajte si...
Bunch of Parasol
Bedľa
Bedľa
Bedľa jedlá je huba s typickým klobúkom, ktorý môže dorásť v priemere až do 30 cm. Mladé huby sú celé hnedasté. Ako...
Patizón
Patizón
Patizón
Sú nenáročné na pestovanie a bohaté na vitamíny. V kuchyni im patrí veľký priestor.