Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Pažítka

Pažítka je malá cibuľovina, blízka príbuzná cesnaku a cibule. U pažítky je však dôležitejšia nadzemná časť - vňať, než tá podzemná cibuľka. Pažítku môžete pestovať všade, stačí jej ľahšia, piesočná pôda dobre zásobená dusíkom a draslíkom. Dorastá do výšky 10 - 35 cm. Pravdepodobne pochádza z Ázie z okolia sibírskeho Bajkalu, kde si ju cenili ako mocné afrodiziakum. Jej chuť je jemne cibuľová.

A čo vitamíny v pažítke?

Pažítka obsahuje vitamíny A, B, C, E, K, bielkoviny, tuk, vlákninu, sacharidy, železo, vápník, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, mangán, selén, sodík, éterické oleje, omega 3, Omega 6, luteín, betakarotén, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú. Podporuje zažívanie a chuť k jedlu, dokonca znižuje krvný tlak. Má blahodárne účinky na obličky. Podporuje vylučovanie žlče, detoxikuje tráviaci trakt, podporuje obranyschopnosť. Chrání pred rakovinou žalúdka, hrubého čreva, pŕs a pľúc. 

Pažítka v kuchyni

Pažítka je veľmi populárna prísada do jedál. Jej fialové kvety možno použiť ako ozdobu. Používa sa v surovom stave, do teplých jedál sa dává vždy nakoniec. Do pomazánok sa pridáva už behom prípravy. Hodí sa k dochuteniu a na ozdobu polievok, omáčok, rybacích pokrmov, do slaných omeliet a palaciniek, majonéz, šalátov, do bylinkového masla, jogurtov, dippov, marinád, rizota, praženice, na cestoviny, do cestíčka na obalovanie zeleniny. Môžeme ňou posypať pečené alebo varené zemiaky, chlebíčky, ryžu...Je vynikajúca v kombinácii s petrželovou vňaťou v mäsových i zeleninových jedlách. Pažitka je dobrá v kombinácii aj s inými čerstvými bylinkami - estragón, petržlenová vňať, zelerová vňať, žerucha. Nedoporučuje sa kombinácia s cesnakom, lebo cesnak prebije arómu pažítky. Vhodnejšia je v kombinácii s medvedím cesnakom, ten má menej výraznejšiu vôňu. A samozrejme, stačí ňou nasekanou posypať chleba s maslom a fantastický pokrm je na svete. 

Pažítku môžete buď nakrájať, nasekať alebo nastrihať nožnicami. Tak isto ako iné bylinky, aj pažítka je najlepšia v surovom stave. Ak si ju chcete uchovať do zásoby, tak to urobte mrazením. Sušená pažítka stráca chuť aj arómu. Pár dní vám vydrží prepláchnutá a zabalená do vlhkej utierky či alobalu v chladničke. 

Recepty z pažítky:

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vianočné inšpirácie
Vianočné inšpirácie
Podobné články
hrusky
Vitamínová bomba na tieto sychravé jesenné dni - hruška!
Jeden z mnohých druhov jesenného ovocia, ktoré sa môže pýšiť skvelou chuťou, jemnou vôňou a liečivou silou. Ak sa...
Herbs Drying
Uchovajte si bylinky aj na zimu, poradíme Vám ako nato!
Radi ochucujete jedlá rôznymi zelenými bylinkami? Od jari do jesene to väčšinou nie je žiadny problém, stačí si ich...
Gratinované
Zapekanie jedál má tiež svoje čaro!
Keď sa jedlo zapeká - gratinuje - na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, najčastejšie syrová. Syr sa na povrchu pekne...
slovník
Česko-slovenský gastronomický slovník
Kedlubna, květák, lilek, cizrna, libové maso, kýta, jáhle. Poznáte tieto suroviny? Každý z času na čas natrafíme...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
Close-up of
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten...
Vybrali sme pre vás
Orechové linecké
Linecké koláčiky 5x inak
Linecké koláčiky 5x inak
Základný recept na tradičné linecké koláčiky môžte jednoducho upraviť. Ponúkame vám niekoľko chutných variácií.
Eggnog with
Tekutá sladkosť pre dospelých - vaječný likér!
Tekutá sladkosť pre dospelých - vaječný likér!
Čo by to boli za Vianoce bez vaječného likéru, stromčeka, kapra a darčekov? Ešte doteraz si určite pamätáte, že ste ako...
medovníky
Overené recepty na medovníky, ktoré sa určite vydaria!
Overené recepty na medovníky, ktoré sa určite vydaria!
Aké by to boli vianoce bez voňavých medovníkov. Hľadáte, podľa ktorého receptu upiecť tie ozaj dobré medovníky? Vybrali...