Pridať recept

Pažítka

Pažítka je malá cibuľovina, blízka príbuzná cesnaku a cibule. U pažítky je však dôležitejšia nadzemná časť - vňať, než tá podzemná cibuľka. Pažítku môžete pestovať všade, stačí jej ľahšia, piesočná pôda dobre zásobená dusíkom a draslíkom. Dorastá do výšky 10 - 35 cm. Pravdepodobne pochádza z Ázie z okolia sibírskeho Bajkalu, kde si ju cenili ako mocné afrodiziakum. Jej chuť je jemne cibuľová.

A čo vitamíny v pažítke?

Pažítka obsahuje vitamíny A, B, C, E, K, bielkoviny, tuk, vlákninu, sacharidy, železo, vápník, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, mangán, selén, sodík, éterické oleje, omega 3, Omega 6, luteín, betakarotén, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú. Podporuje zažívanie a chuť k jedlu, dokonca znižuje krvný tlak. Má blahodárne účinky na obličky. Podporuje vylučovanie žlče, detoxikuje tráviaci trakt, podporuje obranyschopnosť. Chrání pred rakovinou žalúdka, hrubého čreva, pŕs a pľúc. 

Pažítka v kuchyni

Pažítka je veľmi populárna prísada do jedál. Jej fialové kvety možno použiť ako ozdobu. Používa sa v surovom stave, do teplých jedál sa dává vždy nakoniec. Do pomazánok sa pridáva už behom prípravy. Hodí sa k dochuteniu a na ozdobu polievok, omáčok, rybacích pokrmov, do slaných omeliet a palaciniek, majonéz, šalátov, do bylinkového masla, jogurtov, dippov, marinád, rizota, praženice, na cestoviny, do cestíčka na obalovanie zeleniny. Môžeme ňou posypať pečené alebo varené zemiaky, chlebíčky, ryžu...Je vynikajúca v kombinácii s petrželovou vňaťou v mäsových i zeleninových jedlách. Pažitka je dobrá v kombinácii aj s inými čerstvými bylinkami - estragón, petržlenová vňať, zelerová vňať, žerucha. Nedoporučuje sa kombinácia s cesnakom, lebo cesnak prebije arómu pažítky. Vhodnejšia je v kombinácii s medvedím cesnakom, ten má menej výraznejšiu vôňu. A samozrejme, stačí ňou nasekanou posypať chleba s maslom a fantastický pokrm je na svete. 

Pažítku môžete buď nakrájať, nasekať alebo nastrihať nožnicami. Tak isto ako iné bylinky, aj pažítka je najlepšia v surovom stave. Ak si ju chcete uchovať do zásoby, tak to urobte mrazením. Sušená pažítka stráca chuť aj arómu. Pár dní vám vydrží prepláchnutá a zabalená do vlhkej utierky či alobalu v chladničke. 

 

Recepty z pažítky:

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Tu je niekoľko čajov, ktoré by ste mali piť, ak máte tráviace problémy
Tu je niekoľko čajov, ktoré by ste mali piť, ak máte tráviace problémy
Keď vás trápi zápcha, nadúvanie alebo hnačka, mali by ste siahnuť po týchto čajoch.