Pridať recept

Diabolské plody - čili papričky!

Čili papričky rastú na cca 1 meter vysokých kríkoch v tropických a subtropických oblastiach. Väčšinou sú spájané práve s Mexikom, no objavujú sa aj v Indii, Japonsku, Thajsku, Číne a Vietname. Pálivé plody majú rôznu farbu, záleží to na odrode - od zelenej, cez žltú, oranžovú až po tmavo červenú, tvar a veľkosť. Pôvodom sú z Ameriky, no postupne sa pre svoju obľúbenosť rozšírili do celého sveta a nepoužívajú sa len v kuchyni na dochucovanie jedál, ale aj v liečiteľstve. Veľmi dávno boli označované za “indiánske korenie“, pretože Indiáni týmto červeným práškom korenili svoje jedlá a nápoje.

Čili papričky vďačia za svoju ostrú chuť látke, ktorá sa nazýva kapsaicín. Ide o rastlinný alkaloid, ktorý dráždi receptory nervových zakončení jazyka a  spôsobuje pocit pálenia. Ostrosť záleží na druhu, lepšie povedané obsahu kapsaicínu a pohybuje sa od jemne korenistej až po extrémne pálivú.

Vitamíny a minerály v čili papričkách

Z vitamínov sa v čili papričkách ukrýva vitamín A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, cholín, luteín, betakarotén, kyselina listová a pantoténová. Sú zdrojom mnohých minerálov, ako je železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, mangán, selén, omega-3 a omega-6 kyselín.

 

Zdraviu prospešné účinky čili

Kapsaicín povzbudzuje krvný obeh, znižuje hladinu cholesterolu a obmedzuje tvorbu krvných zrazenín. Riedi krv, zabraňuje vzniku trombózy, srdcového infarktu a mŕtvice. Pôsobí aj antibakteriálne, ako prevencia proti chronickým zápalom dutín a zapchatému nosu, pretože ostrá pálčivosť čili papričiek podporuje sekréciu a pomáha prečistiť nosnú sliznicu. Tieto ostré plody pomáhajú znižovať príjem inzulínu potrebného k zníženiu krvného cukru.

Chilli con carne s kukuricou
fotogaléria
Chilli con carne s kukuricou
Zdroj: dreamstime

 

Výskumy ukázali, že ľudia, ktorí vo svojej kuchyni čili papričky nepoužívali, mali po ich konzumácii zníženú chuť na tučné, slané a sladké jedlá, z čoho vyplýva, že konzumácia čili papričiek pomáha regulovať apetít a spaľovať viac kalórií hlavne u ľudí, ktorí ho nejedia pravidelne. Povzbudzuje metabolizmus a zvyšuje ho až o 25%, čiže prijatú potravu dokážete spáliť omnoho rýchlejšie . Pozitívne pôsobia na trávenie, zlepšujú stráviteľnosť tučných a ťažkých jedál, pretože podporujú vylučovanie tráviacich štiav.  

Hrejivé a povzbudzujúce účinky sa používajú pri nachladnutí a reumatických bolestiach. Masti s výťažkom s čili pomáhajú ľudom, ktorí trpia artrózou, pretože zlepšujú prekrvenie postihnutých kĺbov. Čili papričky sú považované aj za dokonalé afrodiziakum, vďaka schopnosti kapcaicínu prekrviť celé telo.

Čili by nemali konzumovať ľudia, ktorí trpia ťažkou formou akné a osoby s precitliveným žalúdkom. Taktiež pri zápale močového mechúra a problémoch s ľadvinami čili na chvíľu vylúčte zo svojho jedálnička.

Ázijská krabia polievka s čili
fotogaléria
Ázijská krabia polievka s čili
Zdroj: gurmanka

Scovilleova stupnica pálivosti

Pálčivosť čili papričiek sa meria pomocou Scovilleovej stupnice od 1 až do 120 jednotiek (SHU). Scovilleho stupnica je pomenovaná po americkom chemikovi Wilburovi L. Scovillovi, ktorý v roku 1912 publikovať metódu kvantitatívneho porovnávania pálčivosti papričiek. Základom testu je roztok z čili papričky, cukru a vody, ktorý je následne riedený vodou a skúšaný väčšinou piatimi ochutnávačmi do tej doby, kým pálčivosť úplne nezmizne. Na porovnanie sladká paprika neobsahuje žiadny kapsaicín a na Scovilleho stupnici má hodnotu 0, naopak jedna z najpálivejších papričiek habanero má pálčivosť od 300 000 SHU, čiže roztok musí byť 300 000 krát riedený vodou, než je kapsaicín nezistiteľný. Čistý kapsaicín má na porovnanie na Scovilleho stupnici 15 000 000 SHU a v súčasnosti má najpálivejšia čili paprička názov - Trinidad Scorpion Butch T a stupeň pálivosti 1 463 700 SHU.

Nákup a skladovanie čili papričiek

Pri nákupe čerstvých čili papričiek si všímajte šupku, ktorá by mala byť hladká a mala by sa lesknúť. Dôležitá je aj pevnosť, nekupujte scvrknuté a na pohľad ochabnuté plody. Čerstvé papričky vydržia v chladničke aj týždeň. Dajú sa aj zmraziť, ale stratia tak svoju pikantnú chuť. Môžete ich vložiť do pohára, zaliať olivovým olejom, zatvoriť a nechať v chladničke. Sušené celé čili papričky sa vzhľadovo líšky podľa odrody a zeme, z ktorej pochádzajú. Pri sušení, či už na slnku alebo umelo sa chuťové vlastnosti čili papričiek menia. Niektoré voňajú po škorici, iné po tabaku, orieškoch alebo ovocí. Sušené plody skladujte vo vzduchotesnej nádobe, kde vydržia veľmi dlho.

Kuracie prsia v medovej čili marináde
fotogaléria
Kuracie prsia v medovej čili marináde
Zdroj: dreamstime

Prehnali ste to a pália Vás celé ústa z čili?

Čili papričky vedia byť zákerné potvory! Oheň v ústach sa nikdy nesnažte zahnať vodou, bude to úplne zbytočné. Vyrieši to za Vás pohár plnotučného mlieka, tučný biely jogurt alebo poriadny glg dobrej domácej pálenky, pretože kapsaicín je dobre rozpustný v tukoch a alkohole. Pomôcť dokáže aj syr, kúsok chleba alebo kúsok čokolády, ktorú necháte pomaly rozpustiť na jazyku.

Použitie čili papričiek v kuchyni

Používajú sa čerstvé, sušené, mleté a nájdete ich aj pridané do rôznych koreniacich zmesí určených na mäso, ryby a zeleninu. Pri manipulácii s čerstvou čili papričkou si dajte pozor, aby ste sa potom rukami nedotkli pier alebo očí. Buď siahnete po gumených rukaviciach alebo sa poriadne uistite, že ste si ruky dôkladne po práci s papričkou umyli. Čím dlhšie sa čili papričky varia, tým štipľavejší je daný pokrm, preto sa odporúčajú pridávať čo najneskôr. Ak chcete zmierniť ostrosť papričiek, musíte ich zbaviť semienok a žiliek, pretože tie obsahujú najviac kapsaicínu. Hodia sa do omáčok, polievok, na marinády, cestoviny, dressingy, ale aj do šalátov. Veď pripraviť taký klasický guláš so štipkou čili nemusí byť vôbec zlý nápad. Skúste ich pridať do praženice, guacamole alebo iného tradičného jedla, ktorého chuť ozvláštnite. Dokonale chutia aj so sladkým, už ste skúšali čili čokoládu?

Inšpirujte sa pálivými receptami

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...