Pridať recept

Ligurček

Ligurček lekársky je veľká bylina, ktorá dorastá do výšky 1 – 2,5 metra. Určite ho všetci poznáte pod názvom maggi, je to prírodné dochucovadlo a dokonca liečivá bylina. Pochádza z Ázie, ale dnes sa pestuje všade. V Európe sa začal pestovať asi v 12. storočí v oblasti Ligurie.

A ako sa pestuje ?

Vôbec nieje náročný na pestovanie, dá sa pestovať aj doma v kvetináči. Stačí mu tienisté, vlhké miesto. Aj keď sa v dnešnej dobe viac využívajú bujónové kocky, ligurček dodá pokrmom ozaj nezabudnuteľnú, aromatickú chuť a vôňu, ktorú nenahradia ani bujónové kocky. Z ligurčeku sa využívajú nielen listy, ale aj semená a najúčinnejšie sú korene. Korene sa vykopú ešte na jar, než vyrašia listy. Potom sa musí nasekať a vysušiť. Pravidelným strihaním listov a úpravy výšky rastliny si zaistíte kvalitné, stále nové listy.

Zdraviu prospešné účinky ligurčeku

Obsahuje éterické oleje, sacharidy, vitamíny A, B, C, minerálne látky, organické kyseliny, triesloviny, živicu. Je močopudný, čistí krv a celý organizmus ( hlavne vo forme čaju ), zlepšuje krvný obeh, prospieva pri srdcových chorobách, dne, reumatizme a ochorení obličiek. Dokonca pôsobí ako mierne rozpúšťadlo žlčových a močových kameňov. Posilňuje organizmus, hlavne nervovú sústavu a svalstvo. Odhlieňuje počas choroby, urýchľuje metabolizmus, podporuje trávenie, odvodňuje.

Ligurček v kuchyni aj v domácnosti

Historicky nahradzoval ligurčekový koreň zeler. Jeho listy sa začali používať ako petržlenové korenie neskôr. Ligurček sa využíva hlavne ako polievkové korenie. Pridáva sa čerstvý alebo sušený, hlavne listy. Celá vetvička s listami sa pridáva pri dusení zeleniny. Chutný je aj pri pečení mäsa. Pridáva sa do marinád, do nakladanej zeleniny, do omáčok, pomazánok, do mäsových a strukových pokrmov, do šalátov, do zemiakov či zemiakovej kaše. Ligurček sa dobre kombinuje s majoránkou, rozmarýnom, cibuľou a cesnakom. Dokonca sa dajú využiť aj plody a to hlavne do octových pokrmov so zeleninou a hubami. Koreň je ideálnym doplnkom jarného bylinkového šalátu. Sušenú bylinku možno pridávať do niektorých čajových zmesí.  

Ligurček je veľmi aromatická bylinka a dá sa vďaka jeho výraznej vôni použiť ako deodorant do topánok. Usušiť si môžete aj duté stonky byliny. Sú tiež veľmi aromatické. Pokrájajte ich na 10 - 20 cm dlhé trubky, pozdĺžne ich rozrežte a usušte. Keďže schnú dlhšie, tak ideálne je ich navliecť na niť, zavesiť a sušiť prirodzene v kuchyni. Suché potom uskladnite v uzavretej nádobe, kde budú chránené pred svetlom a vzduchom. Na jeseň zožltnuté listy stačí odrezať a na jar vyrašia nové. 

 

Recepty s ligurčekom:

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Prekvapte priateľov najlepším cupcakom. Tipy a triky od cukrárov
Čo priniesť na oslavu priateľom? Tým najlepším cupcakes! Cupcakes, malé a vynikajúce tortičky, ktoré...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Tu je niekoľko čajov, ktoré by ste mali piť, ak máte tráviace problémy
Tu je niekoľko čajov, ktoré by ste mali piť, ak máte tráviace problémy
Keď vás trápi zápcha, nadúvanie alebo hnačka, mali by ste siahnuť po týchto čajoch.