Provensálske korenie - voňavé korenie z Francúzska
Viete čo musí obsahovať základná zmes provensálskeho korenia?
V základnej zmesi musia byť stredomorské bylinky typické pro región Provence. Vždy musí obsahovať bazalku, saturejku, bobkový list, oregáno, rozmarín a tymián. Najdôležitejšie z nich sú tymián a rozmarín. Ideálne je, ak sa zmes namieša z divoko rastúcich bylín. Ak by ste kupovali provensálsku zmes v Spojených štátoch, našli by ste určite v tejto zmesi aj levandulu. Na levandulu sú však rozdielne názori. Pre jedných je príliš mýdlová, pre druhých zas naopak krásne kvetinová. V domove provensálskeho korenia sa však levandula do zmesi nepridáva. V provensálskej kuchyni sa do zmesi používajú aj estrogén, fenikel, majoránka, šalvia. Všetko to záleží na chuti osoby, ktorá si ju pripravuje.
Podľa použitých byliniek má provensálske korenie aj účinky na náš organizmus. Podporeje trávenie, ukľudňuje nervový systém, zlepšuje kvalitu spánku, uvolňuje hlieny, prečišťuje obličky a močové cesty, .....
Provensálske korenie sa výborne hodí na prípravu diviny, hydiny, hovädzieho, jahňacieho mäsa, grilovaného mäsa a rýb. Tak isto je skvelé k príprave zeleninových polievok, šalátov, pečenej či grilovanej zeleniny. Dochucovať možno aj cestovinové šaláty s hydinovými či syrovými omáčkami. Skvelé sú aj zemiaky varené, pečené alebo zapekané s inou zeleninou a syrovou zálievkou. Provensálske korenie zjemní a zvýrazní chuť pomazánok maslových, sýrových či tvarohových. Hodí sa vlastne na všetky úpravy mäsitých a aj bezmäsitých pokrmov. Do zmesi určenej na ryby môžete pridať fenikel.
Ak sa bylinky v jedle varia, je vhodné ich zviazať, aby sa dali na konci varenia ľahko vybrať. Pečené jedlo je dobré pred pečením podľa chuti posypať sušenými bylinkami. Provensálske bylinky chutia najlepšie čerstvé, ale aj v sušenom stave dodajú jedlu tú pravú "francúzsku" chuť. Varením a tepelnou úpravou sa znižuje pomer živín v jedle, tak provensálske korenie pridávajte do jedla až pred dokončením pečenia či varenia.
Recepty s provensálskym korením:
- Kuracie mäso s cuketou na provensálsky spôsob
- Ratatouille - dusený baklažán so zeleninou
- Paradajková polievka so pšenom
- Hubové taštičky
- Mäsová torta
- Bylinkové zemiaky
- Provensálska jahňacina na suchom víne
- Videorecept: Smotanové kuracie prsia s provensálskym korením
- Kuracie mäso s cuketou na provensálsky spôsob
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.