Pridať recept

Provensálske korenie - voňavé korenie z Francúzska

Aromatic fresh kitchen herbs, garlic, onion and olive oil, main ingredients for many dishes in medditerranean cuisine
fotogaléria
Aromatic fresh kitchen herbs, garlic, onion and olive oil, main ingredients for many dishes in medditerranean cuisine
Zdroj: iStockphoto
Provensálske korenie je zmes rôznych korení. Dodáva jedlu typickú, osobitú chuť. Názov " provensálske " určuje, že korenie pochádza z Francúzska. Provensálske korenie nieje ani chráneným označením pôvodu, ani konkrétnou bylinkovou zmesou. V podstate každý záhradník, kuchár či predavač na trhu má svoju vlastnú zmes. Použité bylinky často pochádzajú z Balkánu alebo zo severoafrických oblastí.

Viete čo musí obsahovať základná zmes provensálskeho korenia?

V základnej zmesi musia byť stredomorské bylinky typické pro región Provence. Vždy musí obsahovať bazalku, saturejku, bobkový list, oregáno, rozmarín a tymián. Najdôležitejšie z nich sú tymián a rozmarín. Ideálne je, ak sa zmes namieša z divoko rastúcich bylín. Ak by ste kupovali provensálsku zmes v Spojených štátoch, našli by ste určite v tejto zmesi aj levandulu. Na levandulu sú však rozdielne názori. Pre jedných je príliš mýdlová, pre druhých zas naopak krásne kvetinová. V domove provensálskeho korenia sa však levandula do zmesi nepridáva. V provensálskej kuchyni sa do zmesi používajú aj estrogén, fenikel, majoránka, šalvia. Všetko to záleží na chuti osoby, ktorá si ju pripravuje.

Podľa použitých byliniek má provensálske korenie aj účinky na náš organizmus. Podporeje trávenie, ukľudňuje nervový systém, zlepšuje kvalitu spánku, uvolňuje hlieny, prečišťuje obličky a močové cesty, .....

Provensálske korenie sa výborne hodí na prípravu diviny, hydiny, hovädzieho, jahňacieho mäsa, grilovaného mäsa a rýb. Tak isto je skvelé k príprave zeleninových polievok, šalátov, pečenej či grilovanej zeleniny. Dochucovať možno aj cestovinové šaláty s hydinovými či syrovými omáčkami. Skvelé sú aj zemiaky varené, pečené alebo zapekané s inou zeleninou a syrovou zálievkou. Provensálske korenie zjemní a zvýrazní chuť pomazánok maslových, sýrových či tvarohových. Hodí sa vlastne na všetky úpravy mäsitých a aj bezmäsitých pokrmov. Do zmesi určenej na ryby môžete pridať fenikel.

 

Ak sa bylinky v jedle varia, je vhodné ich zviazať, aby sa dali na konci varenia ľahko vybrať. Pečené jedlo je dobré pred pečením podľa chuti posypať sušenými bylinkami. Provensálske bylinky chutia najlepšie čerstvé, ale aj v sušenom stave dodajú jedlu tú pravú "francúzsku" chuť. Varením a tepelnou úpravou sa znižuje pomer živín v jedle, tak provensálske korenie pridávajte do jedla až pred dokončením pečenia či varenia.

Recepty s provensálskym korením:

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...