Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Echinacea - prírodné antibiotikum

O jej liečivých účinkoch niet pochýb. Výrazná bylina pôvodom zo Severnej Ameriky sa dnes pestuje na plantážach po celom svete.

Echinacea je liečivá rastlina. Pochádza zo Severnej Ameriky, používali ju hlavne indiánske kmene. Do Európy sa dostala okolo 17. Storočia. Tato vytrvalá bylina dosahuje výšky až do 1 metra. Kvety sú sfarbené do svetlo fialova a listy, vajcovitého tvaru sú porastené drsnými chĺpkami. Najlepšie sa jej darí v ľahších, hnojených pôdach s dostatkom vlahy. Má rada priame slnko alebo polotieň.

Echinacea - "indiánske slnko"

Echinacea je výborná na posilnenie imunity. Látky, ktoré obsahuje potláčajú bujnenie baktérií a niektorých vírusov. Je výborná pri nachladnutí. Najviac účinných látok sa nachádza v koreni rastliny, ale liečivá je aj vnať a kvet. Pokladá sa aj za prírodné antibiotikum. Výborne pomáhá pri zápaloch dutín, ďasní a stredného ucha, ale aj proti vaginálnym infekciám. Detoxikuje organizmu, je prevenciou pred rakovinou, lieči infekcie močových a dýchacích ciest, podporuje hojenie rán, lieči žalúdočné vredy, pečeň, lieči kožné ochorenia..

Bylinu môžete použiť čerstvú alebo sušenú. V čerstvom stave je účinnejšia než sušná. Využiť ju môžete aj na prípravu likéru, čaju či tinktúry.

Recept na tinkúru a likér z echinacey

Tinktúru si môžete pripraviť doma. Asi 100 gramov čerstvého koreňa naložíte do 500 ml destilovaného alkoholu alebo do 60% liehu vo fľaši. Uzavriete a necháte týždeň alebo 14 dní stáť, občas pretrepte. Potom zlejte.

Na likér potrebujete asi 150 g vňate a kvetu. Zalejte 500 ml vysokopercentným alkoholom - 60% lieh ( slivovica, vodka, hruškovica..). Môžete pridať korenie podľa chuti ( klinčeky, škoricu, badyán, yzop). Luhujte 10 dní, občas pretrepte. Nakoniec zlejte cez sitko, oslaďte medom či cukrom a nechajte ho rozpustiť.

 

Diskusia (2 príspevky) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Jerry_BA
22.1.2019 21:09 | |
+2 -0
Nadmerne pouzivanie Echinacei, napr v taletkach, moze sposobit leukemiu
sinkanzen
22.1.2019 11:32 | |
+1 -1
Jo , pokial by ste si ju nazbierali na lukach v severnej amerike, urcite ano. Pestovana na plantazach sotva.....z tych zostatkovych pesticidov a herbicidov akurat tak prirodny jed 😁😁😁
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
Pomelo
Pomelo - vitamínová bomba na sychravé dni
Pre niekoho symbol šťastia, pre niekoho najväčší citrus na svete, no pre väčšinu podmanivé a delikátne spojenie...
Mascarpone
Lahodný krémový syr - mascarpone
Mascarpone nie je len krémový syr do tiramisu či cheesecaku. Je to komplexná ingrediencia, ktorá má svoje pevné miesto...
Tvaroh
Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho...
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Pečené zemiaky
Zemiaky - 9 cenných rád ako na ne
Zistite ako zemiaky rýchlejšie uvariť či osviežiť alebo ako zabrániť ich vykypeniu...
Vybrali sme pre vás
Fánky
Top 3 recepty na fánky
Top 3 recepty na fánky
Vyprážané, pečené či tvarohové, ale vždy plné lásky a Božej milosti.
Hamburger
Hamburger – nie úplne americká delikatesa
Hamburger – nie úplne americká delikatesa
Zatracovaný a milovaný kus mletého hovädzieho v chrumkavej žemli nemá svoje korene v USA.
Fritovanie
Ako predĺžiť životnosť oleja na vyprážanie?
Ako predĺžiť životnosť oleja na vyprážanie?
3 zásadné rady, ako správne a chutne použiť ten istý olej na fritovanie viackrát po sebe.