Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Pohánka – vedeli ste, že...?

Je prirodzene bezlepková a doslova plná zdraviu prospešných látok – obsahuje bielkoviny, glycidy, lipidy a vlákninu, ako aj železo a rutín. Ten je kľúčom k pevným a zdravým žilám, bráni tvorbe krvných zrazenín. Jej využitie je veľmi rôznorodé. Môžete si ju naservírovať ako prílohu, pripraviť z nej rizoto, chutné slané aj sladké kaše, dezerty, koláče či plnky a dokonca aj polievky a nátierky
  • Na Slovensko sa dostala v 13. storočí pravdepodobne vďaka Tatárom, ktorých v tej dobe nazývali „pohania“
  • Pôvodom pochádza pohánka z ďalekých Himalájí
  • V 15. storočí sa jej pestovanie obmedzilo len na niekoľko krajín – Nemecko, Francúzsko, stredné Rusko
  • V Indii využívali pohánku už pred viac ako 2500 rokmi
  • V gastronómií sa začala intenzívne využívať začiatkom 70. rokov
  • Z minulosti je známa ako tradičná plodina chudobných ľudí, spolu so zemiakmi si ju ľudia dokázali vypestovať sami, a preto nechýbala v takmer každej domácnosti a často sa konzumovala.
  • V súčasnosti sa dostáva aj do bežných slovenských domácností či luxusných reštaurácií.. Pohánka zažíva svoj „comeback“.
  • Rozlišuje sa pohánka lúpaná a nelúpaná
  • Tešia sa z nej najmä zástancovia zdravého životného štýlu, vďaka obsahu nenasýtených mastných kyselín pomáha znižovať cholesterol v krvi
  • Vyhľadávajú ju tiež ľudia pri chudnutí a pri udržiavaní si hmotnosti
  • Taktiež sa hovorí o jej „zahrievajúcich vlastnostiach“, preto je obľúbená medzi ľuďmi so studenými rukami či nohami
  • Lagris pohánka
    Zdroj: Lagris
    Pohánka sa často objavuje na záveterných miestach, pretože je krehká a ľahko sa láme

Lagris tip: Oživte jedálniček vašej rodiny Lagris pohánkou, nechajte sa zlákať špecifickou chuťou a vôňou tejto jedinečnej plodiny a vychutnajte si chuť zdravia z prírody! Dostupná je v balení 500 g a 375 g. Odporúčaná cena: 1,49 €

Recepty s pohánkou

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Pomelo
Pomelo - vitamínová bomba na sychravé dni
Pre niekoho symbol šťastia, pre niekoho najväčší citrus na svete, no pre väčšinu podmanivé a delikátne spojenie...
Mascarpone
Lahodný krémový syr - mascarpone
Mascarpone nie je len krémový syr do tiramisu či cheesecaku. Je to komplexná ingrediencia, ktorá má svoje pevné miesto...
Tvaroh
Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho...
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Varená pohánka
Zoznámte sa s pohánkou! 10 chutných receptov z pohánky
Výživná, zdravá a chutná surovina, ktorá skrátka nesmie chýbať vo vašom jedálničku.
Vybrali sme pre vás
Chladnička
Dajte zbohom chaosu v chladničke!
Dajte zbohom chaosu v chladničke!
Otvoriť, vytiahnuť a zavrieť. Tak by to malo s chladničkami fungovať. Bohužiaľ, realita je trošku iná.
Hot Chocolate
Doprajte si šálku poctivej horúcej čokolády!
Doprajte si šálku poctivej horúcej čokolády!
Spomaľte, zastavte sa na chvíľu a doprajte si čarovné chvíle pri šálke poriadnej horúcej čokolády.
Pomelo
Video: Ako ošúpať pomelo?
Video: Ako ošúpať pomelo?
Zistite, prečo sa pomelo predáva vo fólii a ako ho efektívne a rýchlo zbaviť hrubej šupky.