Pridať recept

Posilnite si svoj imunitný systém s kiwi!

Chlpaté plody kiwi nie sú na prvý pohľad práve najvábnejšie z ovocia, no pod šupkou sa ukrýva oveľa viac ako si myslíte! Kiwi rastie na popínavej rastline, ktorá dorastá do výšky až 8 metrov. Na nej dozrievajú hnedé chlpaté plody, ktoré majú veľkosť vajíčok. Vo vnútri sa nachádza smaragdovozelená dužina s hlúbikom v strede a čiernymi semienkami, ktoré sú usporiadané do tvaru hviezdy. Pestuje sa na Novom Zélande, v Taliansku, Španielsku, Kalifornii, Čile a Izraeli, no a v obchodoch ho nájdete po celý rok vďaka dovozu. Pochádza z Číny, tam vraj slúžilo opiciam na uhasenie smädu. Už ste možno počuli názov opičia broskyňa alebo čínsky egreš, oba názvy sú pripisované práve kiwi.

Obsahuje vitamín A, B1, B2, B3, E, K a C. Zo stopových prvkov je to železo, fosfor, horčík, vápnik, magnézium, meď, mangán, selén a draslík. Cca 100g, čiže jedno kiwi má 61 kcal, 1g bielkovín, 13g sacharidov, 0,6g tuku a 3g vlákniny.

Zdraviu prospešné účinky

Vedeli ste o tom, že kiwi  obsahuje až 10x viac vitamínu C ako citrusy?  Kiwi je teda skvelou voľbou práve v už začínajúcom sychravom jesennom a zimnom období, kedy sa vyskytuje najviac vírusových ochorení. Ak si teda chcete dopriať potrebnú dennú dávku vitamínu C postačí Vám zjesť jedno kiwi denne, viac by bolo úplne zbytočné.

Kiwi nanuky
fotogaléria
Kiwi nanuky
Zdroj: dreamstime

 

Znižuje hladinu cholesterolu v krvi a vynikajúco pôsobí proti respiračným ochoreniam. Posilňuje cievy, tým pádom aj srdcovo-cievny systém a dokonca dokáže zmierniť počiatočné štádiá kŕčových žíl. Pravidelná konzumácia kiwi Vám pomôže s vysokým krvným tlakom. Podporuje rast kostí, vďaka kiwi sú silnejšie, pevnejšie a slúži taktiež ako prevencia voči osteoporóze. Zlepšuje elasticitu a odolnosť väziva, preto by si ho mali denne dopriať aj športovci. Pomáha zlepšiť chrup a odporúča sa jesť pri paradentóze.

Podporuje trávenie a detoxikuje organizmus, no pozor by si mali dať ľudia, ktorí majú žlčníkové kamene, pretože malé zrniečka upchávajú žlčovody. Na zrak má dokonca väčší vplyv ako mrkva. Má upokojujúci účinok, pozitívne pôsobí na psychickú vyčerpanosť a neustály stres.

Toto chlpaté ovocie nezaostáva ani čo sa krásy týka! S kiwi rýchlejšie spálite kalórie, zrýchlite si metabolizmus a zbavíte sa nadbytočného tuku. Regeneruje, hydratuje, tonizuje pokožku a odďaľuje proces starnutia. Takže šup do obchodu a pripravte si zázračnú pleťovú masku!

Džem z kiwi a jablka
fotogaléria
Džem z kiwi a jablka
Zdroj: gurmanka

 

S kiwi v kuchyni

Čerstvé v chladničke vydrží až 2 týždne, pri izbovej teplote cca 4 dni. Kiwi je možné konzumovať aj vcelku so šupkou, nie je vôbec zdravotne závadná, no 99% ľudí plody radšej šúpe. Pokiaľ nechcete strácať svoj drahocenný čas, rozpoľte ho a vnútro vyjedzte lyžičkou. Najlepšie chutí čerstvé a len tak si zachová všetky drahocenné vitamíny a minerály. Využíva sa na prípravu rôznych dezertov, koláčov, tort, kompótov a džemov. Pripravíte si z neho skvelé smoothie, džús , zmrzlinu alebo zdravý ovocný šalát plný vitamínov. Ak máte radi sladko-slané kombinácie chutí, tak ho môžete zabaliť napríklad do kuracích závitkov.

Inšpirujte sa receptami

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Droetker jablkovy kolac
Súťaž: Jesenné pečenie s Dr.Oetker
Dobruchut.sk a Dr.Oetker pre vás pripravili súťaž na tému jesenné recepty o 7 balíčkov produktov a pomocníkov...
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Zena ovocie jedlo stravovanie
Viete, aké je to správne jedlo pre vašu dušu?
Zemiaková kaša, hranolčeky, špagety so syrom, sekaná a ďalšie chutné jedlá nemusia byť síce dobré...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...