Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Sušené ovocie je zdravé, stačí si ho dopriať s mierou!

Medzi najstaršie spôsoby spracovania ovocia patrí sušenie, pretože takýmto spôsobom sa podstatne predĺži doba jeho trvanlivosti a konzumácie. Mikroorganizmy, vďaka ktorým sa nielen čerstvé ovocie, ale aj zelenina rýchlo pokazí potrebujú vodu, a tým že sa sušením voda z ovocia odstráni sa významne predĺži doba jeho životnosti. Takto upravené ovocie môžete jesť celý rok, aj mimo sezóny jednotlivých druhov ovocia.

Viete čo sušené ovocie obsahuje?

Všetci asi viete, že sušené ovocie je bohaté na sacharidy, preto ho mnohí považujete za kalorickú bombu. Ak ho však začnete porovnávať napríklad s mliečnou čokoládou alebo sladkou doboškou prídete nato, že je to oveľa zdravšia sladkosť! Doporučená denná dávka sušeného ovocia je 25g, ak sa neviete vzdať sladkostí toto je tá lepšia voľba ako maškrtiť.

Z hľadiska nutričnej hodnoty a živín sa odstránením vody z čerstvého ovocia síce podstatne zmenší jeho hmotnosť, ale nevezme žiadnu energiu. Zo živinami je to trošku horšie, pretože tepelnou úpravou o niektoré dôležité vitamíny (C,E) a minerály (vápnik, draslík) ovocie príde. Takto vysušené ovocie neobsahuje takmer žiadny tuk, bielkoviny, no naopak je veľmi bohaté na cukor (fruktózu a glukózu). Potešujúcou správou je ale to, že takto upravené ovocie obsahuje dostatok vlákniny, záleží to od jednotlivých druhov.

Sušené marhule
Sušené marhule
Zdroj: kuchtik1

 

To najlepšie je domáce!

Najzdravšie sušené ovocie je jednoznačne také, ktoré si sami pripravíte doma. Kedysi sa sušilo ovocie iba pomocou slnka, vetra a prúdením teplého vzduchu. V dnešnej dobe sa ovocie suší pomocou rôznych priemyselných technológií, no Vám nato postačí sušička alebo len obyčajný radiátor. Kupované produkty často obsahujú konzervačné látky, hlavne oxid siričitý, ktorý sa na obaloch ukrýva pod označením E220. Z tohto dôvodu by ste mali sušené ovocie podľa pokynov na obale najskôr na pár minút namočiť do teplej vody a potom opláchnuť.

Fotorecept:

S čím všetkým pomôže?

Sušené slivky Vám pomôžu so zápchou, marhule s krvným tlakom, srdcovo-cievnymi chorobami a správnym fungovaním žalúdka. Jablká obsahujú špeciálne enzýmy, ktoré pomáhajú rozkladať tuk. Vitamíny skupiny B obsiahnuté vo figách a jablkách podporujú činnosť mozgu. Figy Vám pomôžu bojovať so stresom, depresiou a nádorovými ochoreniami. Brusnice sú naopak vhodné pre ľudí, ktorí trpia častými zápalmi močových ciest a málokto vie, že zabraňujú vzniku zubného kazu. Ananás je tukožrút, pomáha pri liečbe opuchov a zápalov. Sušené banány odstraňujú tráviace ťažkosti, broskyne obsahujú karotény, ktoré sú vhodné na liečbu kožných ochorení, choroby sliznice a očí. Hrozienka posilňujú organizmus a liečia aterosklerózu. Hrušky sa využívajú pri liečení chorôb s obehovým systémom a obličkami, pretože odvodňujú. Existujú ďalšie 10-tky rôznych druhov sušeného ovocia, ktoré bežne kúpite v supermarketoch, obchodoch so zdravou výživou alebo si ich jednoducho sami nasušíte.

Palacinky

Sušené ovocie v kuchyni

Takéto ovocie môžete kombinovať s ovsenými vločkami alebo inými cereáliami, pridať ho do jogurtu alebo mlieka. Môžete si spraviť zmes so sušeného ovocia a orieškov, na ktorej si budete denne pochutnávať, vynikajúce sú napríklad slivky s vlašskými orechmi. Hrsť sušeného ovocia sa dá pridať do bábovky, biskupského chlebíka alebo iného sladkého pečiva. Poznáte RAW dezertykoláče? Ich základ väčšinou tvorí sušené ovocie, najmä figy a datle. Alebo by ste si radšej dali čokoládu so sušením ovocím a orieškami? Aj na takúto falošnú študentskú pečať nájdete u nás overený recept. Kačica, kurča alebo akékoľvek iné mäso bude so sušeným ovocím chutiť vynikajúco, vyskúšajte to!

Inšpirujte sa aj inými receptami

 

Diskusia (1 príspevok) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
dorisa
25.2.2018 10:46 | |
+0 -0
Milujem sušené ovocie, akékoľvek. Zjedla by som aj kilo na posedenie :). Raz za čas si kúpim a ukojím svoje chute. Nemám rada žiadne ovocie v jedle, ci už čerstvé, alebo sušené, zatiaľ sa tomu v strave vyhýbam.
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
Luknarova1
Martina Luknárová: Gastronómia je môj život
O Slovak food festivale s riaditeľkou projektu Martinou Luknárovou  Prvý ročník Slovak food festivalu sa uskutoční už...
Čo ste chceli vedieť o cupcakes, ale báli ste sa opýtať
Ak ste sa nechali uniesť kúzlom cupcakes, iste sa vo Vašej kuchyni pomaly hromadia všetky potrebné náčinia. Spomaľte!...
Figaro2
Výherkyne súťaže s Figarom
Milé čitateľky, v súťaži, ktorú pre vás magazín Diva.sk pripravil spoločne so spoločnosťou Figaro o balíčky praliniek...
Foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom II.
Electrolux Foodtruck vybavený multifunkčnými parnými rúrami ukázal, čo dokáže 10. júna 2017 na Gurmán Feste...
Varený karfiol
Spoznajte zdraviu prospešné účinky nenápadnej bielej hlávky!
Kedy ste si naposledy pripravili niečo z karfiolu? Táto skvelá zelenina je chutná, môžete ju pripraviť na mnoho...
provensálske
Provensálske korenie - voňavé korenie z Francúzska
Provensálske korenie je zmes rôznych korení. Dodáva jedlu typickú, osobitú chuť. Názov " provensálske " určuje,...
Vybrali sme pre vás
Slivky
Video: 8 liečivých benefitov, ukrytých v sladkých slivkách
Video: 8 liečivých benefitov, ukrytých v sladkých slivkách
Slivky nielenže skvelo chutia, ale sú nabité vitamínmi a minerálmi, upravujú krvný tlak, pomáhajú s trávením a majú...
Favorite popcorn
Pukance - popcorn či popsorgon
Pukance - popcorn či popsorgon
No kto by sa ešte s nimi nestretol? Popcorn - pukance, čiže kukuričná pochúťka k vínu, na chrumkanie pri dobrom filme...
Granadír
Fliačky ako základ obľúbených receptov
Fliačky ako základ obľúbených receptov
Granatiersky pochod či šunkafleky majú základ v štvorcových kúskoch cestoviny, ktorú poznáme ako fliačky.