Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Ako vyrobiť banánové rolky

Priznám sa, že recept som nevedela nazvať nijako prozaicky. Nie je to žiadna novinka a teda jeho pomenovaní je viacero: banánová koža, šupka..takto nazvané ich naše deti nechceli. Nazvali sme ich plátom. Asi preto, že deti nevedeli čo je plát. Môžete takému „výrobku“ dať nejaký pekný názov? Recept spisujem nad ránom, kým deti spia, pracujem len vtedy, keď ich to nijako neoberá o čas so mnou :)

Vysušený namixovaný ovocný plát má dva významy. Prvý - ak je sušený v sušičke, alebo na slnku do 42 C°, tak si zachová svoje výživové vlastnosti. Teda vitamíny (C) , minerály ako magnézium, vápnika trošku.  Takto nakrájané rolky si uchováte v skle a my sme ich mali so sebou na dovolenke v Grécku. Ročná ako i osem ročná dcéra sa ich nevedeli nabažiť. Vyhli sme sa sladkostiam z cukru a nástrahám hladu a ešte sa aj v lietadle zabavili ich rozmotávaním. Druhým spôsobom je ekológia. Ak máte prebytky ovocia a nemáte sušičku, tak namiesto ich vyhodenia ich rozmixujete a usušíte v tom, čo máte. V rúre sušíte na 50C°v teplovzduchu a s pootvorenými dvierkami. Koľko hodín netuším, ale bude to viac ako 8. V sušičke na menej stupňov mám 9 plátov naraz cca 10 hodín. Závisí od konzistencie  a hrúbky „smoothie“ ktoré natriem na fóliu.

Postup na prípravu ovocných koží:

1. Rozmixujte do hladka napríklad: 4 banány, za hrsť čučoriedok, jedno jablko a 2 PL lukumového prášku(dostanete v eschopoch alebo bio obchodíkoch). Ovocie musí byť umyté (banán nie), osušené a nie prezreté, ani skrojené z odhnitého ovocia, inak sa vám raw/surová zmes pokazí. Lucumu som použila kvôli jej výraznému obsahu vápnika, ľahko orieškovej a predsa sviežej chuti.

2. Dajme tomu, že máte všetci sušičky ako ja moju sedonu. Má 9 zásuviek, teda vysuším v nej viac vecí naraz. Teraz som robila kelové čipsy, banánové pláty, cviklu aj jablká. Viete nastaviť rovnakú teplotu a postupne ich vyťahovať tak, aby sa sušením naraz nepresušili. Nastavte si čas 8h a teplotu 45C°. (zostáva stále raw --42 – 45C°).

3. Na zásuvkové sieťky si dajte teflónové fólie, alebo papier na sušenie. Fólie sú super, dajú sa umyť a všetko sa z nich ľahko odliepa. Viete ich použiť aj na pečenie v normálnej rúre. Vymixovanú zmes rovnomerne rozotrite škrabkou na celú plochu fólie tak, aby boli všetky kraje zarovnané (kvôli neskoršiemu krájaniu). Vysušte 8 hodín.

bananove platy
bananove platy
Zdroj: Henrieta Peškovičová

4. Po ôsmej hodine sa zvyčajne už dostatočne vysušia z jednej strany, ale z druhej bývajú lepkavé. Je to individuálne podľa zmesi. Niektoré ovocie obsahuje viac vody, iné zas menej. Plát, odlepím opatrne z fólie a položím ho len na sieť zásuvky. Vysuším ešte hodinu cca. Plást musí byť suchý a nemal by sa moc lepiť na prsty.

bananove platy
bananove platy
Zdroj: Henrieta Peškovičová

5. Po vysušení plát zrolujeme natesno a pokrájame na cca 2cm pásiky – vzniknú nám slimáčiky, ktoré skladujeme v uzavretej sklenenej nádobe. Vydržia tak niekoľko mesiacov. Teda - ak ich nezjete :)

bananove platy
bananove platy
Zdroj: Henrieta Peškovičová

6. Zo zmesi môžete robiť rôzne tvary ako palacinky, kolieska, wrapy na ovocie a pod..ak vám zo zmesi ostane, vyrobte si nanuky. Len do mrazničky a formičky na nanuk a o pár hodín máte mlsky zdravé a chutné. Alebo ich vypite len tak, ako smoothie.

banánové rolky
banánové rolky
Zdroj: Henrieta Peškovičová

Ďalšie kombinácie na ovocné pláty

Použiť môžete aj čisté ovocie, jednodruhové vymixované – do mixovania nepridávajte vodu. 

1. Banán, jahody, pár kvapiek citrónovej šťavy.
2. Jahody, arónia, maliny
3. Datle, banán, rakytník
4. Jablká, marhule

Vyhnite sa nástrahám drahých plátov v obchodoch...

Niekto robí tieto platy z upečeného, alebo uvareného ovocia s cukrom. Dostať ich aj často kúpiť v obchodoch. Pridanie cukru už pre mňa ako propagátora zdravej výživy stráca toto jedlo význam, lebo cukor je tu úplne zbytočný. Samotné ovocie je dosť sladké a obsahuje svoje prírodné cukry. Preto ich eliminovanie je dôležité aj pre výživu detí a nepridávame ich zbytočne do jedál, keď sa sladia samotným ovocím.
Upečením alebo uvarením už ovocie stráca vitamíny. Spravte si túto sladkosť radšej doma a v raw forme. Teda v surovej i keď dehydrovanej sušením.

Diskusia (2 príspevky) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
evauhlik
22.2.2017 18:11 | |
+0 -0
U nás je to ovocná koža a robím ju už roky, ale banánovú som ešte neskúšala, u nás ide jahoda, marhule, broskyne, jablká a rôzne ich kombinácie... robím tiež len surové, rozmixované bez cukru a hoci mám sušičku najviac sa mi osvedčilo sušenie vonku na slnku. Na plech dám papier na pečenie, naň vylejem hmotu a suším na balkóne, za jedno poobedie je vysušená.
frezia1
22.2.2017 17:25 | |
+0 -0
nepredpokladáš správne, nemá každý sušičku, ja som robila jahodové a sušila v trúbe, presne podľa návodu a stálo to za prd
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
pohánková múka
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Kde sú tie časy, kedy v obchodoch v regáli boli v ponuke len hladká, hrubá a polohrubá múka? Dnes už v obchodoch...
Pomelo
Pomelo - vitamínová bomba na sychravé dni
Pre niekoho symbol šťastia, pre niekoho najväčší citrus na svete, no pre väčšinu podmanivé a delikátne spojenie...
Mascarpone
Lahodný krémový syr - mascarpone
Mascarpone nie je len krémový syr do tiramisu či cheesecaku. Je to komplexná ingrediencia, ktorá má svoje pevné miesto...
Tvaroh
Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho...
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Vybrali sme pre vás
Osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Pripravte si tieto zakrútené dobroty z kysnutého cesta. Sú ako stvorené na raňajky a deťom do školy na desiatu...
Slovak christmas
Video: Kapustnica ako lusk
Video: Kapustnica ako lusk
Sviatočná polievka číslo jeden. Ako na dobrú kapustnicu?
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.