Pridať recept

Bedľa

Bedľa jedlá je huba s typickým klobúkom, ktorý môže dorásť v priemere až do 30 cm. Mladé huby sú celé hnedasté. Ako rastú, tak pokožka puká a vytvára plstnaté hnedé šupiny. U starších húb šupiny menia farbu na krémovú s bielym podkladom. Uprostred klobúku je nápadný tmavý hrbol. Bedľu vysokú najčastejšie nájdete v presvetlených smrekových lesoch a na ich okrajoch.

Obľúbená je aj bedľa červenajúca. Od bedli vysokej sa líši tým, že je menšia, ale líši sa hlavne farbou. Po stlačení či reze má oranžovú až červenú dužinu. Rastie vo väčších skupinách v smrekových lesoch a to aj na jeseň. Pozor však, aj medzi bedľami sú jedovaté druhy. Bedľa gaštanová obsahuje rovnako jedovaté látky ako muchotrávka zelená. Platí, že menšie bedľovité huby rastúce na záhrade nie sú vhodné na konzumáciu. 

Treba si zapamätať

charakteristickým znakom bedle jedlej vysokej je veľkosť klobúku a prstenec okolo hlúbika.

Tak ako iné huby, tak aj bedľa vysoká je diétna a je zdravou pochúťkou. Je zdrojom veľa cenných látok, vitamínov, minerálov a vlákniny.

Bedľa jedlá má jemnú vôňu a lahodnú chuť po orieškoch. Z tejto mäsitej huby sa konzumuje klobúk, noha sa kvôli tuhosti spravidla nekonzumuje. Najlepšia a najchutnejšia je bedľa smažená v trojobale či v cestíčku, tak ako rezeň. Bedľu možno zapekať s mäsovou či syrovou zmesou. Pripravujú sa z nej aj plnky do mäsových pokrmov, nátierky, pridáva sa do praženice. Tak isto je vynikajúca pripravená dusená na rasci či restovaná. Pridávať ju môžete do rizota, šalátov, k mäsu, so zeleninou, so syrom, so zemiakmi. Pripravuje sa aj ako plnka do závinu. Bedľu je možné aj sušiť. Sušená, nadrobená bedľa sa používa ako hubové korenie do polievok či omáčok. Stonku môžete vysušiť a použiť ako korenie. 

Bedľa sa po očistení uchováva v chladničke, no treba ju spracovať do 2 dní, rýchlo sa kazí. Bedľu si môžete vypestovať zo semien na záhrade, kúpiť v obchode či na trhu. Pri kúpe treba ozaj dávať pozor, či má dvojitý prstenec a orechovú vôňu a príchuť. Podľa toho poznáte, že nejde o bedľu jedovatú.

 

Recepty s bedľou

 

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
21.8.2017 11:27 | |
+7 -0
Pozor na zámenu so smrtelne jedovatými hubami - muchotrávkou tigrovanou , muchotrávkou hľuznatou/ zelenou/ .
Podobné články
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
marhule
Hor sa na marhule!
Majú príjemnú vôňu, sú ich plné stromy a ich farba je veľmi lákavá. Marhuľová sezóna je v plnom prúde,...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...