Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Bedľa

Bedľa jedlá je huba s typickým klobúkom, ktorý môže dorásť v priemere až do 30 cm. Mladé huby sú celé hnedasté. Ako rastú, tak pokožka puká a vytvára plstnaté hnedé šupiny. U starších húb šupiny menia farbu na krémovú s bielym podkladom. Uprostred klobúku je nápadný tmavý hrbol. Bedľu vysokú najčastejšie nájdete v presvetlených smrekových lesoch a na ich okrajoch.

Obľúbená je aj bedľa červenajúca. Od bedli vysokej sa líši tým, že je menšia, ale líši sa hlavne farbou. Po stlačení či reze má oranžovú až červenú dužinu. Rastie vo väčších skupinách v smrekových lesoch a to aj na jeseň. Pozor však, aj medzi bedľami sú jedovaté druhy. Bedľa gaštanová obsahuje rovnako jedovaté látky ako muchotrávka zelená. Platí, že menšie bedľovité huby rastúce na záhrade nie sú vhodné na konzumáciu. 

Treba si zapamätať

charakteristickým znakom bedle jedlej vysokej je veľkosť klobúku a prstenec okolo hlúbika.

Tak ako iné huby, tak aj bedľa vysoká je diétna a je zdravou pochúťkou. Je zdrojom veľa cenných látok, vitamínov, minerálov a vlákniny.

Bedľa jedlá má jemnú vôňu a lahodnú chuť po orieškoch. Z tejto mäsitej huby sa konzumuje klobúk, noha sa kvôli tuhosti spravidla nekonzumuje. Najlepšia a najchutnejšia je bedľa smažená v trojobale či v cestíčku, tak ako rezeň. Bedľu možno zapekať s mäsovou či syrovou zmesou. Pripravujú sa z nej aj plnky do mäsových pokrmov, nátierky, pridáva sa do praženice. Tak isto je vynikajúca pripravená dusená na rasci či restovaná. Pridávať ju môžete do rizota, šalátov, k mäsu, so zeleninou, so syrom, so zemiakmi. Pripravuje sa aj ako plnka do závinu. Bedľu je možné aj sušiť. Sušená, nadrobená bedľa sa používa ako hubové korenie do polievok či omáčok. Stonku môžete vysušiť a použiť ako korenie. 

Bedľa sa po očistení uchováva v chladničke, no treba ju spracovať do 2 dní, rýchlo sa kazí. Bedľu si môžete vypestovať zo semien na záhrade, kúpiť v obchode či na trhu. Pri kúpe treba ozaj dávať pozor, či má dvojitý prstenec a orechovú vôňu a príchuť. Podľa toho poznáte, že nejde o bedľu jedovatú.

Recepty s bedľou

 

 

Diskusia (1 príspevok) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
fifuncik
21.8.2017 11:27 | |
+4 -0
Pozor na zámenu so smrtelne jedovatými hubami - muchotrávkou tigrovanou , muchotrávkou hľuznatou/ zelenou/ .
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
Mascarpone
Lahodný krémový syr - mascarpone
Mascarpone nie je len krémový syr do tiramisu či cheesecaku. Je to komplexná ingrediencia, ktorá má svoje pevné miesto...
Tvaroh
Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho...
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Echinacea
Echinacea - prírodné antibiotikum
O jej liečivých účinkoch niet pochýb. Výrazná bylina pôvodom zo Severnej Ameriky sa dnes pestuje na plantážach po celom...
Pečené zemiaky
Zemiaky - 9 cenných rád ako na ne
Zistite ako zemiaky rýchlejšie uvariť či osviežiť alebo ako zabrániť ich vykypeniu...
Vybrali sme pre vás
Nakupovanie
5x rýchla, chutná a lacná večera
5x rýchla, chutná a lacná večera
Keď nemáte čas na prípravu večere – sú tu expresné jedlá, ktoré si obľúbi celá rodina.
Valentine's day
3x valentínska večera nielen pre zamilovaných
3x valentínska večera nielen pre zamilovaných
Kvety a bonboniéra? Klasika však? Doprajte si tento rok valentínsku večeru pre gurmánov.
Káva
Video: 4 dôvody, prečo piť kávu bez mlieka
Video: 4 dôvody, prečo piť kávu bez mlieka
Mlieko ukracuje kávu o jej priaznivé účinky. Zistite, prečo by ste ho nemali pridávať do svojej rannej kávy.