Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Poznáte fenikel? Zbaví Vás nielen nafukovania!

Pôvodom pochádza fenikel zo Stredomoria, kde sa pestuje ako zelenina, ale aj ako skvelý druh koreniny. Väčšina z nás si ho spája s vôňou detského čaju, no čerstvé plody feniklu u nás patria ešte stále medzi exotický druh zeleniny. Surový fenikel vonia sladko a rovnako ako suché semienka má príchuť sladkého drievka. Práve táto príchuť môže zato, že človek buď fenikel minule, alebo ho nenávidí, neexistuje nič medzi tým.

Viete čo všetko fenikel obsahuje?

Z vitamínov sa v ňom nachádza vitamín A, B3, C, kyselina listová a pantoténová. Z minerálov je to draslík, magnézium, sodík, selén, mangán, meď, fosfor, horčík, vápnik a železo. Približne 100g feniklu obsahuje 126 Kcal, 7g sacharidov, 1,4g bielkovín, 0,1g tuku, 3,7g vlákniny a 85% vody,

Zdraviu prospešné účinky feniklu

Látky, ktoré fenikel obsahuje uvoľňujú hladké svalstvo v tráviacom trakte, pomáhajú uvoľňovať kŕče v oblasti žalúdka, čriev a zlepšujú vylučovanie plynov z tela. Tieto účinky využíva nejedna mamička pri svojich malých ratolestiach, pretože toto je tá najjednoduchšia cesta ako pomôcť malým deťom pri plynatosti. Feniklový čaj má dokonca príjemne nasladlú chuť a jeho účinky sa dostavujú takmer okamžite. Takýto čajík samozrejme pomôže všetkým, nielen malým deťom, takže ak máte problémy s nafúknutým bruškom vyskúšajte ho!

Feniklový čaj

Čaj sa využíva aj v ľudovom liečiteľstve na zvýšenie produkcie materského mlieka a pre vyvolanie meškajúcej menštruácie. Je účinný aj pri menších poruchách trávenia, kŕčoch a prekyslení žalúdka. V stredoveku vraj dámy pili feniklový čaj alebo žuvali feniklové semienka, pretože navodzujú pocit sýtosti a tým znižujú chuť do jedla. Už trošku menej známe sú jeho pozitívne účinky na dýchacie cesty. Pomáha čistiť sliznicu dýchacích ciest a zlepšuje vykašliavanie, čo padne vhod najmä v období chrípok a angín. Silný odvar zo semien si poradí aj s bolesťou hrdla. Pôsobí mierne močopudne, čiže pomáha odvodňovať a čistiť organizmus. Má priaznivý vplyv na pečeň a ľadviny, čistý ich a tým zlepšuje ich prirodzenú funkciu. Nálev môžete použiť namiesto ústnej vody na zlepšenie stavu ďasien a osvieženie dychu, veď celé semená za týmto účelom žuvali už naši predkovia. A taktiež na výplachy a obklady pri zápaloch očí.

Zapečený fenikel

Fenikel v kuchyni

Pri nákupe vyberajte svetlé plody, bez tmavých škvŕn a známok zvädnutia. Okrem farby sa riaďte aj veľkosťou, tie menšie plody bývajú mladšie, krehkejšie a šťavnatejšie. Pred použitím plody zbavte vrchných listov, nemusíte ich vyhadzovať, môžete ich použiť do mäsového vývaru. Jemnú vňať, ktorá pripomína kôpor môžete použiť do omáčky.  

V našich končinách fenikel nemá v kuchyni moc široké využitie, no v mnohých iných krajinách patrí medzi vyhľadávanú lahôdku. Surová stonka feniklu sa dá využiť do rôznych šalátov, prípadne rozobrať na jednotlivé kúsky a naplniť podľa chuti. Listy majú výraznú vôňu, hodia sa k nakladanej zelenine namiesto kôpru, do omáčok alebo nátierok. V južnej Európe sa tieto aromatické listy pridávajú k pečeným, prípadne grilovaným rybám a iným mäsitým jedlám. Posledným využiteľným produktom feniklu sú semená, ktoré bývajú súčasťou rôznych bylinných alkoholických nápojov, absintov a žalúdočných kvapiek. Z týchto semienok sa robí aj feniklový čaj, prípadne odvar, ktorý pomáha pri nachladnutí.

Inšpirujte sa receptami s feniklom:

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
hrusky
Vitamínová bomba na tieto sychravé jesenné dni - hruška!
Jeden z mnohých druhov jesenného ovocia, ktoré sa môže pýšiť skvelou chuťou, jemnou vôňou a liečivou silou. Ak sa...
Gratinované
Zapekanie jedál má tiež svoje čaro!
Keď sa jedlo zapeká - gratinuje - na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, najčastejšie syrová. Syr sa na povrchu pekne...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
slovník
Česko-slovenský gastronomický slovník
Kedlubna, květák, lilek, cizrna, libové maso, kýta, jáhle. Poznáte tieto suroviny? Každý z času na čas natrafíme...
Close-up of
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten...
Ingredients laid
Talianske špagety Carbonara, už žiadne cestoviny s vajíčkom!
Hriešne hebké a krémové, presne také sú špagety “karbonára“, ktoré si Vaša rodina zamiluje. Na ich prípravu nebudete...
Vybrali sme pre vás
Pfannkuchen
11 dokonalých receptov na slané palacinky
11 dokonalých receptov na slané palacinky
Palacinky nemusia byť iba sladké. Naplniť ich môžte špenátom, šunkou, syrom, mäsom, hubami. Presvedčte sa s nami.
Shortbread
Došiel Vám papier na pečenie a vy neviete čím ho nahradiť?
Došiel Vám papier na pečenie a vy neviete čím ho nahradiť?
Slivkové buchty, jablková štrúdľa, bábovka, muffiny alebo klasika v podobe ovocnej bublaniny? Všetky tieto sladké...
Fotorecept:
Objavte bezmäsité variácie tatárskeho bifteku
Objavte bezmäsité variácie tatárskeho bifteku
O tom, že kreativita kuchárov nepozná hranice svedčí aj fakt, že dnes si môžete dopriať tatarák z lososa, tuniaka,...