Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Poznáte fenikel? Zbaví Vás nielen nafukovania!

Pôvodom pochádza fenikel zo Stredomoria, kde sa pestuje ako zelenina, ale aj ako skvelý druh koreniny. Väčšina z nás si ho spája s vôňou detského čaju, no čerstvé plody feniklu u nás patria ešte stále medzi exotický druh zeleniny. Surový fenikel vonia sladko a rovnako ako suché semienka má príchuť sladkého drievka. Práve táto príchuť môže zato, že človek buď fenikel minule, alebo ho nenávidí, neexistuje nič medzi tým.

Viete čo všetko fenikel obsahuje?

Z vitamínov sa v ňom nachádza vitamín A, B3, C, kyselina listová a pantoténová. Z minerálov je to draslík, magnézium, sodík, selén, mangán, meď, fosfor, horčík, vápnik a železo. Približne 100g feniklu obsahuje 126 Kcal, 7g sacharidov, 1,4g bielkovín, 0,1g tuku, 3,7g vlákniny a 85% vody,

Zdraviu prospešné účinky feniklu

Látky, ktoré fenikel obsahuje uvoľňujú hladké svalstvo v tráviacom trakte, pomáhajú uvoľňovať kŕče v oblasti žalúdka, čriev a zlepšujú vylučovanie plynov z tela. Tieto účinky využíva nejedna mamička pri svojich malých ratolestiach, pretože toto je tá najjednoduchšia cesta ako pomôcť malým deťom pri plynatosti. Feniklový čaj má dokonca príjemne nasladlú chuť a jeho účinky sa dostavujú takmer okamžite. Takýto čajík samozrejme pomôže všetkým, nielen malým deťom, takže ak máte problémy s nafúknutým bruškom vyskúšajte ho!

Feniklový čaj

Čaj sa využíva aj v ľudovom liečiteľstve na zvýšenie produkcie materského mlieka a pre vyvolanie meškajúcej menštruácie. Je účinný aj pri menších poruchách trávenia, kŕčoch a prekyslení žalúdka. V stredoveku vraj dámy pili feniklový čaj alebo žuvali feniklové semienka, pretože navodzujú pocit sýtosti a tým znižujú chuť do jedla. Už trošku menej známe sú jeho pozitívne účinky na dýchacie cesty. Pomáha čistiť sliznicu dýchacích ciest a zlepšuje vykašliavanie, čo padne vhod najmä v období chrípok a angín. Silný odvar zo semien si poradí aj s bolesťou hrdla. Pôsobí mierne močopudne, čiže pomáha odvodňovať a čistiť organizmus. Má priaznivý vplyv na pečeň a ľadviny, čistý ich a tým zlepšuje ich prirodzenú funkciu. Nálev môžete použiť namiesto ústnej vody na zlepšenie stavu ďasien a osvieženie dychu, veď celé semená za týmto účelom žuvali už naši predkovia. A taktiež na výplachy a obklady pri zápaloch očí.

Zapečený fenikel

Fenikel v kuchyni

Pri nákupe vyberajte svetlé plody, bez tmavých škvŕn a známok zvädnutia. Okrem farby sa riaďte aj veľkosťou, tie menšie plody bývajú mladšie, krehkejšie a šťavnatejšie. Pred použitím plody zbavte vrchných listov, nemusíte ich vyhadzovať, môžete ich použiť do mäsového vývaru. Jemnú vňať, ktorá pripomína kôpor môžete použiť do omáčky.  

V našich končinách fenikel nemá v kuchyni moc široké využitie, no v mnohých iných krajinách patrí medzi vyhľadávanú lahôdku. Surová stonka feniklu sa dá využiť do rôznych šalátov, prípadne rozobrať na jednotlivé kúsky a naplniť podľa chuti. Listy majú výraznú vôňu, hodia sa k nakladanej zelenine namiesto kôpru, do omáčok alebo nátierok. V južnej Európe sa tieto aromatické listy pridávajú k pečeným, prípadne grilovaným rybám a iným mäsitým jedlám. Posledným využiteľným produktom feniklu sú semená, ktoré bývajú súčasťou rôznych bylinných alkoholických nápojov, absintov a žalúdočných kvapiek. Z týchto semienok sa robí aj feniklový čaj, prípadne odvar, ktorý pomáha pri nachladnutí.

Inšpirujte sa receptami s feniklom:

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Jostaberry and
Josta
Josta je kríženec čiernych ríbezlí a egrešu. Nesie znaky oboch„rodičov“. Po ríbezli " zdedila" vetvy bez tŕňov a tmavú...
špenát
Čo takto dať si špenát?
Pamätáte si ešte kreslenú rozprávku o Pepkovi námorníkovi, ktorý čerpal všetku svoju silu zo špenátu a po jeho...
černice
Černice
Černica - sú malé plody popínavého ostnatého kra - ostružiny černicovej, s krásnou arómou. Sú zoskupené okolo jadra...
bulgur
Bulgur patrí k zdravému životnému štýlu!
Je oveľa chutnejší ako kuskus, výživnejší ako ryža, pripraviť sa dá rýchlejšie ako krúpy a má veľmi široké možnosti...
Bunch of lavender
Levanduľa rozvonia vašu kuchyňu
Levanduľa je stále zelený krík s úzkymi šedými listami a fialovými kvetmi. Existuje až 39 druhov levandule, ktoré môžu...
Grape molasses
Melasa
Melasa je v podstate „odpad“, ktorý vzniká lisovaním cukru z cukrovej trstiny či repy. Je to vlastne šťava, hustý tmavo...
Vybrali sme pre vás
Grilling Ribs
Marinády dodajú grilovanému mäsu a rybám tú správnu chuť!
Marinády dodajú grilovanému mäsu a rybám tú správnu chuť!
Vonku sa konečne vyčasilo a prišiel ten správny čas nato, aby ste aj Vy vytiahli gril. Sedieť vonku na terase...
Traditional
Oštiepok - syrový poklad zo slovenských salašov
Oštiepok - syrový poklad zo slovenských salašov
Oštiepok je náš slovenský polotvrdý, polotučný syr. Jeho charakteristickým znakom je elipsovitý tvar s ornamentom...
nanuky
17 zdravých tipov na nanuky pre deti od Henriety
17 zdravých tipov na nanuky pre deti od Henriety
Neviem či poznám človeka, ktorý nemá rád zmrzlinu. Vy áno? Naše deti ju milujú. Dokonca aj najmladšia. Nevie ešte...