Pridať recept

Pivo - nielen na pitie, ale aj na varenie!

Pivo je jedným z najstarších nápojov na svete a má množstvo priaznivých účinkov na ľudské zdravie, za ktoré môže komplexný vplyv jeho jednotlivých látok. V tomto prípade nemáme namysli nadmernú, ale primeranú konzumáciu piva. Ale aká je to tá primeraná konzumácia piva? U mužov je to 0,5 -1 liter piva denne, u žien je to o niečo menej, a to 0,3 - 0,6 litra na deň.

Viete čo pivo obsahuje?

Hlavnou zložkou, ktorá tvorí približne 92% celkového objemu piva je voda. Ďalej obsahuje vitamín B1, B2, B6, niacín a kyselinu listovú. Sú v ňom bohato zastúpené aj stopové prvky a minerálne látky, z tých najdôležitejších je to horčík, fosfor, kremík, draslík, zinok a iné zdraviu prospešné látky.  Vedeli ste o tom, že pivo neobsahuje cholesterol, ani žiadne iné tuky?  O niečo horšie je to s kalorickou hodnotou, tá sa pohybuje okolo 500 Kcal na 1 liter, vďaka obsahu sacharidov je pivo aj zdrojom potrebnej energie.

Fotorecept: Netradičná živánska na čiernom pive
fotogaléria
Fotorecept: Netradičná živánska na čiernom pive
Zdroj: ivet_hrabovska

Zdraviu prospešné účinky rozumnej konzumácie piva

 

Je to rehydratačný, isotonický a iontovo vyvážený nápoj s nízkym obsahom alkoholu. Predchádza vzniku aterosklerózy, znižuje výskyt infarktu a mozgovej príhody. Rozumná konzumácia piva znižuje stres, podporuje krvný obeh, znižuje riziko srdcvovo-cienvych ochorení, znižuje krvný tlak a podporuje tvorbu červených krvniniek. Ihneď po konzumácii piva sa znižuje hladina krvného cukru, čo ovplyvňuje metabolizmus. Podporuje trávenie, preto je vhodné aj pri niektorých ochoreniach tráviaceho traktu. Pôsobí močopudne a zvýšeným vylučovaním žlče, preto je vhodné ako prevencia proti vzniku žlčových a močových kameňov.  Antioxidanty obsiahnuté v pive znižujú riziko vzniku niektorých nádorových ochorení.  Preventívne pôsobí proti vzniku a šíreniu Alzheimerovej choroby.

Fotorecept: Pečené kuracie stehná na pive a jablkách
fotogaléria
Fotorecept: Pečené kuracie stehná na pive a jablkách
Zdroj: vybusna

Pivo v kuchyni

Pivo je prirodzene horké vďaka chmeľu a mierne nasladlú chuť mu dodáva slad. To vytvára harmonickú kombináciu piva, ktoré robí mäso krehkým. Čím dlhšie sa pivo v jedle varí, tým výraznejšiu chuť mu dodáva. Obsahuje aj pivné kvasnice, vďaka čomu ho môžete pridať aj do cesta. Slané pečivo je po ňom jemnejšie a chrumkavé. Pri varení používajte skôr slabšie pivo, do minútiek sa naopak hodia tie viacstupňové. Keďže pivo obsahuje cukor, dajte si pozor na pripálenie, aby Vám celé jedlo nezhorklo, to by bola veľká škoda!

Hovädzie plátky na pive
fotogaléria
Hovädzie plátky na pive
Zdroj: gurmanka

Pivo je tradičnou surovinou, ktorá sa používa na prípravu rôznych druhov mäsitých pokrmov. Môžeme ho použiť pri pečení hovädzieho a bravčového mäsa, taktiež na prípravu husi, kačky alebo kurčaťa. Takému bôčiku dodá pivo chrumkavú kôrku. V našich českých susedov sú obľúbené olomoucké syrčeky naložené v pive. Ďalšou špecialitou je pivná polievka, kapor na pive, guláš s pivom alebo špekáčiky na pive. Pivo môžete pridať do vajíčok, keď robíte trojobal na obľúbené rezne, alebo si z neho pripraviť chutnú nátierku. Menej známa je už kombinácia exotického ovocia (ananás, kiwi, pomaranč) s pivom.

Inšpirujte sa receptami:

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
11.1.2017 14:48 | |
+4 -1
Skuste kurca na pive - fantasticke. Lepsie je cierne pivo. http://www.tajomstvomojejkuchyne.sk/portfolio/pecene-kurca-na-pive/ Skusala som aj na plechovici, aj na flasi. Nebojte, nic sa nestane.
dorisa
10.1.2017 16:40 | |
+0 -1
Pivko milujem, v lete mi zahasí smäd. V inom ročnom období za obed v reštaurácii...to je pochúťka,,ale s pivom som ešte nevarila.
Podobné články
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Zena ovocie jedlo stravovanie
Viete, aké je to správne jedlo pre vašu dušu?
Zemiaková kaša, hranolčeky, špagety so syrom, sekaná a ďalšie chutné jedlá nemusia byť síce dobré...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...