Pivo - nielen na pitie, ale aj na varenie!
Viete čo pivo obsahuje?
Hlavnou zložkou, ktorá tvorí približne 92% celkového objemu piva je voda. Ďalej obsahuje vitamín B1, B2, B6, niacín a kyselinu listovú. Sú v ňom bohato zastúpené aj stopové prvky a minerálne látky, z tých najdôležitejších je to horčík, fosfor, kremík, draslík, zinok a iné zdraviu prospešné látky. Vedeli ste o tom, že pivo neobsahuje cholesterol, ani žiadne iné tuky? O niečo horšie je to s kalorickou hodnotou, tá sa pohybuje okolo 500 Kcal na 1 liter, vďaka obsahu sacharidov je pivo aj zdrojom potrebnej energie.
Zdraviu prospešné účinky rozumnej konzumácie piva
Je to rehydratačný, isotonický a iontovo vyvážený nápoj s nízkym obsahom alkoholu. Predchádza vzniku aterosklerózy, znižuje výskyt infarktu a mozgovej príhody. Rozumná konzumácia piva znižuje stres, podporuje krvný obeh, znižuje riziko srdcvovo-cienvych ochorení, znižuje krvný tlak a podporuje tvorbu červených krvniniek. Ihneď po konzumácii piva sa znižuje hladina krvného cukru, čo ovplyvňuje metabolizmus. Podporuje trávenie, preto je vhodné aj pri niektorých ochoreniach tráviaceho traktu. Pôsobí močopudne a zvýšeným vylučovaním žlče, preto je vhodné ako prevencia proti vzniku žlčových a močových kameňov. Antioxidanty obsiahnuté v pive znižujú riziko vzniku niektorých nádorových ochorení. Preventívne pôsobí proti vzniku a šíreniu Alzheimerovej choroby.
Pivo v kuchyni
Pivo je prirodzene horké vďaka chmeľu a mierne nasladlú chuť mu dodáva slad. To vytvára harmonickú kombináciu piva, ktoré robí mäso krehkým. Čím dlhšie sa pivo v jedle varí, tým výraznejšiu chuť mu dodáva. Obsahuje aj pivné kvasnice, vďaka čomu ho môžete pridať aj do cesta. Slané pečivo je po ňom jemnejšie a chrumkavé. Pri varení používajte skôr slabšie pivo, do minútiek sa naopak hodia tie viacstupňové. Keďže pivo obsahuje cukor, dajte si pozor na pripálenie, aby Vám celé jedlo nezhorklo, to by bola veľká škoda!
Pivo je tradičnou surovinou, ktorá sa používa na prípravu rôznych druhov mäsitých pokrmov. Môžeme ho použiť pri pečení hovädzieho a bravčového mäsa, taktiež na prípravu husi, kačky alebo kurčaťa. Takému bôčiku dodá pivo chrumkavú kôrku. V našich českých susedov sú obľúbené olomoucké syrčeky naložené v pive. Ďalšou špecialitou je pivná polievka, kapor na pive, guláš s pivom alebo špekáčiky na pive. Pivo môžete pridať do vajíčok, keď robíte trojobal na obľúbené rezne, alebo si z neho pripraviť chutnú nátierku. Menej známa je už kombinácia exotického ovocia (ananás, kiwi, pomaranč) s pivom.
Inšpirujte sa receptami:
- Pečené kuracie stehno s pivovou omáčkou
- Bravčové na zelenine v pivovej omáčke
- Bravčové obrátené rezne na čiernom pive
- Pikantné špekačiky na čiernom pive
- Netradičná živánska na čiernom pive
- Pivná nátierka
- Hermelínovo-pivová nátierka
- Pivný chlieb
- Pivné buchty
- Pivná čokoládová torta
- zvyšné recepty s pivom nájdete TU!
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.