Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Pivo - nielen na pitie, ale aj na varenie!

Pivo je jedným z najstarších nápojov na svete a má množstvo priaznivých účinkov na ľudské zdravie, za ktoré môže komplexný vplyv jeho jednotlivých látok. V tomto prípade nemáme namysli nadmernú, ale primeranú konzumáciu piva. Ale aká je to tá primeraná konzumácia piva? U mužov je to 0,5 -1 liter piva denne, u žien je to o niečo menej, a to 0,3 - 0,6 litra na deň.

Viete čo pivo obsahuje?

Hlavnou zložkou, ktorá tvorí približne 92% celkového objemu piva je voda. Ďalej obsahuje vitamín B1, B2, B6, niacín a kyselinu listovú. Sú v ňom bohato zastúpené aj stopové prvky a minerálne látky, z tých najdôležitejších je to horčík, fosfor, kremík, draslík, zinok a iné zdraviu prospešné látky.  Vedeli ste o tom, že pivo neobsahuje cholesterol, ani žiadne iné tuky?  O niečo horšie je to s kalorickou hodnotou, tá sa pohybuje okolo 500 Kcal na 1 liter, vďaka obsahu sacharidov je pivo aj zdrojom potrebnej energie.

Fotorecept:

Zdraviu prospešné účinky rozumnej konzumácie piva

Je to rehydratačný, isotonický a iontovo vyvážený nápoj s nízkym obsahom alkoholu. Predchádza vzniku aterosklerózy, znižuje výskyt infarktu a mozgovej príhody. Rozumná konzumácia piva znižuje stres, podporuje krvný obeh, znižuje riziko srdcvovo-cienvych ochorení, znižuje krvný tlak a podporuje tvorbu červených krvniniek. Ihneď po konzumácii piva sa znižuje hladina krvného cukru, čo ovplyvňuje metabolizmus. Podporuje trávenie, preto je vhodné aj pri niektorých ochoreniach tráviaceho traktu. Pôsobí močopudne a zvýšeným vylučovaním žlče, preto je vhodné ako prevencia proti vzniku žlčových a močových kameňov.  Antioxidanty obsiahnuté v pive znižujú riziko vzniku niektorých nádorových ochorení.  Preventívne pôsobí proti vzniku a šíreniu Alzheimerovej choroby.

Fotorecept:

Pivo v kuchyni

Pivo je prirodzene horké vďaka chmeľu a mierne nasladlú chuť mu dodáva slad. To vytvára harmonickú kombináciu piva, ktoré robí mäso krehkým. Čím dlhšie sa pivo v jedle varí, tým výraznejšiu chuť mu dodáva. Obsahuje aj pivné kvasnice, vďaka čomu ho môžete pridať aj do cesta. Slané pečivo je po ňom jemnejšie a chrumkavé. Pri varení používajte skôr slabšie pivo, do minútiek sa naopak hodia tie viacstupňové. Keďže pivo obsahuje cukor, dajte si pozor na pripálenie, aby Vám celé jedlo nezhorklo, to by bola veľká škoda!

Hovädzie plátky

Pivo je tradičnou surovinou, ktorá sa používa na prípravu rôznych druhov mäsitých pokrmov. Môžeme ho použiť pri pečení hovädzieho a bravčového mäsa, taktiež na prípravu husi, kačky alebo kurčaťa. Takému bôčiku dodá pivo chrumkavú kôrku. V našich českých susedov sú obľúbené olomoucké syrčeky naložené v pive. Ďalšou špecialitou je pivná polievka, kapor na pive, guláš s pivom alebo špekáčiky na pive. Pivo môžete pridať do vajíčok, keď robíte trojobal na obľúbené rezne, alebo si z neho pripraviť chutnú nátierku. Menej známa je už kombinácia exotického ovocia (ananás, kiwi, pomaranč) s pivom.

Inšpirujte sa receptami:

Diskusia (2 príspevky) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
pespriatel
11.1.2017 14:48 | |
+4 -1
Skuste kurca na pive - fantasticke. Lepsie je cierne pivo. http://www.tajomstvomojejkuchyne.sk/portfolio/pecene-kurca-na-pive/ Skusala som aj na plechovici, aj na flasi. Nebojte, nic sa nestane.
dorisa
10.1.2017 16:40 | |
+0 -1
Pivko milujem, v lete mi zahasí smäd. V inom ročnom období za obed v reštaurácii...to je pochúťka,,ale s pivom som ešte nevarila.
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
hrusky
Vitamínová bomba na tieto sychravé jesenné dni - hruška!
Jeden z mnohých druhov jesenného ovocia, ktoré sa môže pýšiť skvelou chuťou, jemnou vôňou a liečivou silou. Ak sa...
Gratinované
Zapekanie jedál má tiež svoje čaro!
Keď sa jedlo zapeká - gratinuje - na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, najčastejšie syrová. Syr sa na povrchu pekne...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
slovník
Česko-slovenský gastronomický slovník
Kedlubna, květák, lilek, cizrna, libové maso, kýta, jáhle. Poznáte tieto suroviny? Každý z času na čas natrafíme...
Close-up of
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten...
Ingredients laid
Talianske špagety Carbonara, už žiadne cestoviny s vajíčkom!
Hriešne hebké a krémové, presne také sú špagety “karbonára“, ktoré si Vaša rodina zamiluje. Na ich prípravu nebudete...
Vybrali sme pre vás
Pfannkuchen
11 dokonalých receptov na slané palacinky
11 dokonalých receptov na slané palacinky
Palacinky nemusia byť iba sladké. Naplniť ich môžte špenátom, šunkou, syrom, mäsom, hubami. Presvedčte sa s nami.
Shortbread
Došiel Vám papier na pečenie a vy neviete čím ho nahradiť?
Došiel Vám papier na pečenie a vy neviete čím ho nahradiť?
Slivkové buchty, jablková štrúdľa, bábovka, muffiny alebo klasika v podobe ovocnej bublaniny? Všetky tieto sladké...
Fotorecept:
Objavte bezmäsité variácie tatárskeho bifteku
Objavte bezmäsité variácie tatárskeho bifteku
O tom, že kreativita kuchárov nepozná hranice svedčí aj fakt, že dnes si môžete dopriať tatarák z lososa, tuniaka,...