Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Dajte šancu zelenej fazuľke!

Fazuľové struky radíme medzi zeleninu. Zelené fazuľky sú vlastne nedozreté plody fazule, ktoré sa konzumujú aj so svojím obalom. Samozrejme sa jedná len o niektoré z veľa fazuľových odrôd. Prvé zmienky o nich sa objavili v Peru, 8000 rokov pred naším letopočtom. Do Európy sa dostali vďaka Kryštofovi Kolumbovi. Zber strukov sa začína už v júni, otrhávajú sa približne raz týždenne. Tento zber podporuje rast nových kvetov a zrenie nových plodov. Na jednej rastline sa dá vypestovať až 2 kg fazule.

Fazuľky sú bohaté na železo, vápnik, draslík, horčík, mangán. Majú veľký obsah vlákniny a bielkoviny. Obsahujú vitamíny skupiny B a veľké množstvo vitamínu C a kyselinu listovú. Zelená fazuľka nám pomáha regenerovať a omladzovať bunky. Vláknina je dôležitá na trávenie a chráni nás pred rakovinou hrubého čreva. Zelené fazuľky sa nesmú konzumovať v surovom stave. Obsahujú totiž jedovaté lektíny, ktoré môžu spôsobiť otravu. Preventívne bráni vzniku bolestivých hemeroidov. Fazuľky sú dobrým pomocníkom pri tvorbe červených krviniek, napomáhajú znižovať krvný tlak a udržovať hladinu cukru v krvi.

zelená fazuľka
zelená fazuľka
Zdroj: dreamstime.com

Pred použitím sa doporučuje odstrániť stopky, ktoré sú pomerne tvrdé. Pridávajú sa do v šalátov, alebo ako súčasť prílohy. Väčšie struky možno variť, dusiť, grilovať, smažiť na masle či oleji. Vynikajúce sú smažené na slanine, ktoré sa najčastejšie podávajú ku steakom. Používajú sa do polievok, zeleninových zmesí a omáčok. Veľmi sa hodia k pečenému jahňaciemu mäsu. Môžete ich pripraviť aj s vaječnou omeletou. Zelené fazuľky sa dajú nakladať do sladkokyslého nálevu. Pri tepelnej úprave je potrebné ich spariť horúcou, osolenou vodou a následne prepláchnuť studenou vodou. Potom ostanú krehké a udržia si peknú zelenú farbu na ďalšie spracovanie.

Čerstvé zelené fazuľové struky možno v chladničke uchovávať až 3 dni. Nesnažte sa ich chladiť, lebo sa rýchlo vysušia. Kým ich dáte zamraziť, tak ich na chvíľu vložte do mierne vriacej osolenej vody (predvarenie), nechajte odkvapkať, usušiť až potom zamrazte. Dobre zabalené struky vydržia až rok. V obchode kupujte len zdravé struky bez čiernych škvŕn, ktoré sú znakom plesne. Skladujte ich v chlade a tme, pri primeranej vlhkosti vzduchu, v dobre vetrateľných skladoch.

Dobré recepty s luskovou fazuľkou:

 

 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Slovak christmas
Video: Kapustnica ako lusk
Video: Kapustnica ako lusk
Sviatočná polievka číslo jeden. Ako na dobrú kapustnicu?
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.