Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Medovka dodá jedlu šmrnc

Medovka lekárska je bylinka, ktorá veľmi príjemne vonia. Pre jej sviežu, citrónovú vôňu s nádychom mentolu, ktorú vydávajú jej mladé lístky po roztlačení je vyhľadávaná v kuchyni po celom svete. Medovka lekárska je vytrvalý krík, ktorý dorastá až do výšky 1,5 metra. Byľ je rozvetvená, listy má vajcovité na okrajoch s vrúbkovaním a s jemne chlpatým povrchom. Kvety sú drobné, nevýrazné bielej až žltkastej farby. Rastie od júna cez celé leto. Medovku si môžete vypestovať aj v doma v kvetináči. Čerstvé lístky potom môžete zbierať od jari až do jesene. Vňať na sušenie sa zrezáva pred kvitnutím, približne 10 cm od zeme. Pestuje sa po celej Európe a aj v Ázii.

Medovku lekársku možno nazvať aj elixírom života a viete prečo ?

Medovka je mimoriadným liekom na ukľudnenie celého organizmu. Pôsobí dobre na nervovú sústavu a psychiku. Lieči všetky orgány v tele, ktoré sú postihnuté vplyvom stresu. Uvolňuje kŕčové stiahnutia tela, ukľudňuje búšenie srdca, ukludňuje dýchacie a tráviace orgány. Tíši kašeľ, uvolňuje žalúdočné kŕče a je vhodná proti zvracaniu v tehotnstve. Pripravte si čaj z medovky s medom a zaspíte ako bábätko. Z medovky sa pripravuje tinktúra na bolesti hlavy, alebo na natieranie herpesu.

Medovka je skvelý pomocník v kuchyni

Medovka svojou citrónovo - mätovou príchuťou doplňuje chuť rýb a morských plodov. Veľmi dobrá je v rôznych omáčkach, na hydinu, do plniek, marinád, dippov, smoothie, na salsy...Najemno nasekaná je skvelé do bylinkového masla, ochucuje sa ňou aj ovocný ocot. Navýši chuť bielych syrov, zeleninových a ovocných šalátov. Veľmi sa hodí k chuti jablka, hrušky, melónu, marhule, broskyni, jahody, maliny, k ríbezliam, ale aj k tekvici, uhorke, mrkve, paradajke, cukete.

Nasekané lístky sa pridávajú k dusenej zelenine, do ovocných dezertov, do krémov, zmrzlín. Zo sušenej alebo čerstvej medovky si pripravíte ukľudňujúci čaj. Z čerstvej sa pripravujú fantastické studené nápoje. Medovka sa môže kombinovať aj s inými bylinkami a korením - kôprom, pažítkou, feniklom, zázvorom, mätou, zázvorom, petržlenom. 

Čerstvé listy medovky sa hodia na pudingy a múčníiy, k ochuteniu ryže, zemiakov, omeliet, tvarohových pokrmov, jogurtov. Dobré je ju pridať napríklad do borščov, do zeleninových polievok, do omáčok, do hubových jedál. Fantastickú chuť dodá marinádam na jahňacie mäso. V zime sa využíva sušená medovka tak isto ako čerstvá. Sušenú medovku môžete pridať do kompótov, domácich kváskov a piva, do medoviny. Medovka je vhodná aromatická prísada pri výrobe sorbetov, zálievok, do želé. Medovkové lístky sú veľmi využívané aj na ozdobenie dezertov. Dodajú im krásu a vôňu. Hodí sa ako korenie k nakladaným uhorkám, paradajkám.

Medovkou sa aromatizujú aj niektoré vína a likéry. Stačí do fľašky napríklad vína pridať hrsť listov a nechať stáť celý deň na tmavom a teplom mieste. Nakoniec stačí víno precediť. 

Varením stráca vôňu, preto ju treba pridať do jedla 1 - 2 minúty pred podávaním pokrmu. Sušenú medovku môžete miešať napríklad s mätou, levandulou, materinou dúškou a ďalšími aromatickými sušenými rastlinami.

Sušená medovka sa skladuje vo vzduchotesných, uzavretých nádobach nie dlhšie, ako do budúceho zberu.

Recepty s medovkou:

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Chanterelle
Kuriatko jedlé
Kuriatko je huba, ktorej klobúk dosahuje 10 - 70 mm. Mladý je mierne klenutý, neskôr plochý a napokon lievikovito...
Pile of Delicious
Všetci čokoholici pozor, prichádza BROWNIES!
Tento koláčik obsahuje veľmi veľa čokolády a povedzme si pravdu, že všetko čo obsahuje čokoládu je hriešne návykové! Vo...
Gratinované
Zapekanie jedál má tiež svoje čaro!
Keď sa jedlo zapeká - gratinuje - na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, najčastejšie syrová. Syr sa na povrchu pekne...
Feta cheese cubes
Kozí syr
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
Herbs Drying
Uchovajte si bylinky aj na zimu, poradíme Vám ako nato!
Radi ochucujete jedlá rôznymi zelenými bylinkami? Od jari do jesene to väčšinou nie je žiadny problém, stačí si ich...
Vybrali sme pre vás
vino a jedlo
11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom
11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom
Gurmánsky zážitok už nemusíte hľadať iba v drahých reštauráciách. Naučte sa správne skombinovať dobré víno s jedlom...
Mango, pineapple
Sladké dezerty servírované prakticky v pohári
Sladké dezerty servírované prakticky v pohári
Sladké dobroty naservírované v pohároch si môžte pripraviť aj na niekoľko dní dopredu a pochutiť si hocikedy keď vás...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...