Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Medovka dodá jedlu šmrnc

Medovka lekárska je bylinka, ktorá veľmi príjemne vonia. Pre jej sviežu, citrónovú vôňu s nádychom mentolu, ktorú vydávajú jej mladé lístky po roztlačení je vyhľadávaná v kuchyni po celom svete. Medovka lekárska je vytrvalý krík, ktorý dorastá až do výšky 1,5 metra. Byľ je rozvetvená, listy má vajcovité na okrajoch s vrúbkovaním a s jemne chlpatým povrchom. Kvety sú drobné, nevýrazné bielej až žltkastej farby. Rastie od júna cez celé leto. Medovku si môžete vypestovať aj v doma v kvetináči. Čerstvé lístky potom môžete zbierať od jari až do jesene. Vňať na sušenie sa zrezáva pred kvitnutím, približne 10 cm od zeme. Pestuje sa po celej Európe a aj v Ázii.

Medovku lekársku možno nazvať aj elixírom života a viete prečo ?

Medovka je mimoriadným liekom na ukľudnenie celého organizmu. Pôsobí dobre na nervovú sústavu a psychiku. Lieči všetky orgány v tele, ktoré sú postihnuté vplyvom stresu. Uvolňuje kŕčové stiahnutia tela, ukľudňuje búšenie srdca, ukludňuje dýchacie a tráviace orgány. Tíši kašeľ, uvolňuje žalúdočné kŕče a je vhodná proti zvracaniu v tehotnstve. Pripravte si čaj z medovky s medom a zaspíte ako bábätko. Z medovky sa pripravuje tinktúra na bolesti hlavy, alebo na natieranie herpesu.

Medovka je skvelý pomocník v kuchyni

Medovka svojou citrónovo - mätovou príchuťou doplňuje chuť rýb a morských plodov. Veľmi dobrá je v rôznych omáčkach, na hydinu, do plniek, marinád, dippov, smoothie, na salsy...Najemno nasekaná je skvelé do bylinkového masla, ochucuje sa ňou aj ovocný ocot. Navýši chuť bielych syrov, zeleninových a ovocných šalátov. Veľmi sa hodí k chuti jablka, hrušky, melónu, marhule, broskyni, jahody, maliny, k ríbezliam, ale aj k tekvici, uhorke, mrkve, paradajke, cukete.

Nasekané lístky sa pridávajú k dusenej zelenine, do ovocných dezertov, do krémov, zmrzlín. Zo sušenej alebo čerstvej medovky si pripravíte ukľudňujúci čaj. Z čerstvej sa pripravujú fantastické studené nápoje. Medovka sa môže kombinovať aj s inými bylinkami a korením - kôprom, pažítkou, feniklom, zázvorom, mätou, zázvorom, petržlenom. 

Čerstvé listy medovky sa hodia na pudingy a múčníiy, k ochuteniu ryže, zemiakov, omeliet, tvarohových pokrmov, jogurtov. Dobré je ju pridať napríklad do borščov, do zeleninových polievok, do omáčok, do hubových jedál. Fantastickú chuť dodá marinádam na jahňacie mäso. V zime sa využíva sušená medovka tak isto ako čerstvá. Sušenú medovku môžete pridať do kompótov, domácich kváskov a piva, do medoviny. Medovka je vhodná aromatická prísada pri výrobe sorbetov, zálievok, do želé. Medovkové lístky sú veľmi využívané aj na ozdobenie dezertov. Dodajú im krásu a vôňu. Hodí sa ako korenie k nakladaným uhorkám, paradajkám.

Medovkou sa aromatizujú aj niektoré vína a likéry. Stačí do fľašky napríklad vína pridať hrsť listov a nechať stáť celý deň na tmavom a teplom mieste. Nakoniec stačí víno precediť. 

Varením stráca vôňu, preto ju treba pridať do jedla 1 - 2 minúty pred podávaním pokrmu. Sušenú medovku môžete miešať napríklad s mätou, levandulou, materinou dúškou a ďalšími aromatickými sušenými rastlinami.

Sušená medovka sa skladuje vo vzduchotesných, uzavretých nádobach nie dlhšie, ako do budúceho zberu.

Recepty s medovkou:

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Sušené slivky
Sušené ovocie je zdravé, stačí si ho dopriať s mierou!
Medzi najstaršie spôsoby spracovania ovocia patrí sušenie, pretože takýmto spôsobom sa podstatne predĺži doba jeho...
Zeleninové čipsy
Chipsy nemusia byť vždy nezdravé, stačí vedieť ako nato!
Aj Vy mávate večer neuveriteľnú chuť na chrumkavé zemiakové lupienky, ktoré behom piatich minút zmiznú z vrecka a potom...
Stratené vajíčka
Video: Ako zistiť čerstvosť vajíčka
V poslednej dobe je čerstvosť potravín veľmi pretriasanou témou. A čerstvosť vajíčok je kapitola sama o sebe. Najlepšou...
Miracle fruit
Miracle fruit - zázračné ovocie
Táto malá bobuľa si naozaj svoj názov "zázračné ovocie" právom zaslúži. Pravý zázrak spočíva v tom, že dokáže zmeniť...
Fresh coconuts
Kokosový olej - 10 spôsobov jeho využitia
Kokosový orech netreba zvlášť predstavovať. Hoci toto hnedé chlpaté čudo s tvrdou škrupinou a sladkým vnútrom v našich...
Pavlova torta
Ľahká ako obláčik, presne taká je Pavlova!
Táto torta je na oko tak „škaredá“, že ju budete chcieť celú ihneď zjesť! Pýtate sa, prečo ľahká ako obláčik? Pretože...
Vybrali sme pre vás
cuketový koláč
15 receptov na cuketové koláče, ktorým neodoláte
15 receptov na cuketové koláče, ktorým neodoláte
Cuketa je naozaj všestranná. Cuketa, to nie len nevábny cuketový prívarok, ale vykúzlite z nej aj skvelé koláče...
PIERRE BAGUETTE
Ste v jedení objaviteľ alebo skôr klasik? Urobte si jednoduchý test svojej gastroosobnosti
Ste v jedení objaviteľ alebo skôr klasik? Urobte si jednoduchý test svojej gastroosobnosti
Je pre vás každý deň výzvou na nový chuťový zážitok alebo ste skôr typ, ktorý miluje osvedčenú klasiku? Či už sa...
cuketové recepty
Cuketa 10x ináč!
Cuketa 10x ináč!
Cuketa je naozaj univerzálna! Vyčarujete z nej hlavné jedlo, polievku, ľahkú večeru, dezert, nátierku, kompót...