Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Medovka dodá jedlu šmrnc

Medovka lekárska je bylinka, ktorá veľmi príjemne vonia. Pre jej sviežu, citrónovú vôňu s nádychom mentolu, ktorú vydávajú jej mladé lístky po roztlačení je vyhľadávaná v kuchyni po celom svete. Medovka lekárska je vytrvalý krík, ktorý dorastá až do výšky 1,5 metra. Byľ je rozvetvená, listy má vajcovité na okrajoch s vrúbkovaním a s jemne chlpatým povrchom. Kvety sú drobné, nevýrazné bielej až žltkastej farby. Rastie od júna cez celé leto. Medovku si môžete vypestovať aj v doma v kvetináči. Čerstvé lístky potom môžete zbierať od jari až do jesene. Vňať na sušenie sa zrezáva pred kvitnutím, približne 10 cm od zeme. Pestuje sa po celej Európe a aj v Ázii.

Medovku lekársku možno nazvať aj elixírom života a viete prečo ?

Medovka je mimoriadným liekom na ukľudnenie celého organizmu. Pôsobí dobre na nervovú sústavu a psychiku. Lieči všetky orgány v tele, ktoré sú postihnuté vplyvom stresu. Uvolňuje kŕčové stiahnutia tela, ukľudňuje búšenie srdca, ukludňuje dýchacie a tráviace orgány. Tíši kašeľ, uvolňuje žalúdočné kŕče a je vhodná proti zvracaniu v tehotnstve. Pripravte si čaj z medovky s medom a zaspíte ako bábätko. Z medovky sa pripravuje tinktúra na bolesti hlavy, alebo na natieranie herpesu.

Medovka je skvelý pomocník v kuchyni

Medovka svojou citrónovo - mätovou príchuťou doplňuje chuť rýb a morských plodov. Veľmi dobrá je v rôznych omáčkach, na hydinu, do plniek, marinád, dippov, smoothie, na salsy...Najemno nasekaná je skvelé do bylinkového masla, ochucuje sa ňou aj ovocný ocot. Navýši chuť bielych syrov, zeleninových a ovocných šalátov. Veľmi sa hodí k chuti jablka, hrušky, melónu, marhule, broskyni, jahody, maliny, k ríbezliam, ale aj k tekvici, uhorke, mrkve, paradajke, cukete.

Nasekané lístky sa pridávajú k dusenej zelenine, do ovocných dezertov, do krémov, zmrzlín. Zo sušenej alebo čerstvej medovky si pripravíte ukľudňujúci čaj. Z čerstvej sa pripravujú fantastické studené nápoje. Medovka sa môže kombinovať aj s inými bylinkami a korením - kôprom, pažítkou, feniklom, zázvorom, mätou, zázvorom, petržlenom. 

Čerstvé listy medovky sa hodia na pudingy a múčníiy, k ochuteniu ryže, zemiakov, omeliet, tvarohových pokrmov, jogurtov. Dobré je ju pridať napríklad do borščov, do zeleninových polievok, do omáčok, do hubových jedál. Fantastickú chuť dodá marinádam na jahňacie mäso. V zime sa využíva sušená medovka tak isto ako čerstvá. Sušenú medovku môžete pridať do kompótov, domácich kváskov a piva, do medoviny. Medovka je vhodná aromatická prísada pri výrobe sorbetov, zálievok, do želé. Medovkové lístky sú veľmi využívané aj na ozdobenie dezertov. Dodajú im krásu a vôňu. Hodí sa ako korenie k nakladaným uhorkám, paradajkám.

Medovkou sa aromatizujú aj niektoré vína a likéry. Stačí do fľašky napríklad vína pridať hrsť listov a nechať stáť celý deň na tmavom a teplom mieste. Nakoniec stačí víno precediť. 

Varením stráca vôňu, preto ju treba pridať do jedla 1 - 2 minúty pred podávaním pokrmu. Sušenú medovku môžete miešať napríklad s mätou, levandulou, materinou dúškou a ďalšími aromatickými sušenými rastlinami.

Sušená medovka sa skladuje vo vzduchotesných, uzavretých nádobach nie dlhšie, ako do budúceho zberu.

Recepty s medovkou:

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Ricotta Cheese
Taliansky jemný krémový syr - Ricotta!
Ricottu radíme medzi krémové syry, ktoré sa vyrábajú z tepelne ošetrenej sladkej syrovátky. Konzistenciou pripomína náš...
Chunks of cheddar
Čedar syr
Cheddar je malá obec v juhovýchodnom Anglicku. Práve odtiaľ pôvodne pochádza jeden z najobľúbenejší syrov na svete -...
Tayberry
Tayberry - malinočernice
Tayberry, alebo malinočernice sú krížencom malín a černíc. Táto nádherná a chutná rastlina pochádza z Anglicka. Dokonca...
Bunch of Parasol
Bedľa
Bedľa jedlá je huba s typickým klobúkom, ktorý môže dorásť v priemere až do 30 cm. Mladé huby sú celé hnedasté. Ako...
Patizón
Patizón
Sú nenáročné na pestovanie a bohaté na vitamíny. V kuchyni im patrí veľký priestor.
Bunch of lavender
Levanduľa rozvonia vašu kuchyňu
Levanduľa je stále zelený krík s úzkymi šedými listami a fialovými kvetmi. Existuje až 39 druhov levandule, ktoré môžu...
Vybrali sme pre vás
Čučoriedkové
Čučoriedky v hlavnej úlohe! 10 receptov, ktoré musíte vyskúšať
Čučoriedky v hlavnej úlohe! 10 receptov, ktoré musíte vyskúšať
Čučoriedky, sladkokyslasté bobule plné vitamínov a antioxidantov, sa hodia nie len do koláčov :) Vychutnajte si...
Bunch of Parasol
Bedľa
Bedľa
Bedľa jedlá je huba s typickým klobúkom, ktorý môže dorásť v priemere až do 30 cm. Mladé huby sú celé hnedasté. Ako...
Patizón
Patizón
Patizón
Sú nenáročné na pestovanie a bohaté na vitamíny. V kuchyni im patrí veľký priestor.