Pridať recept

Medovka dodá jedlu šmrnc

Medovka lekárska je bylinka, ktorá veľmi príjemne vonia. Pre jej sviežu, citrónovú vôňu s nádychom mentolu, ktorú vydávajú jej mladé lístky po roztlačení je vyhľadávaná v kuchyni po celom svete. Medovka lekárska je vytrvalý krík, ktorý dorastá až do výšky 1,5 metra. Byľ je rozvetvená, listy má vajcovité na okrajoch s vrúbkovaním a s jemne chlpatým povrchom. Kvety sú drobné, nevýrazné bielej až žltkastej farby. Rastie od júna cez celé leto. Medovku si môžete vypestovať aj v doma v kvetináči. Čerstvé lístky potom môžete zbierať od jari až do jesene. Vňať na sušenie sa zrezáva pred kvitnutím, približne 10 cm od zeme. Pestuje sa po celej Európe a aj v Ázii.

Medovku lekársku možno nazvať aj elixírom života a viete prečo ?

Medovka je mimoriadným liekom na ukľudnenie celého organizmu. Pôsobí dobre na nervovú sústavu a psychiku. Lieči všetky orgány v tele, ktoré sú postihnuté vplyvom stresu. Uvolňuje kŕčové stiahnutia tela, ukľudňuje búšenie srdca, ukludňuje dýchacie a tráviace orgány. Tíši kašeľ, uvolňuje žalúdočné kŕče a je vhodná proti zvracaniu v tehotnstve. Pripravte si čaj z medovky s medom a zaspíte ako bábätko. Z medovky sa pripravuje tinktúra na bolesti hlavy, alebo na natieranie herpesu.

Medovka je skvelý pomocník v kuchyni

Medovka svojou citrónovo - mätovou príchuťou doplňuje chuť rýb a morských plodov. Veľmi dobrá je v rôznych omáčkach, na hydinu, do plniek, marinád, dippov, smoothie, na salsy...Najemno nasekaná je skvelé do bylinkového masla, ochucuje sa ňou aj ovocný ocot. Navýši chuť bielych syrov, zeleninových a ovocných šalátov. Veľmi sa hodí k chuti jablka, hrušky, melónu, marhule, broskyni, jahody, maliny, k ríbezliam, ale aj k tekvici, uhorke, mrkve, paradajke, cukete.

Nasekané lístky sa pridávajú k dusenej zelenine, do ovocných dezertov, do krémov, zmrzlín. Zo sušenej alebo čerstvej medovky si pripravíte ukľudňujúci čaj. Z čerstvej sa pripravujú fantastické studené nápoje. Medovka sa môže kombinovať aj s inými bylinkami a korením - kôprom, pažítkou, feniklom, zázvorom, mätou, zázvorom, petržlenom.

Čerstvé listy medovky sa hodia na pudingy a múčníky, k ochuteniu ryže, zemiakov, omeliet, tvarohových pokrmov, jogurtov. Dobré je ju pridať napríklad do borščov, do zeleninových polievok, do omáčok, do hubových jedál. Fantastickú chuť dodá marinádam na jahňacie mäso. V zime sa využíva sušená medovka tak isto ako čerstvá. Sušenú medovku môžete pridať do kompótov, domácich kváskov a piva, do medoviny. Medovka je vhodná aromatická prísada pri výrobe sorbetov, zálievok, do želé. Medovkové lístky sú veľmi využívané aj na ozdobenie dezertov. Dodajú im krásu a vôňu. Hodí sa ako korenie k nakladaným uhorkám, paradajkám.

Medovkou sa aromatizujú aj niektoré vína a likéry. Stačí do fľašky napríklad vína pridať hrsť listov a nechať stáť celý deň na tmavom a teplom mieste. Nakoniec stačí víno precediť. 

Varením stráca vôňu, preto ju treba pridať do jedla 1 - 2 minúty pred podávaním pokrmu. Sušenú medovku môžete miešať napríklad s mätou, levanduľou, materinou dúškou a ďalšími aromatickými sušenými rastlinami.

Sušená medovka sa skladuje vo vzduchotesných, uzavretých nádobach nie dlhšie, ako do budúceho zberu.

 

Recepty s medovkou:

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Zena ovocie jedlo stravovanie
Viete, aké je to správne jedlo pre vašu dušu?
Zemiaková kaša, hranolčeky, špagety so syrom, sekaná a ďalšie chutné jedlá nemusia byť síce dobré...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Tu je niekoľko čajov, ktoré by ste mali piť, ak máte tráviace problémy
Tu je niekoľko čajov, ktoré by ste mali piť, ak máte tráviace problémy
Keď vás trápi zápcha, nadúvanie alebo hnačka, mali by ste siahnuť po týchto čajoch.
Bylinky, ktoré majú blahodarný účinok na pankreas? Toto sú nápoje na udržanie jej plného výkonu
Bylinky, ktoré majú blahodarný účinok na pankreas? Toto sú nápoje na udržanie jej plného výkonu
Problémy s pankreasom nespôsobujú závažné príznaky, preto sa oplatí absolvovať pravidelné vyšetrenia, aby sa...