Pridať recept

Croissant - nadýchané maslové pečivo z Francúzska!

Aj keď tomu možno nebudete chcieť uveriť, croissant nemá svoj pôvod vo Francúzsku. Jeho história siaha do Rakúska, kde si na podobnom sladkom rožteku s názvom Kipferl pochutnávali už v 13. storočí.

Objavujú sa aj zmienky o tom, že tento rožtek sa objavil už v roku 732, kedy Európa oslavovala víťazstvo v bitke pri Poitiers nad arabskými vojskami. Vraj vtedy bol upečený prvý kúsok a svojim tvarom pripomínal moslimský polmesiac. Určite existuje ešte množstvo iných historiek o jeho pôvode, ale nám úplne postačí táto.

Vedeli ste že?

Aj croissanty majú svoj medzinárodný deň? Áno, aj takto obyčajné pečivo si dokázalo za tie roky získať celosvetovú slávu, každý rok tento deň vychádza na 30. januára!

Ako to už býva vo zvyku, dobré jedlá cestujú po svete, a tak isto to bolo aj s touto sladkou pochúťkou. V roku 1839 rakúsky delostrelecký dôstojník August Zang otvoril v Paríži na slávnej ulici rue de Richelieu viedenskú pekáreň Boulangerie Viennoise. V jej ponuke samozrejme nesmel chýbať ani sladký rožok – Kipferl.

Toto nadýchané maslové pečivo zožalo v priebehu veľmi krátkej doby veľký úspech a konkurencia dlho nezaháľala. Rakúsky sladký rožok začali napodobňovať a jeho názov sa zmenil na Croissant. V 19. storočí už croissant tvoril základ pravých francúzskych raňajok.

Croissanty
fotogaléria
Croissanty
Zdroj: dreamstime

 

Croissant s príchuťou alebo bez?

Tradičnou a zároveň najobľúbenejšou verziou je klasický maslový croissant.  Jeho napodobeninu nájdete takmer v každom supermarkete, no po ten pravý si budete musieť zájsť na výlet do Francúzska alebo si ho pripraviť doma. Na prípravu je toto pečivo trošku zdĺhavejšie a náročnejšie, ale ten výsledok naozaj stojí zato, veď uvidíte!

V Nemecku si ho natierajú nutellou, v USA prelievajú sladkými polevami, v Stredomorí ho obľubujú posypaný mandľami alebo plnený čokoládou a u nás si ho bežne natierame domácou marmeládou. Na zahodenie nie je ani so syrom, šunkou a čerstvou zeleninou. A aký je Váš obľúbený?

Nugátové croissanty
fotogaléria
Nugátové croissanty
Zdroj: gurmanka

Inšpirujte sa receptami na domáce croissanty

 

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Droetker jablkovy kolac
Súťaž: Jesenné pečenie s Dr.Oetker
Dobruchut.sk a Dr.Oetker pre vás pripravili súťaž na tému jesenné recepty o 7 balíčkov produktov a pomocníkov...
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Zena ovocie jedlo stravovanie
Viete, aké je to správne jedlo pre vašu dušu?
Zemiaková kaša, hranolčeky, špagety so syrom, sekaná a ďalšie chutné jedlá nemusia byť síce dobré...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...