Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Magický vianočný nápoj - Punč!

V tomto chladnom zimnom počasí by to chcelo niečo na zahriatie, nemyslíte? Čo takto voňavý punč, ktorý Vám spríjemní dlhý zimný večer? Tento horúci nápoj s kvapkou alkoholu si nemusíte vychutnávať len na vianočných trhoch!

Punč je nápoj, ktorý rovnako ako varené víno, grog alebo medovina patrí k Vianociam.  Najčastejšie sa s ním stretnete na námestiach, kde sa každoročne o takomto čase konajú vianočné trhy. Zohreje Vám skrehnuté ruky medzitým, ako svojim najbližším vyberáte darčeky.

Kde sa vzal punč?

Možno budete trošku prekvapení zistením, že tento špeciálny vianočný nápoj pochádza z ďalekej Indie. Po nemecky slovko “punsch“, po anglicky “punch“ a po našom jednoducho punč je odvodené z indického výrazu Panča - päť. Práve z toľkých surovín sa pripravoval tradičný punč. Okrem alkoholu sa doň pridávala voda, cukor, citrón, čaj alebo koreniny. Do Európy sa dostal v priebehu 17. storočia a to vďaka Britom.

Rumový punč -

Pokiaľ by ste si chceli pripraviť indickú klasiku, museli by ste použiť destilát s názvom Arak, ktorý sa pripravuje zo šťavy z cukrových paliem. Neskôr sa na jeho prípravu začalo používať víno, brandy a úplne nakoniec jamajský rum. A z akého alkoholu sa pripravuje dnes? To je otázka, na ktorú sa nedá úplne presne odpovedať, pretože receptov na punč sú 10-tky. Zaujímavosťou je, že v niektorých krajinách sa podáva studený, no my ostaneme pri tom našom teplom vianočnom.

Z čoho má byť punč pripravený?

Na Slovensku si teda pod slovkom punč môžete predstaviť teplý nápoj, ktorý sa pripravuje z čaju (prípadne ovocného džúsu alebo vody), vína (bieleho alebo červeného), tvrdého alkoholu (najčastejšie rumu) a cukru. Nesmú v ňom chýbať ani plátky citrónu, pomaranča, kúsky ovocia, hrozienka, oriešky a voňavé koreniny (škorica, badian, vanilka, kardamón a klinčeky). Nealkoholické varianty obsahujú rôzne šťavy, džúsy, čaj, cukor a samozrejme koreniny s ovocím.

Každý recept na punč je jedinečný, veď stačí zmeniť jednu jedinú koreninu a chuť sa úplne zmení. Taktiež názvy nám mnohokrát nič nehovoria - vyskúšať môžete parížsky, francúzsky, fínsky, švédsky, zimný, vianočný, vínny alebo akýkoľvek iný. Každý z nich chutí odlišne a je už len na Vás, aký si vyberiete alebo sami pripravíte v pohodlí domova, veď taký kvalitný punč Vám prevonia celý byt a navodí vianočnú atmosféru aj u Vás doma.  

Inšpirujte sa receptami

Diskusia (1 príspevok) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
paces73
16.12.2016 17:36 | |
+13 -3
NO, tak trošičku si dovolím poopraviť. Správne uvádzate, že punč je odvodený od slova pancha, čo znamená päť. Avšak nie priamo z Indie, ale z Brahmy. Anglický moreplavci dovliekli recept do Európy už v 17. storočí. Avšak...angličanom moc nechutil. Ale udomácnil sa v Škótsku a Írsku, odkiaľ sa neskôr dostal aj k nám.______Čo sa týka vianočného punču, odvodzujeme ho od anglického (aj keď je škótsky a írsky). Preto hovoríme o Pravom anglickom punči._____A teraz ingrediencie: 5 ingrediencií v pomere 5:4:3:2:1 - 5 slabých, 4 kyslé, 3 silné, 2 sladké, 1 voňavé. Vychádza to z brahmskej buddhistickej filozofie trávenia. 5 dielov vody, 4 diely citrónu, 3 diely bieleho rumu, 2 diely cukru a 1 diel mletého muškátového orecha (alebo badyánu).__Punč je totižto kyslý nápoj a má to svoje opodstatnenie. V zemepisnej šírke Brahmy je teplo. Akýkoľvek alkoholický nápoj okamžite stúpa do hlavy. Preto je citrónu v punči viac ako alkoholu (Mexičania na rančoch napríklad pijú, prakticky namiesto vody, veľmi kyslé víno. Aby zasýtili smäd, nabrali energiu - víno má vysokú cukornatosť - a aby sa neopili)._____Akýkoľvek nápoj nazvaný punč, ale pripravený z čaju alebo vína NIE JE punč! Je to len ekvivalent, ale z prozaického hľadiska to punčom nazvať nemôžeme a ani nesmieme! Lebo je to niečo iné. To akoby sme nazvali maďarským gulášom niečo, kde namiesto papriky dáme fazuľu...
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Vianočné darčeky
Veľká vianočná súťaž o fantastické ceny
Vyhrajte 100 € na vianočný nákup a ďalšie zaujímavé ceny s dobruchut.sk!
Medovníky
Video: Ako na medovníky?
Základné suroviny, pomery a tipy, s ktorými sa medovníčky vždy vydaria.
medovníky
Tipy a triky ako upiecť tie najlepšie medovníky
S týmito radami sa z vás razom stanú skúsení medovnikári.
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Slovak christmas
Video: Kapustnica ako lusk
Sviatočná polievka číslo jeden. Ako na dobrú kapustnicu?
Vybrali sme pre vás
Osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Pripravte si tieto zakrútené dobroty z kysnutého cesta. Sú ako stvorené na raňajky a deťom do školy na desiatu...
Slovak christmas
Video: Kapustnica ako lusk
Video: Kapustnica ako lusk
Sviatočná polievka číslo jeden. Ako na dobrú kapustnicu?
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.