Pridať recept

Magický vianočný nápoj - Punč!

V tomto chladnom zimnom počasí by to chcelo niečo na zahriatie, nemyslíte? Čo takto voňavý punč, ktorý Vám spríjemní dlhý zimný večer? Tento horúci nápoj s kvapkou alkoholu si nemusíte vychutnávať len na vianočných trhoch!

Punč je nápoj, ktorý rovnako ako varené víno, grog alebo medovina patrí k Vianociam.  Najčastejšie sa s ním stretnete na námestiach, kde sa každoročne o takomto čase konajú vianočné trhy. Zohreje Vám skrehnuté ruky medzitým, ako svojim najbližším vyberáte darčeky.

Kde sa vzal punč?

Možno budete trošku prekvapení zistením, že tento špeciálny vianočný nápoj pochádza z ďalekej Indie. Po nemecky slovko “punsch“, po anglicky “punch“ a po našom jednoducho punč je odvodené z indického výrazu Panča - päť. Práve z toľkých surovín sa pripravoval tradičný punč. Okrem alkoholu sa doň pridávala voda, cukor, citrón, čaj alebo koreniny. Do Európy sa dostal v priebehu 17. storočia a to vďaka Britom.

 

Rumový punč - Punch au rhum
fotogaléria
Rumový punč - Punch au rhum
Zdroj: dreamstime

Pokiaľ by ste si chceli pripraviť indickú klasiku, museli by ste použiť destilát s názvom Arak, ktorý sa pripravuje zo šťavy z cukrových paliem. Neskôr sa na jeho prípravu začalo používať víno, brandy a úplne nakoniec jamajský rum. A z akého alkoholu sa pripravuje dnes? To je otázka, na ktorú sa nedá úplne presne odpovedať, pretože receptov na punč sú 10-tky. Zaujímavosťou je, že v niektorých krajinách sa podáva studený, no my ostaneme pri tom našom teplom vianočnom.

Z čoho má byť punč pripravený?

Na Slovensku si teda pod slovkom punč môžete predstaviť teplý nápoj, ktorý sa pripravuje z čaju (prípadne ovocného džúsu alebo vody), vína (bieleho alebo červeného), tvrdého alkoholu (najčastejšie rumu) a cukru. Nesmú v ňom chýbať ani plátky citrónu, pomaranča, kúsky ovocia, hrozienka, oriešky a voňavé koreniny (škorica, badian, vanilka, kardamón a klinčeky). Nealkoholické varianty obsahujú rôzne šťavy, džúsy, čaj, cukor a samozrejme koreniny s ovocím.

Každý recept na punč je jedinečný, veď stačí zmeniť jednu jedinú koreninu a chuť sa úplne zmení. Taktiež názvy nám mnohokrát nič nehovoria - vyskúšať môžete parížsky, francúzsky, fínsky, švédsky, zimný, vianočný, vínny alebo akýkoľvek iný. Každý z nich chutí odlišne a je už len na Vás, aký si vyberiete alebo sami pripravíte v pohodlí domova, veď taký kvalitný punč Vám prevonia celý byt a navodí vianočnú atmosféru aj u Vás doma.  

Inšpirujte sa receptami

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
paces73
16.12.2016 17:36 | |
+18 -3
NO, tak trošičku si dovolím poopraviť. Správne uvádzate, že punč je odvodený od slova pancha, čo znamená päť. Avšak nie priamo z Indie, ale z Brahmy. Anglický moreplavci dovliekli recept do Európy už v 17. storočí. Avšak...angličanom moc nechutil. Ale udomácnil sa v Škótsku a Írsku, odkiaľ sa neskôr dostal aj k nám.______Čo sa týka vianočného punču, odvodzujeme ho od anglického (aj keď je škótsky a írsky). Preto hovoríme o Pravom anglickom punči._____A teraz ingrediencie: 5 ingrediencií v pomere 5:4:3:2:1 - 5 slabých, 4 kyslé, 3 silné, 2 sladké, 1 voňavé. Vychádza to z brahmskej buddhistickej filozofie trávenia. 5 dielov vody, 4 diely citrónu, 3 diely bieleho rumu, 2 diely cukru a 1 diel mletého muškátového orecha (alebo badyánu).__Punč je totižto kyslý nápoj a má to svoje opodstatnenie. V zemepisnej šírke Brahmy je teplo. Akýkoľvek alkoholický nápoj okamžite stúpa do hlavy. Preto je citrónu v punči viac ako alkoholu (Mexičania na rančoch napríklad pijú, prakticky namiesto vody, veľmi kyslé víno. Aby zasýtili smäd, nabrali energiu - víno má vysokú cukornatosť - a aby sa neopili)._____Akýkoľvek nápoj nazvaný punč, ale pripravený z čaju alebo vína NIE JE punč! Je to len ekvivalent, ale z prozaického hľadiska to punčom nazvať nemôžeme a ani nesmieme! Lebo je to niečo iné. To akoby sme nazvali maďarským gulášom niečo, kde namiesto papriky dáme fazuľu...
Podobné články
Tento nápoj konkuruje varenému vínu: Základom je populárny letný drink
Iný už nerobím! Moja švagriná mi prezradila recept na najlepší vianočný horúci nápoj, nemá konkurenciu
Pre mnohých ľudí nie je v zime nič lepšie, ako sa na vianočných trhoch zohriať zvnútra vareným vínom. Tento...
TOP
Dokonalé slovenské Vianoce majú veľa podôb: Vyskúšajte tento rok sviatočné menu z iných regiónov
Dokonalé slovenské Vianoce majú veľa podôb: Vyskúšajte tento rok sviatočné menu z iných regiónov
Slovensko je nádherná a rozmanitá krajina. Tak, ako sa od Západu na Východ, od Severu na Juh líši jej reliéf,...
Vianočné bobáľky s makom
Presný a overený recept na bobaľky: Tradičný dezert, ktorý nesmie chýbať na našom vianočnom stole
Bobaľky, bobáľky, pupáky alebo opekance. Po dobrom vianočnom jedle si ešte nechávame miesto na jednu tradičnú...
To najlepšie cestíčko na rybu
Geniálne cestíčko, ktoré robím už roky! Netrhá sa a krásne drží tvar, hodí sa na všetky ryby
Kde inde by sme hľadali ten najlepší spôsob ako obaliť kapra, filet z tresky či lososa ako v krajine, kde...
Zapekaný kastról
Máme pre vás recept na ZAPEKANÝ KASTRÓL a iné perfektné nápady na nové jedlá zo zvyškov z Vianoc
Pred Vianocami ľudia vo veľkom nakupujú a vianočné menu vystačí pre pol armády. Zvyšky by ste však nikdy...
Trojkráľový koláč
Ospevuje ho celá rodina: Trojkráľový koláč, kto nájde TOTO, bude celý rok zdravý a spokojný! Chutí fantasticky a má naozaj málo kalórií
Sviatočné obdobie s množstvom pokušení bohatých na tuk a cukor je za nami. Teraz nás ešte čaká ďalšia...