Pridať recept

Hamburger – nie úplne americká delikatesa

Zatracovaný a milovaný kus mletého hovädzieho v chrumkavej žemli nemá svoje korene v USA.

Hamburger – jedlo, ktoré určite poznáte z každého rýchleho občerstvenia, práve preto sa často spája so slovíčkami nezdravý alebo nekvalitný. Ale prečo je to tak?

Pretože mnohé rýchle občerstvenia hamburgery nepripravujú z čistého hovädzieho mäsa, hlavne preto aby ušetrili nejaké tie centy navyše, a ak už aj nejaká tá prevádzka toto mäso naozaj použije, tak zvyčajne nedotiahne omáčku, pečivo alebo kombináciu použitých surovín.

Ale aj u nás už nájdete reštaurácie, ktoré sa môžu pyšiť kvalitným burgrom so všetkým, čo kenmu patrí. 

 

Kde sa vzal?

Aj tí, ktorí hamburgery zavrhujú vedia, že tento výmysel pochádza z Ameriky. No vedeli ste, že jeho história sa začala písať v Európe už v 15. storočí? Práve v Európe bolo v tej dobe hovädzie mäso považované za delikatesu, z ktorej sa pripravovali hlavne rôzne klobásy. V priebehu storočia sa v Nemecku, presnejšie v Hamburgu stal špecialitou hovädzí Hamburg - steak, ktorý sa servíroval medzi dvoma plátkami chleba.

V priebehu 18. a 19. storočia sa táto špecialita rozšírila aj do USA, vďaka nemeckým emigrantom, ktorí si tento recept priniesli so sebou. Ale pomohli aj nemeckí námorníci, ktorí v newyorskom prístave začali predávať „steak na hamburský spôsob“.  

Dovtedy bolo toto jedlo pochúťkou chudobných. Prvýkrát sa na jedálnom lístku hamburger objavil v reštaurácii Delmonico´s v New Yorku v roku 1826 a postupne sa rozšíril po celej krajine.

Od dnešného hamburgeru sa stále trošku líšil tým, že žemle, z ktorých sa pripravoval neboli rovnaké. To sa zmenilo až v roku 1916, kedy americký kuchár Walter Anderson vymyslel špeciálne pečivo určené pre hamburger. Najskôr malo štvorcový tvar, no to sa časom zmenilo a už nič nebránilo tomu, aby sa hamburger stal americkou špecialitou.

Viete ako má vyzerať kvalitný hamburger?

Tu jednoznačne platí, že v jednoduchosti je krása!

Základom by malo byť kvalitné pomleté hovädzie mäso s maximálnym podielom 15% tuku, soľ a mleté čierne korenie. Zdá sa Vám to málo? Mäso samotné by malo vyniknúť svojou prirodzenou chuťou a to zvyšné mu dodá kombinácia ďalších použitých surovín!

Výborný hamburger býva doplnený o syr, chrumkavú slaninu, paradajky, ľadový šalát, čerstvú alebo karamelizovanú cibuľu, nakladané uhorky, horčicu, kečup alebo majonézu.

Klasické suroviny však môžete trošku ozvláštniť napríklad čili papričkou, smaženými cibuľovými krúžkami, plátkami avokáda, vaječnou omeletou, restovanými hubami alebo ananásom. Experimentom sa medze nekladú ale pamätajte, že základ dobrého hamburgeru tvorí kvalitné hovädzie mäso!

Hovädzí hamburger
fotogaléria
Hovädzí hamburger
Zdroj: iStockphoto

Nezdravé jedlo alebo lahodná pochúťka?

U nás bežne dostanete hamburger v prevádzkach rýchleho občerstvenia, čínskych bistrách, ale aj reštauráciách ako súčasť bohatého menu. V USA, je situácia trošku odlišná a tam sa niektoré prevádzky zameriavajú práve len na túto špecialitu.

Výsledkom sú hamburgery vyberanej kvality pripravované z miestneho mletého hovädzieho mäsa, ktoré sa ugriluje a servíruje v chrumkavom pečive s rôznymi doplnkovými surovinami.

Ako príloha sa väčšinou volia domáce zemiakové hranolky, šalát Coleslaw alebo Caesar. Keďže je táto pochúťka veľmi obľúbená, sú verzie špeciálne pre vegetariánov so syrom tofu alebo grilovanými hubami.

Hamburger môže byť nudné, fádne, ale aj labužnícke a netradičné jedlo. Môže sa pripravovať z nekvalitnej náhrady mäsa, ale aj z prvotriednych surovín. Môžete zaň zaplatiť primeranú cenu, ale aj niekoľko 100-viek dolárov v tých najlepších reštauráciách sveta. Všetko záleží na kreativite daného podniku, kvalite a vašej peňaženky.    

Inšpirujte sa receptami

 

Chutné a overené recepty na váš e-mail!

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
4 zdravé prílohy s minimom kalórií
4 zdravé a diétne prílohy: Spestria večere či obedy počas pracovného týždňa
Chrumkavé zemiaky, pražená zelenina, cesnakové fazuľky a pečené mrkvy.
Zemiakové lievance plnené syrom
Pôstna pochúťka: Zemiakové lievance plnené syrom len z 3 surovín
Niet nad jednoduché recepty, o ktorých hneď viete, že sa stanú hitom u každého člena rodiny.
Obľúbená brokolica vo jednoduchých receptoch
Pochúťky z brokolice tak, ako ich máme najradšej
Brokolica je nutrične bohatá zelenina s krásnou farbou, ktorá sama o sebe evokuje množstvo kulinárskych nápadov...
Burger podľa Martina Nováka: Šéfkuchár radí, toto urobte, aby sa vám žemľa už nikdy nerozmočila
Burger podľa Martina Nováka: Šéfkuchár radí, toto urobte, aby sa vám žemľa už nikdy nerozmočila
Improvizujte ako šéfkuchár Martin Novák a pripravte si perfektný hamburger a to zo surovín, ktoré máte určite doma!
Špenátové placinky s volským okom
Čo na obed? 30 fantastických receptov na chutný obed pre celú rodinu
Tiež už neviete, čo stále variť? Nevadí! My vám každý deň prinesieme nový a ten najlepší výber práve...
Špenátové halušky
Čo na večeru? 30 overených receptov na chutnú večeru pre každého
Máme pre vás niekoľko výborných inšpirácií na prípravu chutnej večere.