Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Vianočné tradície u nás a moje vianočné menu pre vegetariánov

Na Vianoce, Štedrý deň sa každý oháňa tradíciami. Tak, no, nie každý, lebo sú aj výnimky. Pre mňa, ktorá nejem mäso ani ryby sa vianočná večera líši malým odchýlkami, no dodržiavam štedrosť k rodine i sebe, v rozsahu kombinácií, použitých ingrediencií a mne blízkych obradov.

Tento rok budeme ako rodina spolu prvý krát. S manželom sme sa na Luciu vzali, tieto sviatky budú pre nás výnimočné a viacnásobne. Nielen našou ucelenou rodinou, ale aj bezmäsitým menu. Navrhol sám môj manžel s tým, že vedel ako všejed, že na neskoršiu večeru pôjdeme koledovať do jeho rodiny, a rybu tam isto dostane :) Hoci by som nemala problém mu ju pripraviť ani našej staršej, ktorá rybu je. Naše mini najmladšie ryby zatiaľ neje. Vianoce sú u nás aktom obradu lásky. Nemusíme ju hrať na vianočnú náladu, tento pocit je medzi nami každý deň. Myslím, že takto by mali Vianoce aj vyzerať, Ježiško sa predsa nenarodil pre obrat obchodníkov, ale pre nás všetkých ..no a mne sa páči výzva bez krvi na vianočnom stole. Za toto si môjho milovaného manžela veľmi vážim.

Večerať sa po pôstnom dopoludní začínalo s východom prvej hviezdy na oblohu. Po večeri sme pod stromčekom po modlitbe zaspievali koledy a rozbalili darčeky. Nesmú chýbať ani rozprávky, smiech, fľaška dobrého vína a čaj s rumom a slivkami.

Ak by ste chceli , trebárs aj s rybou vyskúšať niečo podľa mojich receptov, naše menu bude tento rok takéto.

V mise, kde sa rozkrája všetko pre zdravie nesmú chýbať orechy – hádžeme ich do každého kúta, aby nás strážili. Či bude rok zdravý, hovorí horizontálne rozkrojené jablko. Ak je ružička bezchybná, rok bude zdravý. Cesnakom namočeným do medu nám ocino požehnal krížikom na čelo, aby sme mali rok s ochranou božej milosti. Tento akt robím teraz ja. V mise nesmú chýbať Štedrák, ktorý je hornonitrianskou špecialitou. Keď naše dcérky vyrastú, zmysel dostanú makové pupáky. Z nich sa traduje, že ak si deva slobodná prvý pupák uchmatne z otcovej lyžice, schová ho pod vankúš. Podľa toho z ktorej strany bude tej noci pes zavíjať bude jej muž. A samozrejme čo sa jej snívať bude, sa splní.

Potom sa u nás podávala kyslá polievka smotanová s hubami. Tá bude aj v sobotu, huby sme si nazbierali sami. Bude možno bez smotany a rozmixovaná, hladučká krémová s kúskami pažítky. Keď ju pripravím, nafotím a medzi sviatkami budete mať recept na webe, môžete si ju pripraviť na Silvestra. Druhou polievkou bude vára zo sušeného hrachu. Jedia sa malé porcie, polievky sa nalievajú do toho istého taniera. Hlboký sa potom odobral a naložila sa vyprážaná ryba a zemiakový šalát. Alebo obmeny ryba na masle a opekané zemiaky. Ako vegetarián som na Vianoce mala pohánku, slané palacinky, plnené huby a tento rok som zvolila tekvicovo zemiakové placky a k nim prílohu z quinoa a hrášku.

Zdravé vianočné dobroty

...alebo čo čím nahradiť :)

Sladkosti sme vyrábali posledné roky s deťmi aj v raw forme, aj klasické ale so zdravou obmenou. Vždy sa dá vynechať majonéza, cukor, biela múka.

Máte alergie a intolerancie a musíte veľa ingrediencií nahrádzať inými? Viete ako?

  • Orechy môžete nahradiť jadierkami konope, arašidmi (strukovina), tekvicovými, alebo slnečnicovými semienkami.
  • Orechovú chuť môže nahradiť aj biely mak, po zomletí a sparení chutí takmer identicky, len..nie je alergén :)
  • Bielu múku nahradíte bledou špaldovou – celozrnná je tmavšia, v obchodoch dnes dostanete naozaj rôzne zmesi. Krásne z nej nakysnú koláč, chlieb..
  • Cukor rafinovaný môžete vymeniť za melasový trstinový, brezový xilitol, glukózu, alebo med či super kokosový cukor.  
  • Kakao karobom
  • Maslo avokádom alebo banánom - obe však oxidujú a menia farbu.
  • Kvôli konzistencie vajíčka chia semienkami, slovenským ľanom
  • Mlieko nápojom z orechov a semien či maku
  • Strúhankový trojobal na vyprážanie „hraškou“. Chutí naozaj výborne a je s ňou najmenej roboty – nie je v nej lepok, ani vajce :)

Lásku nenahradíte ničím. Nikomu. Prosím, nájdite si čas na seba, na svoje vnútro, na rodinu. Jedlo trávené v pohode neubližuje :)

Vianoce sú sviatkami radosti a v kuchyni hojnosti, ale to neznamená, že je to obdobie obsedantného prejedania sa, ide to aj zdravším spôsobom. Potom po sviatkoch si povieme niečo o dobrom detoxe.

Všetkým vám želám nielen sviatočné chvíle plné lásky, blízkosti, radosti a naplnenia Svetlom.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Vianočné darčeky
Veľká vianočná súťaž o fantastické ceny
Vyhrajte 100 € na vianočný nákup a ďalšie zaujímavé ceny s dobruchut.sk!
Medovníky
Video: Ako na medovníky?
Základné suroviny, pomery a tipy, s ktorými sa medovníčky vždy vydaria.
medovníky
Tipy a triky ako upiecť tie najlepšie medovníky
S týmito radami sa z vás razom stanú skúsení medovnikári.
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Slovak christmas
Video: Kapustnica ako lusk
Sviatočná polievka číslo jeden. Ako na dobrú kapustnicu?
Vybrali sme pre vás
Osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Pripravte si tieto zakrútené dobroty z kysnutého cesta. Sú ako stvorené na raňajky a deťom do školy na desiatu...
Slovak christmas
Video: Kapustnica ako lusk
Video: Kapustnica ako lusk
Sviatočná polievka číslo jeden. Ako na dobrú kapustnicu?
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.