Pridať recept

Knižný tip: Z fitka do kuchyne 1

Aj vy pravidelne cvičíte a vôbec nechudnete? Niečo sa podarí zhodiť, ale nie toľko ako ste čakali? Určite viete, že práve výber jedla po cvičení je pre vašu postavu kľúčový! Ak si vyberiete zle – celé cvičenie môže vyjsť nazmar. Ak si dáte správne jedlo – vaše bunky sa rýchlejšie zregenerujú a jednoduchšie dosiahnete svoju vytúženú postavu. Možno neviete, aké jedlo to má byť. A práve v tom vám pomôže kniha Z fitka do kuchyne 1.

Nájdete v nej zaujímavé a užitočné informácie, ale predovšetkým fit recepty. Tie napísali skutočné odborníčky, ktoré touto tematikou žijú a majú skúsenosti overené praxou – profesionálne trénerky zo Slovenska a Česka.
Odborný text zasa napísal Ing. Ivan Mach CSc., prezident asociácie výživových poradcov v ČR a odborník na stravovanie a Lucia Švaral, výživová poradkyňa a trénerka.

kucharske knihy
fotogaléria
kucharske knihy
Zdroj: Bux.sk

V knihe Z fitka do kuchyne 1 nájdete 64 receptov na jedlá ideálne po cvičení od tréneriek (rozdelené podľa toho, či trénujete ráno, doobeda, alebo večer).
Tiež 17 receptov na fit chuťovky z kuchyne Fitshakera (rôzne cookies, zdravé keksíky, muffiny...).
Kniha ponúka podrobný a praktický popis jednotlivých zložiek potravy; návod, čo jesť pred a po cvičení a taktiež čo piť pred a po cvičení; užitočné označenie receptov (bez lepku, bez laktózy, RAW, s vyšším obsahom bielkovín, s proteínom, nízkokalorický); praktické rady k receptom od tréneriek a obmeny receptov.

Kniha Z fitka do kuchyne 1 je absolútne odlišná od jej predchodcu, ktorý bol doteraz vydaný len v elektronickej podobe. Kompletne nové recepty, autorky a prepracovaná štruktúra.

 

„Nezabúdajte, že pri zostavovaní jedálnička nie sú jediným určujúcim faktorom iba kalorické hodnoty,“ upozorňuje výživová poradkyňa Lucia Švaral, „ale že ide o komplex vlastností jedla: kvalitný výber ingrediencií bez pridaných aditív, sezónne a čo najviac lokálne potraviny. Tiež glykemická nálož jedla, veľkosť porcie prispôsobená vašej individualite, spôsob prípravy a čas strávený jedením, čiže nejesť v zhone, rýchlo, za behu, ale dobre prežúvať, jesť v pokoji, neponáhľať sa.“

RECEPT z knihy Z fitka do kuchyne 1:

Carrot cake ovsená kaša s karamelizovanými vlašskými orechmi

je od Danky Čavojec Česnekovej. „Tento recept je môj obľúbený, lebo z obyčajnej ovsenej kaše vykúzli netradičnú gurmánsku špecialitu,“ tvrdí fitneska. „Dokonale zahreje najmä počas jesenných a zimných rán. Aby kaša chutila ako povestný mrkvový koláč, určite nevynechajte zázvor. V prípade, že nemáte v obľube pikantné, alebo kašu pripravujete aj deťom, buďte s ním radšej opatrní. Otestujte menšie množstvo a postupne pridávajte. Párkrát sa mi stalo, že som ho tam „šupla“ odoka a kaša potom bola trošku ohnivá. Odporúčam konzumovať hneď, ako po cvičení pocítite prirodzený hlad. U mňa je to väčšinou 35 – 45 minút. Je to primeraná doba potrebná na rýchlu sprchu a samotnú prípravu.“

Na kašu:

  • ⅓ šálky ovsených vločiek (30 g)
    • ½ šálky mandľového mlieka (príp. iného rastlinného)
    • ½ šálky vody
    • 1 najemno nastrúhanú mrkvu (100g)
    • 100 g tvarohu
    • 1 lyžicu hrozienok
    • ½ lyžičky škorice
    • štipku mletého zázvoru
    • ¼ lyžičky pomarančovej kôry (sušenej alebo čerstvej BIO)
    • štipku muškátového orieška

Na karamelizované vlašské orechy:

  • 2 lyžice rozdrvených vlašských orechov
    • ½ lyžičky kokosového oleja
    • ½ lyžičky medu
    • 2 štipky mletej škorice

Postup:

  • Všetky ingrediencie potrebné na kašu (okrem tvarohu) dáme do hrnca a za občasného miešania varíme na miernom ohni cca 7 – 10 minút, až kým tekutina nevsiakne.
  • Kým sa vločky varia, na malú panvičku dáme kokosový olej, med, orechy a posypeme škoricou.
  • Opekáme cca 2 – 3 minútky, až kým sa na orechoch nevytvorí karamelová kôrka. Pozor, treba ich miešať, aby neprihoreli.
  • Hotovú kašu vylejeme do misky, položíme na ňu kopček tvarohu (môžeme pokvapkať medom alebo javorovým sirupom) a posypeme karamelizovanými orechmi.
  • Môžeme ozdobiť hrozienkami a troškou nastrúhanej mrkvy.

Všetky recepty nájdete v knihe Z fitka do kuchyne 1.

Napísané: 17.01.2017
Zdroj text: Bux.sk

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
marhule
Hor sa na marhule!
Majú príjemnú vôňu, sú ich plné stromy a ich farba je veľmi lákavá. Marhuľová sezóna je v plnom prúde,...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...