Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Čedar syr

Cheddar je malá obec v juhovýchodnom Anglicku. Práve odtiaľ pôvodne pochádza jeden z najobľúbenejší syrov na svete - Cheddar. Tu sa vyrába už od 12. storočia. Jeho nezameniteľnú chuť si obľúbili v minulosti aj anglický panovníci. Dokonca ho menoval najlepším syrom Británie ( Jindřich II.) Aj tento syr vznikol vlastne vďaka náhode. Vraj jedna zo slúžok zabudla v cheddarskej jaskyni mlieko, a tak vznikol prvý pravý Cheddar.

Dnes sa tento syr vyrába na mnohých miestach po celom svete, lebo tento syr nieje chránený ochrannou známkou. Čedar je polotvrdý syr, vyrobený s pasterizovaného a aj nepasterizovaného kravského mlieka. Vzácne sa vyrába aj z mlieka kozieho. Sýr má tvar valca.

Proces výroby sa nazýva čedarovanie a v podstate zaručuje syru špeciálnu konzistenciu. Nakoniec sa sýrenina znovu melie, solí, ukladá do foriem a lisuje sa. Bochníky sa obväzujú plátnom, aby bola zachovaná kvalitná tvrdá šedohnedá kôra. Výrazná chuť vzniká dlhým zrením. Doba zrenia je 6 - 24 mesiacov. A aj chuť sa líši vekom syra. Mladšie syry majú jemnú, sladšiu chuť s orechovým tónom. Zrelšie syry majú chuť silnejšiu a plnšiu s mnoho výraznejšou orechovou príchuťou. Staré syry získavajú chuť slano kyslú. Syr má hladkú a pomerne tuhú konzistenciu, nemal by sa ohýbať a ani drobiť. Po roku sa v syre môžu vytvoriť malé kryštáliky kaseinu (podstatná časť mliečnej bielkoviny), ktoré v ústach chrumkajú. Čím dlhšie syr zreje, tým sú kryštáliky početnejšie a viditeľnejšie.

Čedar sa dochucuje aj rôznymi prísadami, ako napríklad rasca, petržlenová vňať, cesnak, zelenina, hrozienka či pivo. Niektoré syry sú údené alebo sa prekladajú inými druhmi syrov.

Čedar v kuchyni

Je vynikajúci v kombinácii s hroznom, orechmi a pohárom dobrého vína. Je skvelý na prípravu obložených chlebíkov či na kanapky. Čedar sa ľahko rozpúšťa a preto sa používa aj v teplej kuchyni, najlepšie nastrúhaný. Je vynikající na zapekanie, na cestoviny, hodí sa k ovociu, čerstvej zelenine a slaným sušienkám. Strúhaný je vhodný aj na obaľovanie. Pri jeho použití treba myslieť na jeho silnú chuť a preto je vhodné ho pridávať opatrne po malých dávkach, ay ste nezmenili výslednú chuť pokrmu.

Dobre zabalený a uložený v cladničke si zachová svoju chuť aj dva týždne. Najvhodnejší nápoj sa doporučuje biele víno - Burgundské, Rulandské šedé. No hodí s k nemu aj víno červené aportské.

Recepty s chedarom:

 

 

Diskusia (1 príspevok) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
fifuncik
21.8.2017 11:31 | |
+0 -0
Keď tak , tak Cheddar je v v Anglicku, ale juhozápadnom .... Relatívne blízko miest Bristol , Bath , resp.Glastonbury ...
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
Zeleninové čipsy
Chipsy nemusia byť vždy nezdravé, stačí vedieť ako nato!
Aj Vy mávate večer neuveriteľnú chuť na chrumkavé zemiakové lupienky, ktoré behom piatich minút zmiznú z vrecka a potom...
Stratené vajíčka
Video: Ako zistiť čerstvosť vajíčka
V poslednej dobe je čerstvosť potravín veľmi pretriasanou témou. A čerstvosť vajíčok je kapitola sama o sebe. Najlepšou...
Miracle fruit
Miracle fruit - zázračné ovocie
Táto malá bobuľa si naozaj svoj názov "zázračné ovocie" právom zaslúži. Pravý zázrak spočíva v tom, že dokáže zmeniť...
Syrová hrudka
Ako na „syrové“ hrudky
5 domácich hrudiek, na ktorých si pochutná rodinka či návšteva. Inšpirujte sa, veď je to tak jednoduché!
Fresh coconuts
Kokosový olej - 10 spôsobov jeho využitia
Kokosový orech netreba zvlášť predstavovať. Hoci toto hnedé chlpaté čudo s tvrdou škrupinou a sladkým vnútrom v našich...
Pavlova torta
Ľahká ako obláčik, presne taká je Pavlova!
Táto torta je na oko tak „škaredá“, že ju budete chcieť celú ihneď zjesť! Pýtate sa, prečo ľahká ako obláčik? Pretože...
Vybrali sme pre vás
Čerešňový kompót
Ovocie zavárané v medovom roztoku
Ovocie zavárané v medovom roztoku
Leto, to je čas zavárania a konzervovania ovocia rôznymi postupmi. Klasické zaváranie s cukrom pozná každý. Ale...
Uhorkový šalát
Najsviežejšie uhorkové šaláty
Najsviežejšie uhorkové šaláty
5 skvelých šalátov zo šalátoviek, ktoré vás udržia sviežich a hydratovaných počas dlhých letných dní.