Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Čedar syr

Cheddar je malá obec v juhovýchodnom Anglicku. Práve odtiaľ pôvodne pochádza jeden z najobľúbenejší syrov na svete - Cheddar. Tu sa vyrába už od 12. storočia. Jeho nezameniteľnú chuť si obľúbili v minulosti aj anglický panovníci. Dokonca ho menoval najlepším syrom Británie ( Jindřich II.) Aj tento syr vznikol vlastne vďaka náhode. Vraj jedna zo slúžok zabudla v cheddarskej jaskyni mlieko, a tak vznikol prvý pravý Cheddar.

Dnes sa tento syr vyrába na mnohých miestach po celom svete, lebo tento syr nieje chránený ochrannou známkou. Čedar je polotvrdý syr, vyrobený s pasterizovaného a aj nepasterizovaného kravského mlieka. Vzácne sa vyrába aj z mlieka kozieho. Sýr má tvar valca.

Proces výroby sa nazýva čedarovanie a v podstate zaručuje syru špeciálnu konzistenciu. Nakoniec sa sýrenina znovu melie, solí, ukladá do foriem a lisuje sa. Bochníky sa obväzujú plátnom, aby bola zachovaná kvalitná tvrdá šedohnedá kôra. Výrazná chuť vzniká dlhým zrením. Doba zrenia je 6 - 24 mesiacov. A aj chuť sa líši vekom syra. Mladšie syry majú jemnú, sladšiu chuť s orechovým tónom. Zrelšie syry majú chuť silnejšiu a plnšiu s mnoho výraznejšou orechovou príchuťou. Staré syry získavajú chuť slano kyslú. Syr má hladkú a pomerne tuhú konzistenciu, nemal by sa ohýbať a ani drobiť. Po roku sa v syre môžu vytvoriť malé kryštáliky kaseinu (podstatná časť mliečnej bielkoviny), ktoré v ústach chrumkajú. Čím dlhšie syr zreje, tým sú kryštáliky početnejšie a viditeľnejšie.

Čedar sa dochucuje aj rôznymi prísadami, ako napríklad rasca, petržlenová vňať, cesnak, zelenina, hrozienka či pivo. Niektoré syry sú údené alebo sa prekladajú inými druhmi syrov.

Čedar v kuchyni

Je vynikajúci v kombinácii s hroznom, orechmi a pohárom dobrého vína. Je skvelý na prípravu obložených chlebíkov či na kanapky. Čedar sa ľahko rozpúšťa a preto sa používa aj v teplej kuchyni, najlepšie nastrúhaný. Je vynikající na zapekanie, na cestoviny, hodí sa k ovociu, čerstvej zelenine a slaným sušienkám. Strúhaný je vhodný aj na obaľovanie. Pri jeho použití treba myslieť na jeho silnú chuť a preto je vhodné ho pridávať opatrne po malých dávkach, ay ste nezmenili výslednú chuť pokrmu.

Dobre zabalený a uložený v cladničke si zachová svoju chuť aj dva týždne. Najvhodnejší nápoj sa doporučuje biele víno - Burgundské, Rulandské šedé. No hodí s k nemu aj víno červené aportské.

Recepty s chedarom:

 

 

Diskusia (1 príspevok) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
fifuncik
21.8.2017 11:31 | |
+0 -0
Keď tak , tak Cheddar je v v Anglicku, ale juhozápadnom .... Relatívne blízko miest Bristol , Bath , resp.Glastonbury ...
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
Baklažán
Baklažán
Máte radi baklažán? Dopestovať si a chutne ho pripraviť nie je žiadna veda :)
Stuffing
Ačokča
Nepoznáte ačokču ? Ačokča nazývaná aj paprikouhorka je v našich záhradách pomerne novou zeleninou. Pôvodne bola...
Chanterelle
Kuriatko jedlé
Kuriatko je huba, ktorej klobúk dosahuje 10 - 70 mm. Mladý je mierne klenutý, neskôr plochý a napokon lievikovito...
Boletus
Hríb dubový - Dubák
Dubák je najznámejšia jedlá huba. Pozná ho asi každý, aj tí čo huby nezbierajú. Je viac druhov hríbov, s ktorými si ho...
Feta cheese cubes
Kozí syr
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky...
Ricotta Cheese
Taliansky jemný krémový syr - Ricotta!
Ricottu radíme medzi krémové syry, ktoré sa vyrábajú z tepelne ošetrenej sladkej syrovátky. Konzistenciou pripomína náš...
Vybrali sme pre vás
jablkové recepty
Uchovajte si jabĺčka na zimu podľa našich receptov
Uchovajte si jabĺčka na zimu podľa našich receptov
Jablká dozrievajú a my máme pre vás 5 tipov ako si jablká uchovať po celý rok.
AEG
Čo dokáže para
Čo dokáže para
Lahodná zelenina, dokonalý steak, chutná ryba. Aby sa skvelé jedlo objavilo na vašom tanieri, nemusíte nevyhnutne...
jablko
(NE) obyčajné jablká!
(NE) obyčajné jablká!
Pochrumkajte si aspoň na jednom jablku denne a budete zdravý ako rybička! O tom, že ovocie a zelenina sú prospešné...