Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Čedar syr

Cheddar je malá obec v juhovýchodnom Anglicku. Práve odtiaľ pôvodne pochádza jeden z najobľúbenejší syrov na svete - Cheddar. Tu sa vyrába už od 12. storočia. Jeho nezameniteľnú chuť si obľúbili v minulosti aj anglický panovníci. Dokonca ho menoval najlepším syrom Británie ( Jindřich II.) Aj tento syr vznikol vlastne vďaka náhode. Vraj jedna zo slúžok zabudla v cheddarskej jaskyni mlieko, a tak vznikol prvý pravý Cheddar.

Dnes sa tento syr vyrába na mnohých miestach po celom svete, lebo tento syr nieje chránený ochrannou známkou. Čedar je polotvrdý syr, vyrobený s pasterizovaného a aj nepasterizovaného kravského mlieka. Vzácne sa vyrába aj z mlieka kozieho. Sýr má tvar valca.

Proces výroby sa nazýva čedarovanie a v podstate zaručuje syru špeciálnu konzistenciu. Nakoniec sa sýrenina znovu melie, solí, ukladá do foriem a lisuje sa. Bochníky sa obväzujú plátnom, aby bola zachovaná kvalitná tvrdá šedohnedá kôra. Výrazná chuť vzniká dlhým zrením. Doba zrenia je 6 - 24 mesiacov. A aj chuť sa líši vekom syra. Mladšie syry majú jemnú, sladšiu chuť s orechovým tónom. Zrelšie syry majú chuť silnejšiu a plnšiu s mnoho výraznejšou orechovou príchuťou. Staré syry získavajú chuť slano kyslú. Syr má hladkú a pomerne tuhú konzistenciu, nemal by sa ohýbať a ani drobiť. Po roku sa v syre môžu vytvoriť malé kryštáliky kaseinu (podstatná časť mliečnej bielkoviny), ktoré v ústach chrumkajú. Čím dlhšie syr zreje, tým sú kryštáliky početnejšie a viditeľnejšie.

Čedar sa dochucuje aj rôznymi prísadami, ako napríklad rasca, petržlenová vňať, cesnak, zelenina, hrozienka či pivo. Niektoré syry sú údené alebo sa prekladajú inými druhmi syrov.

Čedar v kuchyni

Je vynikajúci v kombinácii s hroznom, orechmi a pohárom dobrého vína. Je skvelý na prípravu obložených chlebíkov či na kanapky. Čedar sa ľahko rozpúšťa a preto sa používa aj v teplej kuchyni, najlepšie nastrúhaný. Je vynikající na zapekanie, na cestoviny, hodí sa k ovociu, čerstvej zelenine a slaným sušienkám. Strúhaný je vhodný aj na obaľovanie. Pri jeho použití treba myslieť na jeho silnú chuť a preto je vhodné ho pridávať opatrne po malých dávkach, ay ste nezmenili výslednú chuť pokrmu.

Dobre zabalený a uložený v cladničke si zachová svoju chuť aj dva týždne. Najvhodnejší nápoj sa doporučuje biele víno - Burgundské, Rulandské šedé. No hodí s k nemu aj víno červené aportské.

Recepty s chedarom:

 

 

Diskusia (1 príspevok) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
fifuncik
21.8.2017 11:31 | |
+0 -0
Keď tak , tak Cheddar je v v Anglicku, ale juhozápadnom .... Relatívne blízko miest Bristol , Bath , resp.Glastonbury ...
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
slovník
Česko-slovenský gastronomický slovník
Kedlubna, květák, lilek, cizrna, libové maso, kýta, jáhle. Poznáte tieto suroviny? Každý z času na čas natrafíme...
Close-up of
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten...
Ingredients laid
Talianske špagety Carbonara, už žiadne cestoviny s vajíčkom!
Hriešne hebké a krémové, presne také sú špagety “karbonára“, ktoré si Vaša rodina zamiluje. Na ich prípravu nebudete...
makový koláč
Najlepšie recepty na koláče a torty bez múky a lepku
Nemôžete pšeničnú múku zo zdravotných dôvodov? Máme pre vás 12 sladkých koláčov a tort bez múky. Múku v nich hravo...
Row of macaroons
Pestrofarebné makrónky nadchnú oči aj chuťové poháriky!
Sú farebné, malé, z vonku chrumkavé, vo vnútri mäkké ako obláčik a spojené lahodným krémom. Hovorí sa, že makrónky...
Angled view of
Kardamón - výrazná korenina s blahodárnymi účinkami
Kardamón je exotické korenie. Tento bylinný ker rastie vo vlhkých pralesoch v Indii, na Srí Lanke a v Číne. Rastlina...
Vybrali sme pre vás
Row of macaroons
Pestrofarebné makrónky nadchnú oči aj chuťové poháriky!
Pestrofarebné makrónky nadchnú oči aj chuťové poháriky!
Sú farebné, malé, z vonku chrumkavé, vo vnútri mäkké ako obláčik a spojené lahodným krémom. Hovorí sa, že makrónky...
Plnená kapusta
5 najobľúbenejších receptov zo sladkej kapusty
5 najobľúbenejších receptov zo sladkej kapusty
Päť inšpirácií zo sladkej kapusty, ktoré ste už určite pripravovali, pripravujete a pripravovať budete.
Pile of Delicious
TOP recepty na hriešne dobré čokoládové brownies
TOP recepty na hriešne dobré čokoládové brownies
Základom brownies je kvalitná čokoláda. Do brownies sa používa kvalitná horká čokoláda, najideálnejší obsah kakaa je...