Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Čedar syr

Cheddar je malá obec v juhovýchodnom Anglicku. Práve odtiaľ pôvodne pochádza jeden z najobľúbenejší syrov na svete - Cheddar. Tu sa vyrába už od 12. storočia. Jeho nezameniteľnú chuť si obľúbili v minulosti aj anglický panovníci. Dokonca ho menoval najlepším syrom Británie ( Jindřich II.) Aj tento syr vznikol vlastne vďaka náhode. Vraj jedna zo slúžok zabudla v cheddarskej jaskyni mlieko, a tak vznikol prvý pravý Cheddar.

Dnes sa tento syr vyrába na mnohých miestach po celom svete, lebo tento syr nieje chránený ochrannou známkou. Čedar je polotvrdý syr, vyrobený s pasterizovaného a aj nepasterizovaného kravského mlieka. Vzácne sa vyrába aj z mlieka kozieho. Sýr má tvar valca.

Proces výroby sa nazýva čedarovanie a v podstate zaručuje syru špeciálnu konzistenciu. Nakoniec sa sýrenina znovu melie, solí, ukladá do foriem a lisuje sa. Bochníky sa obväzujú plátnom, aby bola zachovaná kvalitná tvrdá šedohnedá kôra. Výrazná chuť vzniká dlhým zrením. Doba zrenia je 6 - 24 mesiacov. A aj chuť sa líši vekom syra. Mladšie syry majú jemnú, sladšiu chuť s orechovým tónom. Zrelšie syry majú chuť silnejšiu a plnšiu s mnoho výraznejšou orechovou príchuťou. Staré syry získavajú chuť slano kyslú. Syr má hladkú a pomerne tuhú konzistenciu, nemal by sa ohýbať a ani drobiť. Po roku sa v syre môžu vytvoriť malé kryštáliky kaseinu (podstatná časť mliečnej bielkoviny), ktoré v ústach chrumkajú. Čím dlhšie syr zreje, tým sú kryštáliky početnejšie a viditeľnejšie.

Čedar sa dochucuje aj rôznymi prísadami, ako napríklad rasca, petržlenová vňať, cesnak, zelenina, hrozienka či pivo. Niektoré syry sú údené alebo sa prekladajú inými druhmi syrov.

Čedar v kuchyni

Je vynikajúci v kombinácii s hroznom, orechmi a pohárom dobrého vína. Je skvelý na prípravu obložených chlebíkov či na kanapky. Čedar sa ľahko rozpúšťa a preto sa používa aj v teplej kuchyni, najlepšie nastrúhaný. Je vynikající na zapekanie, na cestoviny, hodí sa k ovociu, čerstvej zelenine a slaným sušienkám. Strúhaný je vhodný aj na obaľovanie. Pri jeho použití treba myslieť na jeho silnú chuť a preto je vhodné ho pridávať opatrne po malých dávkach, ay ste nezmenili výslednú chuť pokrmu.

Dobre zabalený a uložený v cladničke si zachová svoju chuť aj dva týždne. Najvhodnejší nápoj sa doporučuje biele víno - Burgundské, Rulandské šedé. No hodí s k nemu aj víno červené aportské.

Recepty s chedarom:

 

 

Diskusia (1 príspevok) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
fifuncik
21.8.2017 11:31 | |
+0 -0
Keď tak , tak Cheddar je v v Anglicku, ale juhozápadnom .... Relatívne blízko miest Bristol , Bath , resp.Glastonbury ...
Zobraz celú diskusiu
Vianočné inšpirácie
Vianočné inšpirácie
Podobné články
hrusky
Vitamínová bomba na tieto sychravé jesenné dni - hruška!
Jeden z mnohých druhov jesenného ovocia, ktoré sa môže pýšiť skvelou chuťou, jemnou vôňou a liečivou silou. Ak sa...
Feta cheese cubes
Kozí syr
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky...
Gratinované
Zapekanie jedál má tiež svoje čaro!
Keď sa jedlo zapeká - gratinuje - na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, najčastejšie syrová. Syr sa na povrchu pekne...
slovník
Česko-slovenský gastronomický slovník
Kedlubna, květák, lilek, cizrna, libové maso, kýta, jáhle. Poznáte tieto suroviny? Každý z času na čas natrafíme...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
Close-up of
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten...
Vybrali sme pre vás
polievka z kyslej
Sýte polievky z kyslej kapusty nahradia aj hlavné jedlo
Sýte polievky z kyslej kapusty nahradia aj hlavné jedlo
Z kvasenej kapusty väčšina z nás robieva iba tradičnú kapustnicu. Vyskúšajte aj mrkvovú, či fazuľovú :) Z tradičných...
Getting ready for
Opečiatkujte si sušienky a vyčarte deťom úsmev na tvári!
Opečiatkujte si sušienky a vyčarte deťom úsmev na tvári!
Zapájate deti do práce v kuchyni? Varenie s deťmi patrí k novodobým trendom a na trhu je k dispozícii množstvo...
Close-up of
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten...