Pridať recept

Čedar syr

Cheddar je malá obec v juhovýchodnom Anglicku. Práve odtiaľ pôvodne pochádza jeden z najobľúbenejší syrov na svete - Cheddar. Tu sa vyrába už od 12. storočia. Jeho nezameniteľnú chuť si obľúbili v minulosti aj anglický panovníci. Dokonca ho menoval najlepším syrom Británie ( Jindřich II.) Aj tento syr vznikol vlastne vďaka náhode. Vraj jedna zo slúžok zabudla v cheddarskej jaskyni mlieko, a tak vznikol prvý pravý Cheddar.

Dnes sa tento syr vyrába na mnohých miestach po celom svete, lebo tento syr nieje chránený ochrannou známkou. Čedar je polotvrdý syr, vyrobený s pasterizovaného a aj nepasterizovaného kravského mlieka. Vzácne sa vyrába aj z mlieka kozieho. Sýr má tvar valca.

Proces výroby sa nazýva čedarovanie a v podstate zaručuje syru špeciálnu konzistenciu. Nakoniec sa sýrenina znovu melie, solí, ukladá do foriem a lisuje sa. Bochníky sa obväzujú plátnom, aby bola zachovaná kvalitná tvrdá šedohnedá kôra. Výrazná chuť vzniká dlhým zrením. Doba zrenia je 6 - 24 mesiacov. A aj chuť sa líši vekom syra. Mladšie syry majú jemnú, sladšiu chuť s orechovým tónom. Zrelšie syry majú chuť silnejšiu a plnšiu s mnoho výraznejšou orechovou príchuťou. Staré syry získavajú chuť slano kyslú. Syr má hladkú a pomerne tuhú konzistenciu, nemal by sa ohýbať a ani drobiť. Po roku sa v syre môžu vytvoriť malé kryštáliky kaseinu (podstatná časť mliečnej bielkoviny), ktoré v ústach chrumkajú. Čím dlhšie syr zreje, tým sú kryštáliky početnejšie a viditeľnejšie.

Čedar sa dochucuje aj rôznymi prísadami, ako napríklad rasca, petržlenová vňať, cesnak, zelenina, hrozienka či pivo. Niektoré syry sú údené alebo sa prekladajú inými druhmi syrov.

Čedar v kuchyni

Je vynikajúci v kombinácii s hroznom, orechmi a pohárom dobrého vína. Je skvelý na prípravu obložených chlebíkov či na kanapky. Čedar sa ľahko rozpúšťa a preto sa používa aj v teplej kuchyni, najlepšie nastrúhaný. Je vynikající na zapekanie, na cestoviny, hodí sa k ovociu, čerstvej zelenine a slaným sušienkám. Strúhaný je vhodný aj na obaľovanie. Pri jeho použití treba myslieť na jeho silnú chuť a preto je vhodné ho pridávať opatrne po malých dávkach, ay ste nezmenili výslednú chuť pokrmu.

Dobre zabalený a uložený v cladničke si zachová svoju chuť aj dva týždne. Najvhodnejší nápoj sa doporučuje biele víno - Burgundské, Rulandské šedé. No hodí s k nemu aj víno červené aportské.

 

Recepty s chedarom:

 

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
21.8.2017 11:31 | |
+0 -2
Keď tak , tak Cheddar je v v Anglicku, ale juhozápadnom .... Relatívne blízko miest Bristol , Bath , resp.Glastonbury ...
Podobné články
Droetker jablkovy kolac
Súťaž: Jesenné pečenie s Dr.Oetker
Dobruchut.sk a Dr.Oetker pre vás pripravili súťaž na tému jesenné recepty o 7 balíčkov produktov a pomocníkov...
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Zena ovocie jedlo stravovanie
Viete, aké je to správne jedlo pre vašu dušu?
Zemiaková kaša, hranolčeky, špagety so syrom, sekaná a ďalšie chutné jedlá nemusia byť síce dobré...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...