Pridať recept

Melasa

Grape molasses flowing from the spoon on wooden background.
fotogaléria
Grape molasses flowing from the spoon on wooden background.
Zdroj: iStockphoto
Melasa je v podstate „odpad“, ktorý vzniká lisovaním cukru z cukrovej trstiny či repy. Je to vlastne šťava, hustý tmavo hnedý, až čierny sirup. Táto sladká šťava sa varením koncentruje, rafinovaný cukor sa postupne kryštalizuje a odstreďovaním sa odstraňuje. Melasa sa právom nazýva čiernym zázrakom, pretože výrobou sa znižuje podiel cukru v melase a naopak v nej v koncentrovanej podobe ostávajú všetky cenné látky. Melasa je dosť sladká na to, aby mohla byť bežnou a omnoho zdravšou alternatívou kuchynských sladidiel.

Melasa a zdravie :

Tak melasa, ako sme písali má nižší obsah cukru, ale naopak najvyšší možný obsah vápniku, železa, horčíku, fosforu, draslíku, sodíku a vitamínov skupiny B ( B2, B5,B9 ), C, A a D. Tak isto obsahuje meď, zinok, chróm sedem esenciálnych aminokyselín, enzýmy, kyslelinu listovú a mastné nenasýtené kyseliny. Má menej kalórii než ostatné sladidlá ( asi 2/3 oproti medu, polovicu oproti cukru ). Dokonca obsahuje len asi 20% cukru vo forme glukózy a fruktózy. Neobsahuje lepok. Udržuje zdravé kosti a zuby, navracia  cievam elasticitu, pomáha pri liečbe kŕčových žíl, posilňuje srdcový sval, znižuje únavu a vyčerpanie, posilňuje imunitu, pomáha pri anémii, zlepšuje funkciu svalov a kĺbov, pomáha pri zápche, pôsobí proti neurózam, migrénam, pomáha pri osteoporóze, ekzémoch, pri poruchách látkovej výmeny, dodáva telu energiu a pomáha aj s angínou a nespavosťou.

A čo s melasou v kuchyni ?

 

V kuchyni sa melasa používa do omáčok a marinád na mäso. Zlepšuje chuť mäsa, hydiny a pomáha k vytvoreniu krásnej chrumkavej kôrky pri pečení či grilovaní mäsa. Je vhodná ako sladidlo do nápojov ( do kakaa, kávy, mlieka, čaju alebo vareného vína ), kde naplno nahradí cukor. Melasu môžete pridávať do jogurtov, pudingov a obilných kaší. Pridávať ju môžete do koláčov, pečiva, perníkov, buchiet, rôznych múčnikov, ale aj do makovej, jablkovej či slivkovej plnky. V obchodoch kúpite aj musli sladené mleasou či sušienky z melasy. Je skvelé náhradné sladidlo do rôznych pokrmov, hodí sa do šalátov, dressingov či zálievok. Dá sa vhodne využiť aj v slanej kuchyni. Ochutiť melasou môžete aj rôzne polievky ( napríklad paradajkovú ), kde pridávate cukor či pomazánky a nátierky. Keďže je bezlepková, tak je vhodná aj pre diabetikov. Melasou sa sladí podobne ako s medom. Z melasy, citrónovej šťavy a studenej vody pripravíte osviežujúcí a výživný nápoj. Melasou sa môžu prisladzovať aj niektoré druhy vín, napríklad Portské víno.

Melasa má konzistenciu medu. Kúpite ju v obchodoch so zdravou výživou. Skladujte ju pri izbovej teplote.

Recepty s melasou:

 

Chutné a overené recepty na váš e-mail!

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
pavolorvisky
25.1.2019 08:02 | |
+0 -0
Prosim o radu kde sa da kupit melasa?
faluba1
25.7.2017 06:14 | |
+4 -0
Za komančov sme ju mali z Kuby zadara,druzstevnici davali melasu kravam,uz vtedy sa vedelo,aka je prospeana a teraz ju kapitalisti zrazu objavili
Podobné články
marhule
Hor sa na marhule!
Majú príjemnú vôňu, sú ich plné stromy a ich farba je veľmi lákavá. Marhuľová sezóna je v plnom prúde,...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...