Pridať recept

Pukance - popcorn či popsorgon

Favorite popcorn toppings, from maple bacon to Hot and Spicy
fotogaléria
Favorite popcorn toppings, from maple bacon to Hot and Spicy
Zdroj: iStockphoto
No kto by sa ešte s nimi nestretol? Popcorn - pukance, čiže kukuričná pochúťka k vínu, na chrumkanie pri dobrom filme doma či v kine. Popcorn nieje veru žiadna moderná záležitosť poslednej doby. Prvé zmienky o jeho výrobe a konzumácii sú už tisíce rokov späť u amerických indiánov. Príprava pukancov je veľa. Dajú sa pripraviť v mikrovlnke, na sporáku alebo v špeciálnom prístroji na ich výrobu. Zahrievanie zrniek kukurice spôsobuje ich puknutie a škrob vo vnútri zrna sa premení na penovú hmotu - popcorn. Kukurica určená na prípravu pukancov má vysoký obsah vlákniny. Vďaka svojej nízkej výživovej hodnote sa skvelo hodí ako náhrada rôznych chuťoviek - chipsy, arašidy... Názov popcorn vznikol z anglického “pop“, prasknúť, a “corn“, kukurica.

Zdravie a popcorn

Z pukancov sa stáva diétna potravina, ak ju pripravujete bez tuku a bez príchute. Má nízku energetickú hodnotu, je bohatý na vlákninu, neobsahuje sodík ani cukor. Zistilo sa, že popcorn, ako aj iné celozrnné cereálie obsahujú veľké množstvo rastlinných antioxidantov polyfenolov, ktoré pomáhajú znižovať riziko srdcových ochorení, rakoviny a iných nemocí. Tieto malé chrumky obsahujú aj sacharidy, vitamíny skupiny B ( B1, B2, B9 ). Ďalej obsahujú železo, draslík. Pri konzumácii 3 - 4 šálok pukancov sa do organizmu dostane asi 15 % dennej potreby vlákniny a nejaké množstvo bielkovín, mangánu, horčíku. Ich energetická hodnota pripravená s malým množstvom tuku je porovnatelná s inými cereáliami. Ak sa pripravujú bez oleja, tak majú len 31 kalórii v 1 šálke. Samozrejme, pripravovaním na oleji sa zvyšuje aj ich kalória.

Rozdiel v kalóriách je aj pripravovaných s rôznymi príchuťami. Maslové pukance napríklad obsahujú až 1000 kalórii. Výskum preukázal, že stredné porcie maslového popcornu obsahujú viac tuku než napríklad raňajky, ktoré sa skladajú zo slaniny, vajec alebo kombinácia hranolkov a hamburgeru a môžete si k tomu pridať ešte aj rezeň. Takže vždy záleží na prísadach a na príprave pukancov. Pukance sa radia medzi bezlepkové potraviny - pochutiny.

 

Slaný i sladký popcorn

Popcorn je pochutina, ktorá sa do pokrmov nepridává. Doma si môžete pripraviť slanú, neslanú variantu. Sladkú chuť pukancov docielite tým, že namiesto soli použijete kryštálový cukor. Tak isto sladkú chuť navýšite aj škoricou či škoricovým cukrom. Ak ich pripravujete len za pomoci horúceho vzduchu, tak tu nepotrebujete olej či maslo. Ochutiť ich môžete rôznymi pochutinami, napríklad oregánom, parmezánom, citrónovou kôrou či čiernym korením. Na domácu prípravu si vyberte väčší druh kukuričných semien, pretože majú vyšší obsah škrobu a samotné pukance budú väčšie. K popcornu by ste mali zvoliť skôr ľahké biele víno.

Pár dobrých rád pri ich príprave

Na ich prípravu potrebujete panvicu, olej a kukuricu. Rozpáľte olej pod pokrievkou ( pre lepšiu chuť použite napríklad kokosový ). Nasypte rovnomerne kukuricu, prikryte pokrievkou a každých 10 - 15 sekúnd potraste panvicou. Keď začne kukurica pukať, tak potraste panvicou každých 5 - 6 sekúnd. Hotové pukance môžete dochutiť aj pivovarskými kvasnicami, čím ich obohatíte o vitamín B.

Kukuricu na prípravu pukancov je dobré skladovať na suchom a dobre vetranom mieste. Pripravenú, hotovú kukuricu z obchodu do mikrovlnky uložte na suché miesto a po príprave ich hneď skonzumujte.

Viete čo je POPSORGON?

Sú to pukance pripravené z cirokového zrna.

Ako ich pripraviť ?

Tajomstvo, prečo niektorá kukurica puká a iná nie je v obyčajnej vode. Zrno, trochu vlhké zvnútra sa trochu zahreje, voda sa premení na paru a trhá a trhá.
Takže pukance z ciroku pripravíte asi takto. Namočíte si asi pol hrnčeka cirokových zŕn na približne pol hodiny až hodinu do vody. Scedíte a necháte trochu oschnúť. Zrnká presypte do pohára, uzavrite a odložte do chladničky, aby náhodou nezačali zrnká ciroku klíčiť. Na druhý deň zahrejte panvicu s trochou oleja. Keď sa z oleja začne dymiť nasypte zrnká, ktoré do druhého dňa krásne nabobtnajú. Na panvicu ich nasypte tak, aby boli len v jednej vrstve. Prikryte pokrievkou, stíšte teplotu a pražte. Občas zatraste panvicou. Za 1 - 2 minúty je väčšina zŕn schopná puknutia rozpukaná. 
Takéto pukance z ciroku môžete použiť ako prídavok do jogurtu či mlieka. Môžete ich osoliť, alebo ochutiť podľa vlastnej chuti a podávať, ako dobré a rýchle chrumkanie, či ich pridať do chrumkavých zmesí. Samozrejme, aj pri cirokových zrnách sa stane, že nie všetky vypukajú. Asi 30 % zŕn nepukne, len sa upražia. Keďže cirok má tenkú šupku, tak to nevadí. Môžete ich chrumkať aj takéto upražené, zuby si na nich nevylámete.

Pukancové recepty:

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať