Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Tayberry - malinočernice

Tayberry, alebo malinočernice sú krížencom malín a černíc. Táto nádherná a chutná rastlina pochádza z Anglicka. Dokonca je to prvá malinočernica bez tŕňov. Malinočernica rastie polovzpriamene, preto je potrebné ju pri pestovaním niečim podoprieť. Plody sú veľké, niekedy dosahujú dĺžky až 5 cm, tmavo červenej farby. Zrieť začínajú od polovice júna. Sú úžasne sladké a šťavnaté. Zbierajú sa, keď sú dozreté, vtedy ich farba je tmavočervená a sú najsladšie. Táto rastlinka je nenáročná na pestovanie. Je potrebné ich pestovať so spomínanou podperou a pravidelne im odstraňovať odplodené výhonky. Správnym pestovaním dosiahnete krásne, veľké a sladké plody vo veľkom množstve.

Čo obsahujú malinočernice ?

Tak malinočernice sú bohaté na bielkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, selén, sodík, kyselinu listovú, betakarotén, luteín, vitamíny A, B, C, E a K. Majú silné detoxikačné účinky, podporujú trávenie, upokojujú nervový systém, znižujú vysoký cholesterol, prečisťujú krv, urýchľujú metabolizmus, sú prevenciou pri anémii, pri osteoporóze, podporujú imunitný systém, pôsobia ako prevencia pri zápaloch naprklad močových ciest či žalúdka....

A čo s nimi v kuchyni ?

Malinočernice možno spracovávať všestranne. Hodia sa na priamu konzumáciu či na výrobu štiav. Môžete z nich pripraviť nápoje, sirupy, lekváre, džemy, výbornú mrazenú dreň, prísadu do jogurtov, pudingov a kaší, na koláče na náplne do pečiva. Ak si ich zmiešate s mliekom či smotanou, tvarohom a trochou cukru, tak za chvíľu máte pripravený výborný a osviežujúci dezert. Malinočernice tiež skvele chutia s vanilkovou zmrzlinou. Skvele sa dopĺňajú s iným, najmä sladkým ovocím - hrušky alebo nektárinky. V kombinácii s mäsom sú úžasné. Hodia sa k hydine ale aj zverine. Pripraviť z nich môžete aj fantastické omáčky v teplej či studenej kuchyni. Omáčka z malinočerníc je skvelá napríklad k divine. Malinočernice môžete aj zmraziť. Ich účinok sa podstatne neznižuje mrazením, tepelnou úpravou ani konzerváciou. Z malinočerníc si môžete pripraviť aj čaj s úžasnou chuťou a vôňou. 

Diskusia (2 príspevky) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
mahwah
3.8.2017 02:40 | |
+0 -0
...nam zase rastu pri dome "mulberries" https://www.phillyorchards.org/wp-content/uploads/2016/06/Mulberry-5.jpg
dorisa
2.8.2017 14:39 | |
+1 -0
Juuuj, ale by som si ich dala.
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
Patizón
Patizón
Sú nenáročné na pestovanie a bohaté na vitamíny. V kuchyni im patrí veľký priestor.
Baklažán
Baklažán
Máte radi baklažán? Dopestovať si a chutne ho pripraviť nie je žiadna veda :)
Stuffing
Ačokča
Nepoznáte ačokču ? Ačokča nazývaná aj paprikouhorka je v našich záhradách pomerne novou zeleninou. Pôvodne bola...
Chanterelle
Kuriatko jedlé
Kuriatko je huba, ktorej klobúk dosahuje 10 - 70 mm. Mladý je mierne klenutý, neskôr plochý a napokon lievikovito...
Boletus
Hríb dubový - Dubák
Dubák je najznámejšia jedlá huba. Pozná ho asi každý, aj tí čo huby nezbierajú. Je viac druhov hríbov, s ktorými si ho...
Feta cheese cubes
Kozí syr
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky...
Vybrali sme pre vás
jablkové recepty
Uchovajte si jabĺčka na zimu podľa našich receptov
Uchovajte si jabĺčka na zimu podľa našich receptov
Jablká dozrievajú a my máme pre vás 5 tipov ako si jablká uchovať po celý rok.
AEG
Čo dokáže para
Čo dokáže para
Lahodná zelenina, dokonalý steak, chutná ryba. Aby sa skvelé jedlo objavilo na vašom tanieri, nemusíte nevyhnutne...
jablko
(NE) obyčajné jablká!
(NE) obyčajné jablká!
Pochrumkajte si aspoň na jednom jablku denne a budete zdravý ako rybička! O tom, že ovocie a zelenina sú prospešné...