Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Tayberry - malinočernice

Tayberry, alebo malinočernice sú krížencom malín a černíc. Táto nádherná a chutná rastlina pochádza z Anglicka. Dokonca je to prvá malinočernica bez tŕňov. Malinočernica rastie polovzpriamene, preto je potrebné ju pri pestovaním niečim podoprieť. Plody sú veľké, niekedy dosahujú dĺžky až 5 cm, tmavo červenej farby. Zrieť začínajú od polovice júna. Sú úžasne sladké a šťavnaté. Zbierajú sa, keď sú dozreté, vtedy ich farba je tmavočervená a sú najsladšie. Táto rastlinka je nenáročná na pestovanie. Je potrebné ich pestovať so spomínanou podperou a pravidelne im odstraňovať odplodené výhonky. Správnym pestovaním dosiahnete krásne, veľké a sladké plody vo veľkom množstve.

Čo obsahujú malinočernice ?

Tak malinočernice sú bohaté na bielkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, selén, sodík, kyselinu listovú, betakarotén, luteín, vitamíny A, B, C, E a K. Majú silné detoxikačné účinky, podporujú trávenie, upokojujú nervový systém, znižujú vysoký cholesterol, prečisťujú krv, urýchľujú metabolizmus, sú prevenciou pri anémii, pri osteoporóze, podporujú imunitný systém, pôsobia ako prevencia pri zápaloch naprklad močových ciest či žalúdka....

A čo s nimi v kuchyni ?

Malinočernice možno spracovávať všestranne. Hodia sa na priamu konzumáciu či na výrobu štiav. Môžete z nich pripraviť nápoje, sirupy, lekváre, džemy, výbornú mrazenú dreň, prísadu do jogurtov, pudingov a kaší, na koláče na náplne do pečiva. Ak si ich zmiešate s mliekom či smotanou, tvarohom a trochou cukru, tak za chvíľu máte pripravený výborný a osviežujúci dezert. Malinočernice tiež skvele chutia s vanilkovou zmrzlinou. Skvele sa dopĺňajú s iným, najmä sladkým ovocím - hrušky alebo nektárinky. V kombinácii s mäsom sú úžasné. Hodia sa k hydine ale aj zverine. Pripraviť z nich môžete aj fantastické omáčky v teplej či studenej kuchyni. Omáčka z malinočerníc je skvelá napríklad k divine. Malinočernice môžete aj zmraziť. Ich účinok sa podstatne neznižuje mrazením, tepelnou úpravou ani konzerváciou. Z malinočerníc si môžete pripraviť aj čaj s úžasnou chuťou a vôňou. 

Diskusia (2 príspevky) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
mahwah
3.8.2017 02:40 | |
+0 -0
...nam zase rastu pri dome "mulberries" https://www.phillyorchards.org/wp-content/uploads/2016/06/Mulberry-5.jpg
dorisa
2.8.2017 14:39 | |
+1 -0
Juuuj, ale by som si ich dala.
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
hrusky
Vitamínová bomba na tieto sychravé jesenné dni - hruška!
Jeden z mnohých druhov jesenného ovocia, ktoré sa môže pýšiť skvelou chuťou, jemnou vôňou a liečivou silou. Ak sa...
Gratinované
Zapekanie jedál má tiež svoje čaro!
Keď sa jedlo zapeká - gratinuje - na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, najčastejšie syrová. Syr sa na povrchu pekne...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
slovník
Česko-slovenský gastronomický slovník
Kedlubna, květák, lilek, cizrna, libové maso, kýta, jáhle. Poznáte tieto suroviny? Každý z času na čas natrafíme...
Close-up of
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten...
Ingredients laid
Talianske špagety Carbonara, už žiadne cestoviny s vajíčkom!
Hriešne hebké a krémové, presne také sú špagety “karbonára“, ktoré si Vaša rodina zamiluje. Na ich prípravu nebudete...
Vybrali sme pre vás
Pfannkuchen
11 dokonalých receptov na slané palacinky
11 dokonalých receptov na slané palacinky
Palacinky nemusia byť iba sladké. Naplniť ich môžte špenátom, šunkou, syrom, mäsom, hubami. Presvedčte sa s nami.
Shortbread
Došiel Vám papier na pečenie a vy neviete čím ho nahradiť?
Došiel Vám papier na pečenie a vy neviete čím ho nahradiť?
Slivkové buchty, jablková štrúdľa, bábovka, muffiny alebo klasika v podobe ovocnej bublaniny? Všetky tieto sladké...
Fotorecept:
Objavte bezmäsité variácie tatárskeho bifteku
Objavte bezmäsité variácie tatárskeho bifteku
O tom, že kreativita kuchárov nepozná hranice svedčí aj fakt, že dnes si môžete dopriať tatarák z lososa, tuniaka,...