Pridať recept

Miracle fruit - zázračné ovocie

Táto malá bobuľa si naozaj svoj názov "zázračné ovocie" právom zaslúži. Pravý zázrak spočíva v tom, že dokáže zmeniť chuť kyslých jedál na sladkú a zároveň znásobuje sladkú chuť. Tento vplyv na jazyku môže trvať až 1 hodinu, čiže kyslý citrón sa môže zmeniť na sladký. Miracle fruit obsahuje látku miraculin, ktorá spôsobí, že všetky potraviny obsahujúce kyseliny chutia sladko. Práve miraculin aktivuje poháriky reagujúce na sladkosť, a preto nevnímame prirodzenú kyslú chuť potraviny. Dokáže to zrušiť napríklad horký alebo slaný nápoj či jedlo.

Miracrle fruit je plodom kra s názvom Synsepalum dulcificum a pochádza z Afriky, kde ho domorodci hojne využívajú viac ako 300 rokov. Plody sa dostali do povedomia až v 70 rokoch minulého storočia. Domorodci ho pojedali pred svojím bežným, nie moc lákavým jedlom a mali potom pocit, že konzumujú skvelú pochúťku. Vo svete jej pestovanie nieje ešte rozšírené, pretože vyžaduje tropické teploty. U nás ho možno pestovať len v skleníku. Miracle fruit pripomína skôr väčšiu brusnicu.

Táto malá bobuľa, či skôr sušený prášok z bobule sa dá využiť na sladenie potravín, nápojov, rôznych dezertov, či pochúťok bez použitia cukru alebo umelých sladidiel. Používa sa ja ako "náhradné sladidlo" napríklad do zákuskov. Samozrejme to všetko vedie k zdravému štýlu stravovania. Umožňuje aj konzumáciu kyslých potravín, napríklad citrón, ocot.. Treba si však dobre premyslieť, s akou potravinou skombinujete túto zázračnú bobuľku. Pretože s takou paradajkou, horčicou by to asi moc nešlo, kvôli zmene chuti.

Kyslosť ale nezaniká iba z ovocia. Ak skúsite rajčiny, zrejme vám chutiť nebudú a zelenina v sladkokyslom náleve si tiež výrazne pohorší. Tiež môžete zistiť, že kvôli horčici alebo octu sa miracle fruit neoplatí zháňať - sladkosť im rozhodne neprospieva. Naopak, potraviny alebo nápoje, ktoré nie sú kyslé, ostávajú bez zmeny. Ak však napríklad do vody nakvapkáte trošku citrónu, už je zasa všetko inak.

Pozor však na to, že bielkovina miraculin mení vnímánie chute z kyslej na sladkú len na jazyku. V žalúdku už sa kyslé látky chovajú normálne, takže to nepreháňajte s množstvom kyslých potravín, aby nedošlo k nejakému poškodeniu žalúdka.

 

Otrhnutý plod sa rýchlo kazí, preto je ťažko ho k nám dopraviť. No Miracle fruit si môžete zakúpiť vo forme prášku či tabliet.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Droetker jablkovy kolac
Súťaž: Jesenné pečenie s Dr.Oetker
Dobruchut.sk a Dr.Oetker pre vás pripravili súťaž na tému jesenné recepty o 7 balíčkov produktov a pomocníkov...
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Zena ovocie jedlo stravovanie
Viete, aké je to správne jedlo pre vašu dušu?
Zemiaková kaša, hranolčeky, špagety so syrom, sekaná a ďalšie chutné jedlá nemusia byť síce dobré...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...