Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Miracle fruit - zázračné ovocie

Táto malá bobuľa si naozaj svoj názov "zázračné ovocie" právom zaslúži. Pravý zázrak spočíva v tom, že dokáže zmeniť chuť kyslých jedál na sladkú a zároveň znásobuje sladkú chuť. Tento vplyv na jazyku môže trvať až 1 hodinu, čiže kyslý citrón sa môže zmeniť na sladký. Miracle fruit obsahuje látku miraculin, ktorá spôsobí, že všetky potraviny obsahujúce kyseliny chutia sladko. Práve miraculin aktivuje poháriky reagujúce na sladkosť, a preto nevnímame prirodzenú kyslú chuť potraviny. Dokáže to zrušiť napríklad horký alebo slaný nápoj či jedlo.

Miracrle fruit je plodom kra s názvom Synsepalum dulcificum a pochádza z Afriky, kde ho domorodci hojne využívajú viac ako 300 rokov. Plody sa dostali do povedomia až v 70 rokoch minulého storočia. Domorodci ho pojedali pred svojím bežným, nie moc lákavým jedlom a mali potom pocit, že konzumujú skvelú pochúťku. Vo svete jej pestovanie nieje ešte rozšírené, pretože vyžaduje tropické teploty. U nás ho možno pestovať len v skleníku. Miracle fruit pripomína skôr väčšiu brusnicu.

Táto malá bobuľa, či skôr sušený prášok z bobule sa dá využiť na sladenie potravín, nápojov, rôznych dezertov, či pochúťok bez použitia cukru alebo umelých sladidiel. Používa sa ja ako "náhradné sladidlo" napríklad do zákuskov. Samozrejme to všetko vedie k zdravému štýlu stravovania. Umožňuje aj konzumáciu kyslých potravín, napríklad citrón, ocot.. Treba si však dobre premyslieť, s akou potravinou skombinujete túto zázračnú bobuľku. Pretože s takou paradajkou, horčicou by to asi moc nešlo, kvôli zmene chuti.

Kyslosť ale nezaniká iba z ovocia. Ak skúsite rajčiny, zrejme vám chutiť nebudú a zelenina v sladkokyslom náleve si tiež výrazne pohorší. Tiež môžete zistiť, že kvôli horčici alebo octu sa miracle fruit neoplatí zháňať - sladkosť im rozhodne neprospieva. Naopak, potraviny alebo nápoje, ktoré nie sú kyslé, ostávajú bez zmeny. Ak však napríklad do vody nakvapkáte trošku citrónu, už je zasa všetko inak.

Pozor však na to, že bielkovina miraculin mení vnímánie chute z kyslej na sladkú len na jazyku. V žalúdku už sa kyslé látky chovajú normálne, takže to nepreháňajte s množstvom kyslých potravín, aby nedošlo k nejakému poškodeniu žalúdka.

Otrhnutý plod sa rýchlo kazí, preto je ťažko ho k nám dopraviť. No Miracle fruit si môžete zakúpiť vo forme prášku či tabliet.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Team skoly
Unikátna ŠKOLA VARENIA v nákupnom centre
RADOSŤ VARIŤ – nový kulinársky projekt v Polus City Cente. Škola varenia v Polus City Center má názov „RADOSŤ VARIŤ“ ...
Vojto artz1
Gurmánske hody s kuchárskou elitou v Terchovej!
Známy slovenský šéfkuchár Vojto Artz so svojím kolegom Antonom Dubickým bude variť v Terchovej. A vy budete môcť byť...
Neuveriteľných 100 minút
Čas je drahý, netrávte ho v obchodoch. Stáť v dlhých radoch, vláčiť ťažké nákupy alebo tráviť hodiny medzi regálmi...
Pavlova torta
Ľahká ako obláčik, presne taká je Pavlova!
Táto torta je na oko tak „škaredá“, že ju budete chcieť celú ihneď zjesť! Pýtate sa, prečo ľahká ako obláčik? Pretože...
Varený karfiol
Spoznajte zdraviu prospešné účinky nenápadnej bielej hlávky!
Kedy ste si naposledy pripravili niečo z karfiolu? Táto skvelá zelenina je chutná, môžete ju pripraviť na mnoho...
provensálske
Provensálske korenie - voňavé korenie z Francúzska
Provensálske korenie je zmes rôznych korení. Dodáva jedlu typickú, osobitú chuť. Názov " provensálske " určuje,...
Vybrali sme pre vás
Granadír
Fliačky ako základ obľúbených receptov
Fliačky ako základ obľúbených receptov
Granatiersky pochod či šunkafleky majú základ v štvorcových kúskoch cestoviny, ktorú poznáme ako fliačky.
Fazuľový prívarok
Ako na to: Zahusťovanie pokrmov
Ako na to: Zahusťovanie pokrmov
Osobitou úpravou, ktorá patrí do tepelnej úpravy je zahusťovanie pokrmov. Jedlá zahusťujeme zápražkou, zátrepkou, alebo...