Pridať recept

Oštiepok - syrový poklad zo slovenských salašov

Oštiepok je náš slovenský polotvrdý, polotučný syr.

Jeho charakteristickým znakom je elipsovitý tvar s ornamentom. Základom na výrobu oštiepku je ovčie mlieko, alebo zmes ovčieho a kravského mlieka.

 

V slanom kúpeli 

Pôvodne sa vyrábal odlomením čerstvého sladkého syru. Ten sa potom vtlačí do drevenej, ručne vyrezávanej formy, kde sa nechá odstáť. Následne sa vyberie z formy, ponorí do slanej vody, nechá sa tam odležať pokiaľ soľ neprenikne dovnútra syru. Nakoniec sa nechá mierne presušiť.

Ponorený v slanej vode získava oštiepok svoju tradičnú nezameniteľnú chuť. Pre oštiepok sú charakteristické aj ihlanovité " tŕne " na povrchu, ktoré syr získa vtlačením do formy.

Druhy oštiepku

Oštiepok sa vyrába parený, neparený či údený.

Jeho farba je zlatožltá až zlatohnedá (údený), vo vnútri biela až maslovožltá. Obsahuje minimálne 48 % hmotnosti sušiny, z toho 38 % tuku v sušine. Chuť oštiepku je lahodná, pikantná, príjemne syrovo výrazná s pikantnou vôňou.

Dymovú vôňu získa údením, nesmie byť však neprimerane kyslá, štipľavá, palivá, horká alebo s inými cudzími chuťami. Charakteristickú vôňu mu dodáva originálna kultúra z ovčieho mlieka.

Konzistencia oštiepku by mala byť pevnejšia, mierne sa láme a na reze sa vytvárajú menšie trhlinky. Prvá zmienka o výrobe oštiepku pochádza zo začiatku 18 storočia. Dodnes sa vyrába na slovenských salašoch podľa pôvodnej receptúry. 

Oštiepok je produkt, ktorého vlastnosti určuje najmä kvalita mlieka a prirodzená mikroflóra územia, v ktorých sú ovce chované a pasené.

A čo s ním v kuchyni?

Využitie oštiepku je naozaj veľmi široké či už v teplej alebo studenej kuchyni. V teplej kuchyni sa využíva na zapekanie, smaženie, gratinovanie, grilovanie.

V studenej kuchyni je skvelý na prípravu rôznych syrových mís a šalátov. Oštiepok je vhodný na prípravu kanapkov, či ako prísada do polievok. Pripravuje sa aj obaľovaný v trojobale ako iné druhy syra.

Ošiepok je vynikajúci plnený plnkou podľa vlastnej chuti. Jeho príprava je rovnaká, ako príprava plneného hermelínu, čiže naplniť, obaliť v trojobale a vypražiť. K oštiepku je najideálnejšie podávať Rulandské šedé. 

Skladovať ho treba v chlade a tmavom mieste.

Dobré recepty z oštiepku:

 

bryndza

Unikátny slovenský poklad - bryndza

Chutné a overené recepty na váš e-mail!

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Droetker jablkovy kolac
Súťaž: Jesenné pečenie s Dr.Oetker
Dobruchut.sk a Dr.Oetker pre vás pripravili súťaž na tému jesenné recepty o 7 balíčkov produktov a pomocníkov...
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Zena ovocie jedlo stravovanie
Viete, aké je to správne jedlo pre vašu dušu?
Zemiaková kaša, hranolčeky, špagety so syrom, sekaná a ďalšie chutné jedlá nemusia byť síce dobré...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...