Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Fajnšmeker. Recepty od moderátora

Kniha Fajnšmeker nie je len zbierkou receptov. Je tiež sprievodcom pre vašu intuíciu, lebo na každej strane vás čaká recept, s ktorým môžete experimentovať. Sami predsa najlepšie poznáte svoje chute.

fajnšmeker
Zdroj: Bux.sk
Každý má vlastné predstavy o ideálnej aróme či chuti. A práve to neuveriteľné množstvo kombinácií, ktoré možno objaviť, je na príprave jedla fascinujúce. Sladké so slaným, či s jemným  nádychom pikantnosti a kvapkou kyslého.
Za vášeň, s akou sa Thomas zakaždým púšťa do varenia, vďačí mame. „Naučila ma, že na chutné jedlo nestačí len dobrý recept s presne určeným množstvom surovín. Dobrý kuchár musí v prvom rade počúvať svoje srdce, ktoré je pri varení akosi zvláštne prepojené s jazykom. Kuchár má jedinečnú schopnosť a moc ľudí zasiahnuť. Podobne ako hudobník, fotograf alebo maliar. Pretože je to práve srdce, ktoré rozhodne, čo sa mu páči a čo nie.“

Thomas Kamenar od troch rokov vyrastal v Innsbrucku a do Klagenfurtu odišiel, keď mal devätnásť. Naskytla sa mu tam možnosť pracovať v malom rádiu, mal v ňom vlastnú rannú show. Tak začínal – zo dňa na deň sa osamostatnil. A vtedy sa začalo aj jeho varenie. Varil síce rád, ale ešte stále to nebolo ono.
„Spomínam si, ako ma bavilo sledovať v televízii relácie o varení. Ak som bol práve vtedy hladný, vždy som s obrovskou chuťou začal variť presne to isté. Dnes viem, že keď varíte len pre seba, musia to byť jednoduché a rýchle jedlá. A presne také sú moje recepty pre jedného,“ dodáva moderátor a autor knižky Fajnšmeker Thomas Kamenar.

Vyskúšajte RECEPT z novinky Fajnšmeker:

Slovenská „orientálna“ tekvicová polievka

Rád experimentujem s arómami a surovinami, ktoré na prvý pohľad spolu neladia – teda aspoň nie v našich zemepisných šírkach. V orientálnej kuchyni majú však škorica, kardamóm a badián, najmä v slaných jedlách, hlavnú úlohu. Touto tekvicovou polievkou ma očarila moja sesternica Silvinka. A to veru pri mojom maškrtnom jazyku, ktorý už čo‑to okúsil, nie je také jednoduché. Keď mi však poslala recept a ja som suroviny v hrnci pomiešal a prvýkrát ochutnal, začal som sa s lyžicou v ústach nahlas smiať. Napadlo mi, ako dobre, že mám takú skvelú sesternicu, ktorá vymyslela túto lahodnú polievku. Naozaj, to vo mne vyvolala skvelá chuť tejto polievky! No, nie je to úžasné!? Jedna lyžica a človek je šťastný.

Suroviny:

  • 500 g muškátovej tekvice
    • 1 šalotka alebo menšia cibuľa
    • 1 väčší zemiak
    • 1 kus celej škorice
    • 2 hviezdičky badiánu
    • väčší kúsok čerstvého zázvoru
    • 1 strúčik cesnaku
    • 1 l zeleninového alebo hovädzieho vývaru
    • soľ
    • mleté čierne korenie
    • olivový olej
    • 1 kyslá smotana
    • tekvicový olej

Postup na prípravu

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Feta cheese cubes
Kozí syr
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky...
jablko
(NE) obyčajné jablká!
Pochrumkajte si aspoň na jednom jablku denne a budete zdravý ako rybička! O tom, že ovocie a zelenina sú prospešné...
hrusky
Vitamínová bomba na tieto sychravé jesenné dni - hruška!
Jeden z mnohých druhov jesenného ovocia, ktoré sa môže pýšiť skvelou chuťou, jemnou vôňou a liečivou silou. Ak sa...
Pile of Delicious
Všetci čokoholici pozor, prichádza BROWNIES!
Tento koláčik obsahuje veľmi veľa čokolády a povedzme si pravdu, že všetko čo obsahuje čokoládu je hriešne návykové! Vo...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
Gratinované
Zapekanie jedál má tiež svoje čaro!
Keď sa jedlo zapeká - gratinuje - na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, najčastejšie syrová. Syr sa na povrchu pekne...
Vybrali sme pre vás
vino a jedlo
11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom
11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom
Gurmánsky zážitok už nemusíte hľadať iba v drahých reštauráciách. Naučte sa správne skombinovať dobré víno s jedlom...
Mango, pineapple
Sladké dezerty servírované prakticky v pohári
Sladké dezerty servírované prakticky v pohári
Sladké dobroty naservírované v pohároch si môžte pripraviť aj na niekoľko dní dopredu a pochutiť si hocikedy keď vás...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...