Fajnšmeker. Recepty od moderátora
Za vášeň, s akou sa Thomas zakaždým púšťa do varenia, vďačí mame. „Naučila ma, že na chutné jedlo nestačí len dobrý recept s presne určeným množstvom surovín. Dobrý kuchár musí v prvom rade počúvať svoje srdce, ktoré je pri varení akosi zvláštne prepojené s jazykom. Kuchár má jedinečnú schopnosť a moc ľudí zasiahnuť. Podobne ako hudobník, fotograf alebo maliar. Pretože je to práve srdce, ktoré rozhodne, čo sa mu páči a čo nie.“
Thomas Kamenar od troch rokov vyrastal v Innsbrucku a do Klagenfurtu odišiel, keď mal devätnásť. Naskytla sa mu tam možnosť pracovať v malom rádiu, mal v ňom vlastnú rannú show. Tak začínal – zo dňa na deň sa osamostatnil. A vtedy sa začalo aj jeho varenie. Varil síce rád, ale ešte stále to nebolo ono.
„Spomínam si, ako ma bavilo sledovať v televízii relácie o varení. Ak som bol práve vtedy hladný, vždy som s obrovskou chuťou začal variť presne to isté. Dnes viem, že keď varíte len pre seba, musia to byť jednoduché a rýchle jedlá. A presne také sú moje recepty pre jedného,“ dodáva moderátor a autor knižky Fajnšmeker Thomas Kamenar.
Vyskúšajte RECEPT z novinky Fajnšmeker:
Slovenská „orientálna“ tekvicová polievka
Rád experimentujem s arómami a surovinami, ktoré na prvý pohľad spolu neladia – teda aspoň nie v našich zemepisných šírkach. V orientálnej kuchyni majú však škorica, kardamóm a badián, najmä v slaných jedlách, hlavnú úlohu. Touto tekvicovou polievkou ma očarila moja sesternica Silvinka. A to veru pri mojom maškrtnom jazyku, ktorý už čo‑to okúsil, nie je také jednoduché. Keď mi však poslala recept a ja som suroviny v hrnci pomiešal a prvýkrát ochutnal, začal som sa s lyžicou v ústach nahlas smiať. Napadlo mi, ako dobre, že mám takú skvelú sesternicu, ktorá vymyslela túto lahodnú polievku. Naozaj, to vo mne vyvolala skvelá chuť tejto polievky! No, nie je to úžasné!? Jedna lyžica a človek je šťastný.
Suroviny:
- 500 g muškátovej tekvice
• 1 šalotka alebo menšia cibuľa
• 1 väčší zemiak
• 1 kus celej škorice
• 2 hviezdičky badiánu
• väčší kúsok čerstvého zázvoru
• 1 strúčik cesnaku
• 1 l zeleninového alebo hovädzieho vývaru
• soľ
• mleté čierne korenie
• olivový olej
• 1 kyslá smotana
• tekvicový olej
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.