Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Fajnšmeker. Recepty od moderátora

Kniha Fajnšmeker nie je len zbierkou receptov. Je tiež sprievodcom pre vašu intuíciu, lebo na každej strane vás čaká recept, s ktorým môžete experimentovať. Sami predsa najlepšie poznáte svoje chute.

fajnšmeker
Zdroj: Bux.sk
Každý má vlastné predstavy o ideálnej aróme či chuti. A práve to neuveriteľné množstvo kombinácií, ktoré možno objaviť, je na príprave jedla fascinujúce. Sladké so slaným, či s jemným  nádychom pikantnosti a kvapkou kyslého.
Za vášeň, s akou sa Thomas zakaždým púšťa do varenia, vďačí mame. „Naučila ma, že na chutné jedlo nestačí len dobrý recept s presne určeným množstvom surovín. Dobrý kuchár musí v prvom rade počúvať svoje srdce, ktoré je pri varení akosi zvláštne prepojené s jazykom. Kuchár má jedinečnú schopnosť a moc ľudí zasiahnuť. Podobne ako hudobník, fotograf alebo maliar. Pretože je to práve srdce, ktoré rozhodne, čo sa mu páči a čo nie.“

Thomas Kamenar od troch rokov vyrastal v Innsbrucku a do Klagenfurtu odišiel, keď mal devätnásť. Naskytla sa mu tam možnosť pracovať v malom rádiu, mal v ňom vlastnú rannú show. Tak začínal – zo dňa na deň sa osamostatnil. A vtedy sa začalo aj jeho varenie. Varil síce rád, ale ešte stále to nebolo ono.
„Spomínam si, ako ma bavilo sledovať v televízii relácie o varení. Ak som bol práve vtedy hladný, vždy som s obrovskou chuťou začal variť presne to isté. Dnes viem, že keď varíte len pre seba, musia to byť jednoduché a rýchle jedlá. A presne také sú moje recepty pre jedného,“ dodáva moderátor a autor knižky Fajnšmeker Thomas Kamenar.

Vyskúšajte RECEPT z novinky Fajnšmeker:

Slovenská „orientálna“ tekvicová polievka

Rád experimentujem s arómami a surovinami, ktoré na prvý pohľad spolu neladia – teda aspoň nie v našich zemepisných šírkach. V orientálnej kuchyni majú však škorica, kardamóm a badián, najmä v slaných jedlách, hlavnú úlohu. Touto tekvicovou polievkou ma očarila moja sesternica Silvinka. A to veru pri mojom maškrtnom jazyku, ktorý už čo‑to okúsil, nie je také jednoduché. Keď mi však poslala recept a ja som suroviny v hrnci pomiešal a prvýkrát ochutnal, začal som sa s lyžicou v ústach nahlas smiať. Napadlo mi, ako dobre, že mám takú skvelú sesternicu, ktorá vymyslela túto lahodnú polievku. Naozaj, to vo mne vyvolala skvelá chuť tejto polievky! No, nie je to úžasné!? Jedna lyžica a človek je šťastný.

Suroviny:

  • 500 g muškátovej tekvice
    • 1 šalotka alebo menšia cibuľa
    • 1 väčší zemiak
    • 1 kus celej škorice
    • 2 hviezdičky badiánu
    • väčší kúsok čerstvého zázvoru
    • 1 strúčik cesnaku
    • 1 l zeleninového alebo hovädzieho vývaru
    • soľ
    • mleté čierne korenie
    • olivový olej
    • 1 kyslá smotana
    • tekvicový olej

Postup na prípravu

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vyhrajte parnú rúru
Vpustite paru aj do kuchyne a staňte sa profesionálom v príprave jedál.
Mattoni
Kde je voda, tam je láska
Máj je odpradávna mesiacom lásky a túto symboliku si každý rok pripomíname bozkom pod rozkvitnutou čerešňou. Okrem...
Foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom II.
Electrolux Foodtruck vybavený multifunkčnými parnými rúrami ukázal, čo dokáže 10. júna 2017 na Gurmán Feste...
Kelové závitky
Kelové závitky s kuraťom a šalátom z baklažánu
Listová zelenina je populárna najmä v jari a v lete. Kel má vysokú nutričnú hodnotu a málo kalórií. Pripravte si z neho...
Electrolux
Indukcia môže byť hrou. Bezpečnou.
Premýšľate nad kúpou indukčného varného panela? Nasledujúcich pár riadkov vám možno pomôže pri rozhodovaní.
Zmrzlina
Podľahnite chuti domácej zmrzliny!
Vonku je už teplo, leto klope na dvere a v takýchto horúcich dňoch padne vhod ľadové osvieženie v podobe zmrzliny. Na...
Vybrali sme pre vás
petržlen
Obyčajný petržlen s neobyčajnou mocou
Obyčajný petržlen s neobyčajnou mocou
Petržlen je aromatická, koreňová zelenina. Pochádza z východného Stredozemia a rozšíril sa do celého mierneho pásma...
kôpor
Kôpor
Kôpor
Kôpor je jednoročná, aromatická bylina, ktorá sa pestuje v našich záhradách väčšinou samovýsevom. Pôvod má v južnom...
Vyhrajte parnú rúru
Vyhrajte parnú rúru
Vpustite paru aj do kuchyne a staňte sa profesionálom v príprave jedál.