Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Viete ako chutí Ázia?

Kto ochutnal pravú ázijskú kuchyňu vie, že ponúka širokú paletu chutí a netradičných ingrediencií. Dá sa však ázijská kuchyňa pripraviť aj u nás? A čo všetko treba vedieť predtým, ako sa pustíme do príprav ázijských špecialít? To nám prezradí Michal Hečko, šéfkuchár zo školy varenia Chefparade.

Si šéfkuchárom v hotelovej reštaurácii, ale vďaka svojim bohatým skúsenostiam zo zahraničia vedieš aj kurzy varenia venované stredomorskej,francúzskej a ázijskej kuchyni. Čím ťa zaujala práve tá ázijská?

Zaujala ma  najmä netradičnými surovinami, s ktorými môžem experimentovať. Hľadať balans pri ich spájaní a spoznávať príchuť orientu. Jednoducho objavovať ako chutí Ázia.

Prečo si Slováci obľúbili ázijské kuchyňu?

Každé jedlo v tejto úžasnej kuchyni je príbehom a  neopakovateľným zážitkom.Má nádych exotiky a vďaka nej môžeme objavovať širokú škálu chutí a ich kombinácií. Ázijská kuchyňa okrem iného v sebe skrýva vyváženosť 5 elementov chuti: slanej, sladkej, kyslej, štipľavej a umami. Práve ten posledný element dodáva jedlu dušu a plnosť.

Ktoré chute a ingrediencie sú pre tento región charakteristické?

Ázijská kuchyňa v sebe zahŕňa jedlá z viacerých krajín. Medzi najznámejšie patrí indická, japonská a čínska. Patria sem však aj thajská, vietnamská a mnohé iné. Každá je niečím špecifická a zaujímavá. Mnoho prísad síce používajú rovnakých, avšak nie v rovnakej miere. Pre indickú kuchyňu sú typické koreniny ako badián, škorica, kurkuma, kardamón, ale aj čili. Čínska kuchyňa sa vyznačuje pikantnosťou. Je pre ňu charakteristická rybacia a sójová omáčka, či hríby. Medzi obľúbené ingrediencie japonskej kuchyne patrí wasabi - podobné nášmu chrenu, hríby šitake, zázvor či morské riasy. Thajsko, Indonézia, Kórea okrem spomínaných prísad preferuje aj svieže chute, ktoré dodávajú najmä limetkové listy a citrónová tráva.

Je ázijská kuchyňa zdravá?

Určite áno. Okrem toho, že je veľmi chutná, je aj veľmi zdravá. V ázijskej kuchyni vnímajú jedlo ako tradíciu, pripravujú ho s pokorou a citom. Uvedomujú si, že práve jedlo je jedným zo spôsobov, ako si udržať telo zdravé. Pri varení sa preferujú čerstvé potraviny a prirodzené prísady. Typická pre túto kuchyňu je tiež krátka tepelná úprava surovín, čím si jedlo zachováva chuť a živiny. Jedlá sú ľahko stráviteľné a mnohé koreniny i prísady, napr. kurkuma, čili, zázvor, wasabi, majú nielen dezinfekčné, ale aj liečivé účinky na celý organizmus.

Zdroj: Chefparade

Je u nás možné pripraviť tú pravú autentickú „Áziu“?

Typické ázijské ingrediencie sú dostupné už nielen v špecializovaných obchodoch. V dnešnej dobe je ázijská kuchyňa tak populárna, že častokrát ingrediencie typické pre náš región ako napr. bôb sú menej dostupné ako mnohé iné exotické. Obchody a supermarkety sa prispôsobujú požiadavkám zákazníkov a tak tam ľahko nájdete všetky potrebné ingrediencie na túto kuchyňu.

Aké sú „začiatočnícke chyby“ pri varení ázijskej kuchyne?

Ako som už spomínal, v ázijskej kuchyni je veľmi dôležitá vyváženosť ingrediencií. Aby sme správne vedeli dochutiť jedlo, je dôležité zoznámiť sa so „silou ingrediencií“. U nás v Chefparade sa na kurzoch ázijskej kuchyne (Spicy India, Vietnamská a Thajská kuchyňa, Sushi a iné ďalšie)  učíme najprv spoznávať tieto ingrediencie, vysvetľujeme ako sa používajú, rozprávame sa o ich pôvode. Ale nielen to. Experimentujeme s chuťami, učíme sa rôzne spôsoby krájania zeleniny, mäsa a rýb, aby mali tú správnu chrumkavú chuť. Napr. na kurze Wok  sa môžete dozvedieť viac o tom, ako správne tepelne upravovať exotické, na pohľad zložité, špeciality ďalekého východu. Každé varenie je podľa mňa experiment. Ak poznáme chute ingrediencií a správne postupy, každé varenie sa stáva radosťou.

Viac informácií o kurzoch ázijskej kuchyne nájdete na www.chefparade.sk.

 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
pohánková múka
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Kde sú tie časy, kedy v obchodoch v regáli boli v ponuke len hladká, hrubá a polohrubá múka? Dnes už v obchodoch...
Pomelo
Pomelo - vitamínová bomba na sychravé dni
Pre niekoho symbol šťastia, pre niekoho najväčší citrus na svete, no pre väčšinu podmanivé a delikátne spojenie...
Mascarpone
Lahodný krémový syr - mascarpone
Mascarpone nie je len krémový syr do tiramisu či cheesecaku. Je to komplexná ingrediencia, ktorá má svoje pevné miesto...
Tvaroh
Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho...
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Vybrali sme pre vás
Hot Chocolate
Doprajte si šálku poctivej horúcej čokolády!
Doprajte si šálku poctivej horúcej čokolády!
Spomaľte, zastavte sa na chvíľu a doprajte si čarovné chvíle pri šálke poriadnej horúcej čokolády.
Pomelo
Video: Ako ošúpať pomelo?
Video: Ako ošúpať pomelo?
Zistite, prečo sa pomelo predáva vo fólii a ako ho efektívne a rýchlo zbaviť hrubej šupky.
Omeleta
Viete ako pripraviť dokonalú omeletu?
Viete ako pripraviť dokonalú omeletu?
Zvládnite prípravu francúzskej omelety a dajte svojím raňajkám nový rozmer.