Pridať recept

Viete ako chutí Ázia?

Kto ochutnal pravú ázijskú kuchyňu vie, že ponúka širokú paletu chutí a netradičných ingrediencií. Dá sa však ázijská kuchyňa pripraviť aj u nás? A čo všetko treba vedieť predtým, ako sa pustíme do príprav ázijských špecialít? To nám prezradí Michal Hečko, šéfkuchár zo školy varenia Chefparade.

Si šéfkuchárom v hotelovej reštaurácii, ale vďaka svojim bohatým skúsenostiam zo zahraničia vedieš aj kurzy varenia venované stredomorskej,francúzskej a ázijskej kuchyni. Čím ťa zaujala práve tá ázijská?

Zaujala ma  najmä netradičnými surovinami, s ktorými môžem experimentovať. Hľadať balans pri ich spájaní a spoznávať príchuť orientu. Jednoducho objavovať ako chutí Ázia.

Prečo si Slováci obľúbili ázijské kuchyňu?

Každé jedlo v tejto úžasnej kuchyni je príbehom a  neopakovateľným zážitkom.Má nádych exotiky a vďaka nej môžeme objavovať širokú škálu chutí a ich kombinácií. Ázijská kuchyňa okrem iného v sebe skrýva vyváženosť 5 elementov chuti: slanej, sladkej, kyslej, štipľavej a umami. Práve ten posledný element dodáva jedlu dušu a plnosť.

Ktoré chute a ingrediencie sú pre tento región charakteristické?

Ázijská kuchyňa v sebe zahŕňa jedlá z viacerých krajín. Medzi najznámejšie patrí indická, japonská a čínska. Patria sem však aj thajská, vietnamská a mnohé iné. Každá je niečím špecifická a zaujímavá. Mnoho prísad síce používajú rovnakých, avšak nie v rovnakej miere. Pre indickú kuchyňu sú typické koreniny ako badián, škorica, kurkuma, kardamón, ale aj čili. Čínska kuchyňa sa vyznačuje pikantnosťou. Je pre ňu charakteristická rybacia a sójová omáčka, či hríby. Medzi obľúbené ingrediencie japonskej kuchyne patrí wasabi - podobné nášmu chrenu, hríby šitake, zázvor či morské riasy. Thajsko, Indonézia, Kórea okrem spomínaných prísad preferuje aj svieže chute, ktoré dodávajú najmä limetkové listy a citrónová tráva.

Je ázijská kuchyňa zdravá?

Určite áno. Okrem toho, že je veľmi chutná, je aj veľmi zdravá. V ázijskej kuchyni vnímajú jedlo ako tradíciu, pripravujú ho s pokorou a citom. Uvedomujú si, že práve jedlo je jedným zo spôsobov, ako si udržať telo zdravé. Pri varení sa preferujú čerstvé potraviny a prirodzené prísady. Typická pre túto kuchyňu je tiež krátka tepelná úprava surovín, čím si jedlo zachováva chuť a živiny. Jedlá sú ľahko stráviteľné a mnohé koreniny i prísady, napr. kurkuma, čili, zázvor, wasabi, majú nielen dezinfekčné, ale aj liečivé účinky na celý organizmus.

fotogaléria
Viete ako chutí Ázia?
Zdroj: Chefparade

Je u nás možné pripraviť tú pravú autentickú „Áziu“?

Typické ázijské ingrediencie sú dostupné už nielen v špecializovaných obchodoch. V dnešnej dobe je ázijská kuchyňa tak populárna, že častokrát ingrediencie typické pre náš región ako napr. bôb sú menej dostupné ako mnohé iné exotické. Obchody a supermarkety sa prispôsobujú požiadavkám zákazníkov a tak tam ľahko nájdete všetky potrebné ingrediencie na túto kuchyňu.

Aké sú „začiatočnícke chyby“ pri varení ázijskej kuchyne?

Ako som už spomínal, v ázijskej kuchyni je veľmi dôležitá vyváženosť ingrediencií. Aby sme správne vedeli dochutiť jedlo, je dôležité zoznámiť sa so „silou ingrediencií“. U nás v Chefparade sa na kurzoch ázijskej kuchyne (Spicy India, Vietnamská a Thajská kuchyňa, Sushi a iné ďalšie)  učíme najprv spoznávať tieto ingrediencie, vysvetľujeme ako sa používajú, rozprávame sa o ich pôvode. Ale nielen to. Experimentujeme s chuťami, učíme sa rôzne spôsoby krájania zeleniny, mäsa a rýb, aby mali tú správnu chrumkavú chuť. Napr. na kurze Wok  sa môžete dozvedieť viac o tom, ako správne tepelne upravovať exotické, na pohľad zložité, špeciality ďalekého východu. Každé varenie je podľa mňa experiment. Ak poznáme chute ingrediencií a správne postupy, každé varenie sa stáva radosťou.

Viac informácií o kurzoch ázijskej kuchyne nájdete na www.chefparade.sk.

 

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Recepty z vlastnej záhradky
Zo záhrady do kuchyne je plnofarebná, veľmi pekne upravená kniha pre všetkých, ktorý chcú mať stále čerstvé...
Mandľové mlieko
Mandľové mlieko
Mandľové mlieko je zdravou náhradou kravského mlieka. Na rozdiel od sójového mlieka nemá negatívny vplyv...
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...