Viete ako chutí Ázia?
Si šéfkuchárom v hotelovej reštaurácii, ale vďaka svojim bohatým skúsenostiam zo zahraničia vedieš aj kurzy varenia venované stredomorskej,francúzskej a ázijskej kuchyni. Čím ťa zaujala práve tá ázijská?
Zaujala ma najmä netradičnými surovinami, s ktorými môžem experimentovať. Hľadať balans pri ich spájaní a spoznávať príchuť orientu. Jednoducho objavovať ako chutí Ázia.
Prečo si Slováci obľúbili ázijské kuchyňu?
Každé jedlo v tejto úžasnej kuchyni je príbehom a neopakovateľným zážitkom.Má nádych exotiky a vďaka nej môžeme objavovať širokú škálu chutí a ich kombinácií. Ázijská kuchyňa okrem iného v sebe skrýva vyváženosť 5 elementov chuti: slanej, sladkej, kyslej, štipľavej a umami. Práve ten posledný element dodáva jedlu dušu a plnosť.
Ktoré chute a ingrediencie sú pre tento región charakteristické?
Ázijská kuchyňa v sebe zahŕňa jedlá z viacerých krajín. Medzi najznámejšie patrí indická, japonská a čínska. Patria sem však aj thajská, vietnamská a mnohé iné. Každá je niečím špecifická a zaujímavá. Mnoho prísad síce používajú rovnakých, avšak nie v rovnakej miere. Pre indickú kuchyňu sú typické koreniny ako badián, škorica, kurkuma, kardamón, ale aj čili. Čínska kuchyňa sa vyznačuje pikantnosťou. Je pre ňu charakteristická rybacia a sójová omáčka, či hríby. Medzi obľúbené ingrediencie japonskej kuchyne patrí wasabi - podobné nášmu chrenu, hríby šitake, zázvor či morské riasy. Thajsko, Indonézia, Kórea okrem spomínaných prísad preferuje aj svieže chute, ktoré dodávajú najmä limetkové listy a citrónová tráva.
Je ázijská kuchyňa zdravá?
Určite áno. Okrem toho, že je veľmi chutná, je aj veľmi zdravá. V ázijskej kuchyni vnímajú jedlo ako tradíciu, pripravujú ho s pokorou a citom. Uvedomujú si, že práve jedlo je jedným zo spôsobov, ako si udržať telo zdravé. Pri varení sa preferujú čerstvé potraviny a prirodzené prísady. Typická pre túto kuchyňu je tiež krátka tepelná úprava surovín, čím si jedlo zachováva chuť a živiny. Jedlá sú ľahko stráviteľné a mnohé koreniny i prísady, napr. kurkuma, čili, zázvor, wasabi, majú nielen dezinfekčné, ale aj liečivé účinky na celý organizmus.
Je u nás možné pripraviť tú pravú autentickú „Áziu“?
Typické ázijské ingrediencie sú dostupné už nielen v špecializovaných obchodoch. V dnešnej dobe je ázijská kuchyňa tak populárna, že častokrát ingrediencie typické pre náš región ako napr. bôb sú menej dostupné ako mnohé iné exotické. Obchody a supermarkety sa prispôsobujú požiadavkám zákazníkov a tak tam ľahko nájdete všetky potrebné ingrediencie na túto kuchyňu.
Aké sú „začiatočnícke chyby“ pri varení ázijskej kuchyne?
Ako som už spomínal, v ázijskej kuchyni je veľmi dôležitá vyváženosť ingrediencií. Aby sme správne vedeli dochutiť jedlo, je dôležité zoznámiť sa so „silou ingrediencií“. U nás v Chefparade sa na kurzoch ázijskej kuchyne (Spicy India, Vietnamská a Thajská kuchyňa, Sushi a iné ďalšie) učíme najprv spoznávať tieto ingrediencie, vysvetľujeme ako sa používajú, rozprávame sa o ich pôvode. Ale nielen to. Experimentujeme s chuťami, učíme sa rôzne spôsoby krájania zeleniny, mäsa a rýb, aby mali tú správnu chrumkavú chuť. Napr. na kurze Wok sa môžete dozvedieť viac o tom, ako správne tepelne upravovať exotické, na pohľad zložité, špeciality ďalekého východu. Každé varenie je podľa mňa experiment. Ak poznáme chute ingrediencií a správne postupy, každé varenie sa stáva radosťou.
Viac informácií o kurzoch ázijskej kuchyne nájdete na www.chefparade.sk.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.