Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Z jari na zeleno - 4 jarné smoothie recepty

Jarná zelená pôsobí na ľudský organizmus ako posilňujúci liek. Príchod silnejšieho slnka a šťavy obsahujúce listy a rastliny môžu pomôcť nabrať novú silu na celý, dlhý rok. Ako si spraviť najrýchlejšie zdravé jedlo? Zelenú kašu alebo smoothie? Ponúkam moju skúsenosť.

Využite silu zelenej prírody

Pozitívny účinok pre organizmus, teda potrebný príjem chlorofylu nám dáva príroda sama. Teraz na jar nájdete už prvé svieže lístky medvedieho cesnaku, púpavy či žihľavy, alebo aj mladého šťaveľu, alebo ďateliny. Nebojte sa vymixovať aj nesladké smoothie. Zeleninové je rovnako plné vitamínov ako ovocné, môže mať dokonca aj menej sacharidov. Môžete ho obohatiť o bylinky, doma naklíčené semienka, alebo vňate petržlenu, zeleru, mrkvy alebo kelu toskánskeho. Nekombinujte zo začiatku moc bylín a vňatí dokopy, ak sa obávate mixovania správnych pomerov, na trhu sú už výborné knihy aj v slovenskom jazyku, ktoré pomôžu s výberom ingrediencií aj ich kombináciou proti rôznym zdravotným neduhom, či ako podpora imunity.

Ako narábať s bylinami?

Ak idete zbierať „úrodu“, pripravte si termo tašku, alebo priedušný košík s navlhčenou bavlnenou utierkou. Bylinky by sa mali zbierať keď z nich opadne rosa, aby boli suché. Skúste sa vyhnúť miestam, kde sa venčia psíky. Po príchode domov byliny dobre umyte vlažnou vodou a usušte utierkou alebo papierovou servítkou. Byliny môžete zamraziť do ľadových kociek a pridávať nielen do smoothie, ale aj do risotta (žihľava, šťaveľ, púpava, medvedí cesnak). Bohaté na vitamín C sú zjari mladé brezové listy, listy moruše a listy černice či maliny. Výborným čajom je výluh z fialiek.

Ak trháte byliny, skúste nevyklčovať celé miesto, ale prerieďte viac. Príroda sa delí s nami, skúsme aj my byť k nej ohľaduplní, podeľme sa so včielkami.

Využiť môžete aj za studena listované tuky

Do surových, tepelne neupravovaných jedál môžete pridať pár kvapiek oleja. Dokonca, podľa tvrdení z kampane pre pestovanie a spotrebu repky olejnej, sa odporúča konzumovanie 2 PL natív oleja z repky olejnej v bio kvalite. Obsahuje najvyváženejší pomer omega 3 a omega 6 nenasýtených mastných kyselín. Tie si organizmus  cicavcov nevie sám syntetizovať, preto ich musíme prijímať externe. Na druhej strane s tukmi opatrne, striedajte ich a používajte minimálne množstvá. 

Jarné zelené

Aké tuky do „raw“ jedla?

Použiť môžete aj ľanový olej, či avokádový, makový, výborné sú orieškové, olej z bodliaka a pod.. dôležité je používať za studena lisované oleje a nie tie rafinované 😊. Nám sa osvedčil natív repkový od slovenského výrobcu, pre svoju jemnú až neutrálnu chuť a krásnu žltkastú farbu.

Čo je kaša a aké je smoothie?

Ak máte radi pevnejšie konzistencie, teda hustú kašovitú, dá sa používať aj ako dezert, posypaná rôznymi jadierkami, orieškami, vločkami, klíčkami – a môže byť servírovaná v miske.

Jarné zelené

Smoothie môže byť zriedená kaša, alebo sa zvyčajne používa aj šťavnatejšie ovocie ako mango, grepy, pomaranče v kombinácii s vňaťami, bylinami. Použiť môžete aj kombináciu mrazeného a čerstvého ovocia... Podáva sa so slamkou v pohári.

Ako smoothies prežijú transport?

Teraz dostanete kúpiť rôzne štýlové poháre, alebo aj fľaše pre športovcov či malé deti. Ak na pitie smoothie používate slamkové fľaše, zo skúseností odporúčam ihneď po vypití vypláchnuť vodou, často prejsť kefkou na slamky kvôli baktériám.

Dokonca sú fľaše z eko plastu a aj s termo ochranou, aby sa smoothie neprehrialo a neskyslo ak s ním niekde cestujete. Odporúčam však smoothie vypiť do 2-3 hodín od vymixovania, môže zoxidovať a nielen dostane nepríjemnú chuť, ale môže mať aj silno laxatívne účinky.

Trik ako dostať do detí smoothie, je natlačiť ho do „taštičiek“ zo silikónu. Sú aj rôzne farebne potlačené z plastov ale osobne neverím, že sa do záhybov dostanete s vodou pri umývaní a budú 100% čisté pre ďalšie použitie.

Smoothie môžete rozriediť filtrovanou vodou, alebo napríklad aj šťavou (vodou) z mladého kokosu. Alebo odšťaveným ovocím, či zeleninou.

Jarné zelené

4 jarné smoothie recepty  

Ingredencie

  • Za dve hrste kelu toskánskeho, 1 zrelý banán, ½ mäkkého avokáda, za hrsť konopných lúpaných jadierok, voda z mladého kokosu, 1 PL lucumového prášku, 1 ČL nativ repkového oleja
  • Medvedí cesnak, 1 cvikla, sladké jablko, špenát, 1 PL natív repkového oleja, 1PL ume octu
  • Avokádo, alfa alfa prášok, za misku konopných lúpaných jadierok, za hrsť sušených bio marhúľ, mladé lístky púpavy
  • Mladá žihľava lístky, zelené jablko, ananás a  hrozno bez jadierok

Postup: Všetky ingrediencie vymixujeme do hladkej kaše.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
pohánková múka
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Kde sú tie časy, kedy v obchodoch v regáli boli v ponuke len hladká, hrubá a polohrubá múka? Dnes už v obchodoch...
Pomelo
Pomelo - vitamínová bomba na sychravé dni
Pre niekoho symbol šťastia, pre niekoho najväčší citrus na svete, no pre väčšinu podmanivé a delikátne spojenie...
Mascarpone
Lahodný krémový syr - mascarpone
Mascarpone nie je len krémový syr do tiramisu či cheesecaku. Je to komplexná ingrediencia, ktorá má svoje pevné miesto...
Tvaroh
Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho...
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Vybrali sme pre vás
Osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Pripravte si tieto zakrútené dobroty z kysnutého cesta. Sú ako stvorené na raňajky a deťom do školy na desiatu...
Slovak christmas
Video: Kapustnica ako lusk
Video: Kapustnica ako lusk
Sviatočná polievka číslo jeden. Ako na dobrú kapustnicu?
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.