Pridať recept

Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?

Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten z obrázku? V niečom ste museli urobiť chybu! Niekto na pečenie používa jedlú sódu a niekto kypriaci prášok do pečiva. Množstvo ľudí je na omyle, ak si myslí, že tieto dva produkty sú rovnaké a dajú sa v receptoch kadejako zamieňať. Kypriaci prášok, ale aj sóda bikarbóna patria do rovnakej skupiny kypridiel, no ich chemické reakcie v ceste sú úplne odlišné. Prezradíme Vám, kedy treba do cesta pridať kypridlo, aby nevyšumelo ešte predtým, než vložíte svoj obľúbený koláč do rúry.

Jedlá sóda - sóda bikarbóna

Hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3) alebo sóda bikarbóna je biely prášok so zásaditým pH, ktorý býva súčasťou kypriaceho prášku do pečiva a rôznych šumivých práškov do nápojov. Ak zmiešate sódu bikarbónu s octom alebo niečím iným kyslím prebehne chemická reakcia a táto zmes začne bublať. Výsledným produktom tejto reakcie je oxid uhličitý a presne takáto reakcia nastáva aj pri pečení. Z toho vyplýva, že ak pri pečení použijete sódu bikarbónu, aspoň jedna z použitých surovín musí byť kyslá. Najčastejšie sa používa kefír, hnedý cukor, jogurt, citrónová šťava, ocot, vínny kameň, melasa, jablkový pyré, kakao (nie holandské) alebo med.

Jedlá sóda má omnoho silnejší účinok než kypriaci prášok do pečiva, ale to neznamená, že čím viac sódy do cesta pridáte, tým budú Vaše koláče vyššie. Ak do cesta pridáte jedlú sódu bez kyslej suroviny, chemická reakcia v ceste neprebehne a koláč môže mať nechutne kovovú, až mydlovú príchuť. Pokiaľ zamiešate do cesta naraz kyslú surovinu so sódou, cesto necháte stáť, bublinky pri miešaní vyšumia a na pečenie už z nich nič neostane. Obecne platí, že na 150g múky stačí použiť ¼ čajovej lyžičky jedlej sódy.

Kypriaci prášok do pečiva - KPD

Ako sme už vyššie spomínali, kypriaci prášok do pečiva obvykle obsahuje jedlú sódu, škrob a kyselinu citrónovú. Zatiaľ čo sóda bikarbóna reaguje v ceste ihneď, kypriaci prášok obvykle v dvoch fázach. Prvá nastane, keď sa kypriaci prášok spojí s mokrými surovinami a druhá sa aktivuje teplom v rúre. Keďže kypriaci prášok už obsahuje kyslú zložku, ktorá neutralizuje jedlú sódu, používa sa väčšinou v receptoch, ktoré neobsahujú žiadnu kyslú surovinu, to však nie je pravidlom. Pokiaľ kypriaci prášok nasypete do tekutého cesta, látky sa rozpustia a ihneď začnú reagovať. Kypriaci prášok by ste vždy mali najskôr zmiešať so sypkými surovinami a pridávať ho do cesta až nakoniec! To zaručí, že budete mať dosť času nato, aby ste cesto zamiešali a vložili do rúry ešte predtým, než začne pracovať. Väčšinou obsahujú aj disforečnan disodný. V menších dávkach sú difosforečnan y považované za bezpečné látky, ich vysoké dávky však môžu v tele spôsobiť nerovnováhu a zapríčiniť nedostatok vápnika.

 

Prečo sa teda v niektorých receptoch používajú oboje?

Suroviny v recepte síce môžu obsahovať kyslú surovinu, ale oxid uhličitý vytvorený pri chemickej reakcii kyslej suroviny s jedlou sódou nestačí na zväčšenie objemu cesta v recepte. Práve preto sa do cesta v niektorých prípadoch pridáva aj kypriaci prášok, pretože jedlej sóde trošku pomôže zväčšiť objem a vytvoriť tak dokonalú rovnováhu.

Dajú sa navzájom nahrádzať?

Ak máte recept, v ktorom máte použiť jedlú sódu, teoreticky namiesto nej môžete použiť kypriaci prášok do pečiva, ale počítajte s tým, že budete potrebovať 3-4krát väčšie množstvo. Takéto veľké množstvo kypriaceho prášku môže ovplyvniť chuť, výsledný koláč môže byť horký. Platí to aj v opačnom prípade, kedy použijete namiesto kypriaceho prášku do pečiva jedlú sódu, v tomto prípade nesmiete zabudnúť zmenšiť jej množstvo a zväčšiť množstvo kyslej suroviny v recepte.

 

Pozor!

Nikdy nepoužívajte jedlú sódu ani kypriaci prášok do pečiva po dátume spotreby, vyhnete sa tak pokazeným koláčom alebo tortám!

Pripravte si domáci kypriaci prášok do pečiva bez disforečnanu disodného!

Na jeho prípravu budete potrebovať 1 diel (1ČL) jedlej sódy, 2 diely (2ČL) vínneho kameňa alebo cream of tartar, ktorý dostanete v špecializovaných predajniach a 1 diel (1ČL) kukuričného škrobu. Všetky suroviny premiešajte a môžete piecť!

Inšpirujte sa receptami

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...