Pridať recept

Pestrofarebné makrónky nadchnú oči aj chuťové poháriky!

Sú farebné, malé, z vonku chrumkavé, vo vnútri mäkké ako obláčik a spojené lahodným krémom. Hovorí sa, že makrónky (macarons či makarónky) predstavujú tú najvyššiu cukrársku výzvu a potrápia nejedného skúseného cukrára.

Pre všetkých tých, ktorí nemajú ani najmenšie tušenie, čo to tie marónky vlastne sú, prichádza jednoduché vysvetlenie. Makrónka je francúzska cukrovina podobná našej snehovej pusinke, vytvorená z vaječných bielkov, cukru a mandľovej múky. Dokonalá makrónka je zaoblená, bez prasklín a nesmie jej chýbať „nožička“, to je tá nafúknutá spodná časť, ktorá vyskočí pri pečení.

Jahodové macarons s ricottou
fotogaléria
Jahodové macarons s ricottou
Zdroj: Shutterstock

Odkiaľ pochádzajú?

Aj keď sa makrónky tvária ako rodené Francúzsky, ich pôvod siaha do renesančného Talianska. Katarína Medicejská ich priviezla do Francúzska a Francúzi ich veľmi ochotne prijali za svoje. Ešte dodnes má množstvo francúzskych miest svoje typické tradičné makrónky. Až na začiatku 20. storočia sa začali podobať na tie makrónky, ktoré poznáme v súčasnosti. Prvýkrát k sebe krémom prilepil dve makrónky Pierre Desfontaines v známom parížskom čajovom salóne Ladurée, ktorý je vďaka nim populárny dodnes. V našich končinách sa objavili len nedávno a už sú hitom!

Základný recept na makrónky
fotogaléria
Základný recept na makrónky
Zdroj: dreamstime

Prečo sú také drahé?

 

Za jeden kúsok tejto farebnej dobroty zaplatíte v priemere 1€, ale má to svoje opodstatnenie. Na ich prípravu sa používajú kvalitné a drahé suroviny. Nesmieme zabudnúť ani nato, že každý jeden kúsok je ručná a nie veľmi jednoduchá práca.

Tipy a triky ako na makrónky!

Možno to bude dlhá a náročná cesta, zopár prvých plechov poputuje do koša, ale ak sa budete snažiť ďalej, dokonalý výsledok sa určite dostaví. Vždy, keď budete piecť makrónky budete sa cítiť ako vedec v laboratóriu, chce to presnú teplotu, gramáž, vlhkosť a rôzne iné osvedčené vychytávky, ktoré Vám prezradíme.

  • Používajte mandľovú múku (najemno zomleté mandle), ktorú ešte preosejete cez sitko spolu s práškovým cukrom, pretože hrubé suroviny robia makrónky nedokonalými.
  • Niečo také ako pridáme „od oka“ pri tejto cukrovinke neplatí, všetko si poctivo vážte.
  • Bielky nechajte pred šľahaním odležať aspoň 12 hodín prikryté v miske na kuchynskej linke, výsledný sneh bude pevnejší.
  • Cesto musíte miešať tak akurát, nesmie byť príliš riedke, aby Vám makrónky pri pečení nepopraskali.
  • Na papier na pečenie si vopred predkreslite kolieska s priemerom cca 3 cm a nastriekajte naň cesto, aby boli všetky kolieska rovnaké. Existujú aj silikónové podložky určené priamo na makrónky, ktoré dostanete takmer vo všetkých kuchynských potrebách.
  • Keď máte makrónky na plechu nastriekané, buchnite plechom aspoň trikrát o stôl, aby sa z cesta dostali von všetky vzduchové bubliny.
  • Dôležité je makrónky nechať približne 30 minút zaschnúť, aby sa na povrchu urobila tenká škrupinka.
  • Doba pečenia je približne 13 minút pri teplote 150°C, ale všetko záleží od Vašej rúry.

Pistáciové macarons s karamelovým krémom
fotogaléria
Pistáciové macarons s karamelovým krémom
Zdroj: Shutterstock

Inšpirujte sa receptami:

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Droetker jablkovy kolac
Súťaž: Jesenné pečenie s Dr.Oetker
Dobruchut.sk a Dr.Oetker pre vás pripravili súťaž na tému jesenné recepty o 7 balíčkov produktov a pomocníkov...
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Zena ovocie jedlo stravovanie
Viete, aké je to správne jedlo pre vašu dušu?
Zemiaková kaša, hranolčeky, špagety so syrom, sekaná a ďalšie chutné jedlá nemusia byť síce dobré...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...