Pridať recept

Dodajte svojmu jedlu tú správnu chuť, vyskúšajte pridať víno!

Už v 16. storočí existovali prvé zmienky o tom, že sa víno používalo ako jedna zo surovín pri varení a svoje o tom vedia najmä Francúzi. Víno dokáže posilniť chuť jedla, a preto je neodmysliteľnou súčasťou gastronómie, pri ktorej sa fantázii medze naozaj nekladú. V žiadnej domácnosti by preto nemala chýbať fľaška dobrého bieleho alebo červeného vína, ktorá sa dá nielen vypiť, ale aj použiť pri kuchtení. V našom článku sa dozviete kam všade ho môžete použiť, aké víno kúpiť a kedy ho do jedla treba pridať.

Kam sa víno hodí?

Najčastejšie sa víno používa na úpravu rôznych druhov mäsa. Všeobecne je známe, že červené víno sa hodí k zverine a hovädziemu mäsu, biele naopak dodá chuť kuracine, rybám a morským plodom. Podliať ním môžete aj huby, zeleninu alebo ovocie. Nesmieme zabudnúť ani na prípravu sladkých jedál, alkoholických nápojov, sorbetov alebo ovocných šalátov. Pri varení sa používajú skôr kyslejšie vína, tie sladké na prípravu dezertov a sladkých jedál.

 

Cena verzus kvalita!

 

Každému bude asi úplne jasné, že do jedla je úplne zbytočné prilievať archívne vína, ktoré stoja niekoľko 100-viek eur, no jedlu určite nepomôžu „krabičkové patoky“. Tu v podstate platí veľmi jednoduché pravidlo, ktorého sa treba držať. Do jedla by ste mali pridať len také víno, ktoré dokážete vypiť! Víno by malo byť vždy čerstvo otvorené, nenechávajte ho v chladničke pre prípad ďalšieho použitia, radšej si nalejte pohárik k vareniu. Úplne najideálnejšie je variť z takého vína, ktoré budete piť popri jedení.

Kedy je ten správny čas na priliatie vína?

Výsledná chuť často závisí na kvalite použitých surovín, správnom pomere použitia, spôsobe a rýchlosti prípravy, ale aj časovom slede, v ktorom sa suroviny do pripravovaného jedla pridávajú. Teda aj priliatie vína do jedla musíte správne načasovať, aby ho dokonale doplnilo. Víno sa pridáva takmer na záver tepelnej úpravy pokrmov, hlavne kvôli tomu, aby z neho nevyprchali všetky aromatizované látky.

Bazové víno
fotogaléria
Bazové víno
Zdroj: najkucharka

Môžu takéto jedlá jesť aj deti?

Nemusíte sa báť, pretože víno a všeobecne všetok alkohol sa tepelnou úpravou z jedla vyparí a ostane tam po ňom iba vôňa a chuť.

Víno a jeho najznámejšie využitie v kuchyni!

Pri pečení mäso často podlievajte vínom, môžete ho pridať aj ku koncu a nechať 2-3 minúty prejsť varom. Pri rybách víno prilejte nakoniec k rozpustenému maslu spolu s citrónovou šťavou a nasekanou petržlenovou vňaťou. Medzi francúzsku klasiku patrí kohút na červenom víne a slávky, pri ktorých sa používa naopak biele víno. Portské a divina patrí medzi top kombinácie! Roštenka, pečienka alebo hovädzie líčka na víne, aj to sú pochúťky, ktoré by ste mali určite vyskúšať. Vynikajúcu chuť dodá víno aj omáčke, ktorú pripravíte len z výpeku po dopečení mäsa. Ani také krémové rizoto sa nezaobíde bez dvoch deci bieleho vínka, ktoré sa do tohto jedla pridávajú ihneď po opražení ryže. Víno sa dá pridať aj do sladkých keksov alebo slaných tyčiniek. Medzi obľúbené dezerty patria hrušky na víne s vanilkovou zmrzlinou, bowle alebo vínová pena. No a nakoniec nesmieme zabudnúť na varené biele alebo červené vínko, ktoré neodmysliteľne patrí k Vianociam. Zvyšné recepty, v ktorých môžte použiť biele alebo červené víno nájdete TU!

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Strava stredomorska urban
Stredomorská strava naozaj skvalitňuje život!
Nový výskum potvrdil priaznivý vplyv tzv. stredomorskej stravy na fyzické a duševné zdravie. Oznámila to...
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...