Pridať recept

Varte v tlakovom hrnci, je to oveľa rýchlejšie!

Už od pradávna sa ľudia všemožne snažia zjednodušiť a najmä urýchliť varenie, veď čas strávený v kuchyni sa dá využiť oveľa lepšie. Tlakový hrniec umožňuje oboje a prvý takýto hrniec bol zostrojený v roku 1679 Denisom Papinom. Pokiaľ by ste trošku pátrali v histórii zistili by ste, že šlo o vedľajší produkt bádania v oblasti fyziky pary, ktorému sa Papin venoval celý svoj život. Už prešlo 338 rokov, čo sa tomuto geniálnemu vynálezcovi podarilo zostrojiť hrubostennú nádobu s pevnou pokrievkou a tlakovou poistkou.

Vďaka vysokej teplote, pare a tlaku sú jedlá v tlakovom hrnci pripravované rýchlejšie, uchovajú si veľkú časť pôvodnej chuti a farby. Samozrejme prvý tlakový hrniec má od toho dnešného naozaj veľmi ďaleko, ale pozitívne je, že tento vynález neprešiel do zabudnutia a vylepšený sa používa v kuchyni dodnes.

Viete na akom princípe tlakový hrniec funguje?

Teraz si zaspomíname na staré školské časy a fyziku. Ak začne voda v hrnci vrieť a para nejakú dobu nemá kde uniknúť z hrnca von, vo vnútri hrnca stúpne tlak až na hranicu, kedy začne vypúšťať paru tlaková poistka. Aj bod varu je značne ovplyvnení tlakom, zatiaľ čo v nezakrytom hrnci voda začne vrieť pri 100°C, pri vyššom tlaku vrie až pri 120-130°C. Varenie pri vyššom tlaku je preto oveľa rýchlejšie, ekologickejšie a zdravšie.

 

Rýchlosť a úspora energie

Medzi najväčšiu výhodu varenia v tlakovom hrnci môžeme považovať rýchlosť a úsporu energie. Zatiaľ čo v normálnom hrnci uvaríte zemiaky za 20 minút, v tlakovom hrnci ich budete mať hotové za 7, aj prípravu gulášu budete mať zvládnutú za 25 minút. Ak varíte pod tlakom teplota v hrnci je oveľa vyššia než obvykle, a preto sa potraviny uvaria oveľa rýchlejšie.

Vitamíny

Určite viete, že varením sa strácajú z potravín drahocenné vitamíny, no surová strava je naopak pre naše telo horšie stráviteľná. Preto väčšinu jedál tepelne upravujeme a surová zelenina a ovocie slúžia len ako doplnok stravy. Pre príklad si zoberme vitamín C, ktorý sa pri teplote 100°C začne rozkladať na ďalšie látky. Krátkym varením pri vyššej teplote si potraviny udržia vyšší obsah pôvodných teplom nerozložených vitamínov a iných zdraviu prospešných látok.

Chuť

Krátke a rýchle varenie pri vyššej teplote v tlakovom hrnci pomáha zachovať pôvodnú chuť použitých surovín, a preto má takto uvarené jedlo oveľa výraznejšiu chuť. Môžete v ňom pripravovať všetky druhy mäsa, ryby sú pripravené rýchlo aj na klasickej panvici, tam by takáto príprava bola zbytočná. Tlakový hrniec sa osvedčil aj pri príprave zeleniny, hlavne zemiakov a strukovín.

Zajac nadivoko v tlakovom hrnci
fotogaléria
Zajac nadivoko v tlakovom hrnci
Zdroj: dreamstime

Zbytočný postrach, nie je sa čoho báť!

Ak ste výbuch tlakového hrnca nezažili na vlastnej koži tak ste o ňom už určite aspoň raz počuli. Staré hliníkové tlakové hrnce, ktoré ste mali doma tak pred viac ako 20-timi rokmi sa pri nedodržaní stanovených podmienok upchávali a následne mohli vybuchnúť. Pokiaľ ale gazdinka dodržovala plnenie vodou do 2/3, nepoužívala príliš veľa nasekaného korenia a zeleniny, ktoré by mohli upchať ventil, nič také sa nemohlo stať! Ale ako všetci vieme, že jedna historka o vybuchnutí tlakového hrnca a následnom maľovaní bytu alebo domu sa šírila medzi známymi ďalej a odradzovala ostatných od jeho používania. Pokiaľ má ale tlakový hrniec v poriadku tesnenie a čistý ventil, je skutočne bezpečný.

Predtým ste sa na trhu mohli stretnúť s nekvalitným tovarom, ale v dnešnej dobe, kedy je konkurencia na trhu naozaj veľká, výrobcovia dbajú na kvalitu a neustále zlepšovanie svojich výrobkov. Dnešné tlakové hrnce sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele a neobsahujú jednu, ale hneď niekoľko bezpečnostných poistiek. Aj tá najzákladnejšia verzia tlakového hrnca ich má k dispozícii hneď tri. Jednou z nich je ventil regulujúci paru, vďaka ktorému v minulosti hrnce občas vybuchovali. Okrem ventilu býva hrniec vybavený indikátorom teploty a treťou dôležitou poistkou je samotná pokrievka, ktorá zabraňuje otvoreniu ešte pred vypustením pary.  Väčšina tlakových hrncov je vhodná na všetky typy šporákov, dokonca sa objavil aj elektrický hrniec.  

Varenie v tlakovom hrnci je zmena spôsobu varenia, pretože takýto hrniec pracuje automaticky, varí ticho, bez zápachu a jedlá v ňom pripravené sú naozaj veľmi chutné. Takže žiadny strach a pustite sa do varenia!

 Inšpirujte sa receptami

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
28.4.2017 22:19 | |
+1 -1
Sam si vlez do misky..!
Podobné články
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
Zmrzlina so sušienkami
Podľahnite chuti domácej zmrzliny!
Vonku je už teplo, leto klope na dvere a v takýchto horúcich dňoch padne vhod ľadové osvieženie v podobe...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
Bryndzová nátierka s cibuľou a paprikou
Paprika
Paprika je zelenina, ktorá pochádza zo strednej Ameriky, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Po tom, čo sa...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...