Pridať recept

Varte v tlakovom hrnci, je to oveľa rýchlejšie!

Už od pradávna sa ľudia všemožne snažia zjednodušiť a najmä urýchliť varenie, veď čas strávený v kuchyni sa dá využiť oveľa lepšie. Tlakový hrniec umožňuje oboje a prvý takýto hrniec bol zostrojený v roku 1679 Denisom Papinom. Pokiaľ by ste trošku pátrali v histórii zistili by ste, že šlo o vedľajší produkt bádania v oblasti fyziky pary, ktorému sa Papin venoval celý svoj život. Už prešlo 338 rokov, čo sa tomuto geniálnemu vynálezcovi podarilo zostrojiť hrubostennú nádobu s pevnou pokrievkou a tlakovou poistkou.

Vďaka vysokej teplote, pare a tlaku sú jedlá v tlakovom hrnci pripravované rýchlejšie, uchovajú si veľkú časť pôvodnej chuti a farby. Samozrejme prvý tlakový hrniec má od toho dnešného naozaj veľmi ďaleko, ale pozitívne je, že tento vynález neprešiel do zabudnutia a vylepšený sa používa v kuchyni dodnes.

Viete na akom princípe tlakový hrniec funguje?

Teraz si zaspomíname na staré školské časy a fyziku. Ak začne voda v hrnci vrieť a para nejakú dobu nemá kde uniknúť z hrnca von, vo vnútri hrnca stúpne tlak až na hranicu, kedy začne vypúšťať paru tlaková poistka. Aj bod varu je značne ovplyvnení tlakom, zatiaľ čo v nezakrytom hrnci voda začne vrieť pri 100°C, pri vyššom tlaku vrie až pri 120-130°C. Varenie pri vyššom tlaku je preto oveľa rýchlejšie, ekologickejšie a zdravšie.

 

Rýchlosť a úspora energie

Medzi najväčšiu výhodu varenia v tlakovom hrnci môžeme považovať rýchlosť a úsporu energie. Zatiaľ čo v normálnom hrnci uvaríte zemiaky za 20 minút, v tlakovom hrnci ich budete mať hotové za 7, aj prípravu gulášu budete mať zvládnutú za 25 minút. Ak varíte pod tlakom teplota v hrnci je oveľa vyššia než obvykle, a preto sa potraviny uvaria oveľa rýchlejšie.

Vitamíny

Určite viete, že varením sa strácajú z potravín drahocenné vitamíny, no surová strava je naopak pre naše telo horšie stráviteľná. Preto väčšinu jedál tepelne upravujeme a surová zelenina a ovocie slúžia len ako doplnok stravy. Pre príklad si zoberme vitamín C, ktorý sa pri teplote 100°C začne rozkladať na ďalšie látky. Krátkym varením pri vyššej teplote si potraviny udržia vyšší obsah pôvodných teplom nerozložených vitamínov a iných zdraviu prospešných látok.

Chuť

Krátke a rýchle varenie pri vyššej teplote v tlakovom hrnci pomáha zachovať pôvodnú chuť použitých surovín, a preto má takto uvarené jedlo oveľa výraznejšiu chuť. Môžete v ňom pripravovať všetky druhy mäsa, ryby sú pripravené rýchlo aj na klasickej panvici, tam by takáto príprava bola zbytočná. Tlakový hrniec sa osvedčil aj pri príprave zeleniny, hlavne zemiakov a strukovín.

Zajac nadivoko v tlakovom hrnci
fotogaléria
Zajac nadivoko v tlakovom hrnci
Zdroj: dreamstime

Zbytočný postrach, nie je sa čoho báť!

Ak ste výbuch tlakového hrnca nezažili na vlastnej koži tak ste o ňom už určite aspoň raz počuli. Staré hliníkové tlakové hrnce, ktoré ste mali doma tak pred viac ako 20-timi rokmi sa pri nedodržaní stanovených podmienok upchávali a následne mohli vybuchnúť. Pokiaľ ale gazdinka dodržovala plnenie vodou do 2/3, nepoužívala príliš veľa nasekaného korenia a zeleniny, ktoré by mohli upchať ventil, nič také sa nemohlo stať! Ale ako všetci vieme, že jedna historka o vybuchnutí tlakového hrnca a následnom maľovaní bytu alebo domu sa šírila medzi známymi ďalej a odradzovala ostatných od jeho používania. Pokiaľ má ale tlakový hrniec v poriadku tesnenie a čistý ventil, je skutočne bezpečný.

Predtým ste sa na trhu mohli stretnúť s nekvalitným tovarom, ale v dnešnej dobe, kedy je konkurencia na trhu naozaj veľká, výrobcovia dbajú na kvalitu a neustále zlepšovanie svojich výrobkov. Dnešné tlakové hrnce sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele a neobsahujú jednu, ale hneď niekoľko bezpečnostných poistiek. Aj tá najzákladnejšia verzia tlakového hrnca ich má k dispozícii hneď tri. Jednou z nich je ventil regulujúci paru, vďaka ktorému v minulosti hrnce občas vybuchovali. Okrem ventilu býva hrniec vybavený indikátorom teploty a treťou dôležitou poistkou je samotná pokrievka, ktorá zabraňuje otvoreniu ešte pred vypustením pary.  Väčšina tlakových hrncov je vhodná na všetky typy šporákov, dokonca sa objavil aj elektrický hrniec.  

Varenie v tlakovom hrnci je zmena spôsobu varenia, pretože takýto hrniec pracuje automaticky, varí ticho, bez zápachu a jedlá v ňom pripravené sú naozaj veľmi chutné. Takže žiadny strach a pustite sa do varenia!

 Inšpirujte sa receptami

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
28.4.2017 22:19 | |
+1 -1
Sam si vlez do misky..!
Podobné články
Droetker jablkovy kolac
Súťaž: Jesenné pečenie s Dr.Oetker
Dobruchut.sk a Dr.Oetker pre vás pripravili súťaž na tému jesenné recepty o 7 balíčkov produktov a pomocníkov...
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Zena ovocie jedlo stravovanie
Viete, aké je to správne jedlo pre vašu dušu?
Zemiaková kaša, hranolčeky, špagety so syrom, sekaná a ďalšie chutné jedlá nemusia byť síce dobré...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...