Pridať recept

Čokoládové pokušenie - pralinky!

Malé čokoládové cukríky, ktoré sa Vám rozplynú na jazyku a vyčarujú Vám úsmev na tvári, áno to sú pralinky! Každý z nás si ich občas kúpi a potom si ich vychutnáva pri šálke obľúbenej kávy alebo ich podaruje milovanej osobe. Čokoláda Vám zaručene zlepší náladu a tá kvalitná prospeje aj zdraviu. Existuje veľké množstvo podôb, v ktorých si ju môžete dopriať, no my sa v tomto článku budeme venovať práve čokoládovým pralinkám. Už ste ich skúšali pripraviť doma? Nie je to nič zložité, budete potrebovať len kvalitnú čokoládu, silikónovú formu a trošku trpezlivosti.

História praliniek

História samotných praliniek siaha do minulého storočia. Pôvodne boli za pralinky označované oriešky, presnejšie mandle obalené v čokoláde. Tie si od svojho kuchára v 17. storočí nechal pripravovať generál Choiseul do Plessis Praslin. Až na začiatku 20. storočia sa na pultoch belgických čokoládovní začali objavovať čokoládové pralinky, v ktorých sa ukrývali oriešky, sladké krémy alebo ovocie. S týmto skvelým nápadom vraj prišiel belgický cukrár Jean Neuhaus, ktorý si svojich zákazníkov touto sladkou dobrotou ihneď získal.

Etiketa nepustí

 

K dokonalosti ich ale priviedol úplne iný cukrár Hugo Asbach, ktorý čokoládu začal plniť rôznymi likérmi, hlavne brandy a mal nato veľmi dobrý dôvod! V tej dobe totiž neprichádzalo do úvahy, aby dámy z vyššej spoločnosti pili na verejnosti alkohol, a práve preto zamaskoval alkohol do čokoládových praliniek. Prelomový nápad spojenia čokolády s alkoholom sa veľmi rýchlo rozšíril a stal sa veľmi populárny. Niet divu, veď na etiketu sa v tej dobe kládol veľký dôraz.

Netradičné kombinácie

Onedlho sa čokoládové pralinky dočkali ďalšej veľkej revolúcie, ktorú odštartoval čokoládový gurmán Dominique Persoon, rodený Belgičan. Vo svojej cukrárni v Antverpách začal pridávať do praliniek aj úplne iné, trošku netradičné suroviny. Čo by ste povedali na kombináciu čokolády a čili, avokáda, cesnaku, ustríc alebo údeného lososa? Určite ste teraz pokrútili nosom nad týmito veľmi netradičnými kombináciami a radšej uprednostňujete sladkú klasiku. Všetky tieto a mnohé iné príchute praliniek nájdete už dnes prakticky všade na svete.

Fotorecept: Čokoládové pralinky
fotogaléria
Fotorecept: Čokoládové pralinky
Zdroj: domi4199

Domáce čokoládové pralinky

Pravé belgické pralinky sa vyrábajú trošku odlišným spôsobom, než tie domáce. Na ich prípravu sa používa iná technológia, kvalitná čokoláda, ktorá sa zahrieva na presne uvedenú teplotu a aj ich zdobenie je o niečo zložitejšie. To ale nič nemení na tom, že aj doma si môžete pripraviť skvelé čokoládové pralinky, ktoré budú chutiť aspoň tak, a možno aj lepšie ako tie kupované.

Tu platí, že čím lepšie suroviny použijete, tým budú výsledné pralinky chutnejšie. K výrobe domácich praliniek je potrebné použiť čokoládu, ktorá obsahuje aspoň 60% kakaa. Ako ďalšie budete potrebovať silikónovú formu na pralinky, ak ich nemáte na začiatok Vám postačí aj obyčajná forma na ľad. Na jednu dávku, približne 20 praliniek budete potrebovať 300g čokolády.

Približne 80% z celkového množstva rozlámanej čokolády rozpustite vo vodnom kúpeli, prípadne v mikrovlnnej rúre. Rozpustená čokoláda by nemala prekročiť teplotu 44°C, mala by byť úplne hladká, hebká a lesklá. Po rozpustení čokolády nasleduje fáza ochladzovania - temperovania. Do rozpustenej čokolády primiešajte zvyšnú rozlámanú čokoládu a zmes premiešajte. Pokiaľ máte čokoládu rozpustenú, môžete s ňou začať pracovať. Chce to rýchlosť, aby opäť nestuhla! Formu naplňte čokoládou, zvyšky zotrite a takto naplnenou formou buchnite o stôl. Musíte sa zbaviť všetkých vzduchových bublín! Ihneď potom čokoládu z formy vylejte tak, aby vo forme ostala len v slabej vrstve a po okrajoch. Formu zvrchu úplne očistite, nesmie tam zostať žiadna čokoláda, pretože pri uzatváraní praliniek by škrupinka popraskala. Zvyšnú čokoládu nechajte v miske, prípadne vylejte na papier na pečenie, budete ju opäť potrebovať. Naplnenú formu vložte do chladničky a počkajte, kým čokoláda úplne nestuhne. Potom môžete formičky plniť, maximálne do výšky 1 mm pod okraj. Ako plnku môžete zvoliť sušené ovocie, oriešky, plátky kokosu, marcipán, zaváraniny, likér, brandy, karamel, iný druh čokolády alebo sladký krém. Naplnené formičky opäť nechajte stuhnúť v chladničke. Odloženú čokoládu opäť rozpustite, nechajte mierne vychladnúť a zalejte ňou plnku v pralinkách. Zvyšnú čokoládu odstráňte a takto pripravené pralinky vložte do chladničky na posledných 30 minút. Po vychladnutí ich opatrne vyberte z formy a môžete začať maškrtiť!

Nápaditý darček pre najbližších!

Ak nemáte žiadny nápad ako potešiť najbližších v deň ich narodenín, menín, na Valentína alebo len tak z lásky, pripravte im čokoládové pralinky. Zabaľte ich do škatuľky, previažte mašľou, na ktorú pripevníte odkaz a darček je hotový, každý milovník čokolády ho určite ocení.

Inšpirujte sa receptami

 

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
Zmrzlina so sušienkami
Podľahnite chuti domácej zmrzliny!
Vonku je už teplo, leto klope na dvere a v takýchto horúcich dňoch padne vhod ľadové osvieženie v podobe...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
Bryndzová nátierka s cibuľou a paprikou
Paprika
Paprika je zelenina, ktorá pochádza zo strednej Ameriky, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Po tom, čo sa...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...