Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

S fondue za jedným stolom!

Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo s kamarátmi môžete v každom ročnom období, nielen v lete. Kúpte si kvalitný fondue set, urobte zásoby syra, mäsa, čokolády a ovocia. Rozpáľte horáky a pozvite ich na vynikajúci fondue večierok.

Oslava i sviatok

Fondue preslávilo oblasť švajčiarskych Álp, to tradičné syrové sa pripravuje z jedného alebo viacerých druhov syrov, ktoré sú v špeciálnej nádobe postavené na varič uprostred stola a pomocou vidličiek sa v ňom máčajú kúsky bieleho chleba.

Dnes sa bežne táto pochúťka pripravuje všade na svete a recepty na jej prípravu sa neustále inovujú. Dôležitý je hlavne spôsob prípravy fondue, keďže umožňuje zísť sa skupinke priateľov alebo rodine, oprášiť rodinné tradície, môžeme povedať, že ide o určitú „oslavu alebo sviatok“. Tohto sviatku sa chcelo zúčastniť čím ďalej, tým viac francúzskych krajov, ale nie všetky používali na prípravu fondue rovnaké suroviny. Preto vzniklo z tradičného syrového fondue burgundské, ktoré neobsahovalo žiadny syr. Do nádoby na prípravu fondue sa nalial olej, v ktorom sa na dlhých vidličkách opekali kúsky mäsa a následne sa máčali v rôznych omáčkach vopred pripravených na stole. 

Lahodné syrové
Lahodné syrové fondue
Zdroj: dreamstime

Správna nádoba je dôležitá!

V obchodoch nájdete rôzne sady na fondue, ktoré sa líšia svojou veľkosťou a tvarom. Všetky však musia obsahovať tri veci, a to nádobu vhodnú na prípravu fondue, dlhé vidličky a varič. Nádoba môže byť liatinová, oceľová, nerezová alebo hlinená. Variče sú väčšinou elektrické, ale na trhu dostať aj liehové, ktoré nie sú až tak bezpečné. Vidličky musia byť dostatočne dlhé a zakončené drevenou alebo plastovou násadkou, aby Vás pri jedení nepálili prsty.

Tipy na fondue

O pôvodnom recepte na syrové fondue sa už stáročia vedú spory, no ten najznámejší je na prípravu veľmi jednoduchý. Nádoba sa potrie strúčikom cesnaku, potom sa do nej prileje 300ml bieleho  vína, pridá sa štipka mletého čierneho korenia a mletý muškátový oriešok. Do takto pripravenej nádoby sa nasype cca 700g na kocky nakrájaného vysoko percentného zrelého syra. Zvoliť správny syr nie je jednoduché, pretože ich existuje veľmi veľké množstvo. Tie najlepšie pochádzajú zo Švajčiarska a patria medzi ne appenzeler, ementál, gruyere, sbrinz, vacherin á fondue, velveta a walliser.  Rovnako dobré sú aj anglické syry ako leicester, lancashire, čedar, francúzsky  comte, dánsky danbo, taliansky syr fontina alebo gouda.

Na prípravu syrového fondue nemusíte použiť jeden druh syru, môžete použiť ich kombináciu. Hustotu fondue zaručí pridanie lyžičky zemiakového škrobu a pre chuťový zážitok sa prileje 100 ml čerešňovice. Syrové fondue je hotové a Vy môžete prejsť k hodovaniu. Na vidličku sa napichnite kúsok bieleho chleba, bagety alebo toustového chleba, namočte ho v syrovej zmesi a vychutnávajte. Nezabudnite na kopec zeleniny, kyslé uhorky, cibuľku alebo čalamádu, ktorú môžete podávať v miskách vedľa.

Úplne odlišná verzia fondue sa servíruje v Ázii. Tu sa na rozdiel od európskeho smaženia mäsa v oleji používa silný vývar, do ktorého si hostia máčajú kuracie mäso, morské plody alebo ryby. Do vývaru sa pridávajú rôzne u nás netradičné suroviny ako čili papričky alebo zázvor. Nakoniec sa tento vývar naleje hosťom do šálok a vypije.

Druhou ázijskou variantou fondue je tempura. Pri tomto type fondue sa opäť servírujú ryby, plody mora, huby alebo zelenina, ktorá sa obalí v cestíčku a následne vypraží v rozpálenom oleji. Takto opečené suroviny sa osušia na nastrúhanej reďkovke a následne podávajú s rezancami alebo ryžou. K tejto pochúťke samozrejme nesmie chýbať sójová a rôzne iné ázijské omáčky.

A ak milujete sladké alebo chcete pripraviť zaujímavé spestrenie pre deti, vrhnite sa na čokoládové fondue. Postačí Vám 400g horkej čokolády, ktorú roztopíte v hrnci. Pridáte k nej 250ml smotany, cukor podľa chuti, mletú škoricu a čokoládu necháte úplne rozpustiť. Do misiek okolo si zatiaľ pripravíte rôzne sezónne ovocie, oriešky, marshmallow, ktoré budete napichovať na vidličky a máčať v čokoláde. Fantázii sa medze nekladú, tak do toho!

Inšpirujte sa receptami

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
pohánková múka
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Kde sú tie časy, kedy v obchodoch v regáli boli v ponuke len hladká, hrubá a polohrubá múka? Dnes už v obchodoch...
Pomelo
Pomelo - vitamínová bomba na sychravé dni
Pre niekoho symbol šťastia, pre niekoho najväčší citrus na svete, no pre väčšinu podmanivé a delikátne spojenie...
Mascarpone
Lahodný krémový syr - mascarpone
Mascarpone nie je len krémový syr do tiramisu či cheesecaku. Je to komplexná ingrediencia, ktorá má svoje pevné miesto...
Hummus
Dokonalý hummus od A po Z
Tipy ako pripraviť ten najlepší hummus. Domáci bude chutiť presne tak, ako si vy sami predstavujete a to za zlomok ceny...
Tvaroh
Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Vybrali sme pre vás
Ganache
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Ganache je niečo ako univerzálna čokoládová poleva či čokoládový krém. S ganachovými polevami či krémami sa v našich...
Medovníky bez múky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
Aj zástanci zdravej výživy si môžu dopriať voňavé medovníčky. Tu je päť receptov na medovníky bez výčitiek.
Raw guľky
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
Vianoce nemusia byť o tonách cukru a bielej múky. Vyskúšajte naše tipy na zdravšie maškrtenie vo sviatočnom šate.