Pridať recept

Získajte viac času pre seba - umývajte riad v umývačke!

Generácia našich matiek často odmieta umývanie riadu v umývačke s poukázaním na to, že predsa „umývanie riadu zaberie len pár minút". V skutočnosti priemerná gazdinka strávi touto činnosťou ročne takmer 15 dní. Ak by si domov zaobstarala automatickú umývačku, ušetrila by podľa britskej štúdie minimálne týždeň!

Predstavte si, že máte hodinu voľného času len sama pre seba. A teraz si predstavte, že nemusíte už nikdy umývať riad v rukách. Oboje získate, ak si zaobstaráte automatickú umývačku. Podľa britskej štúdie strávia ľudia každým ručným umývaním priemerne asi jednu hodinu. Majitelia automatickej umývačky pritom zvládnu v priemere naložiť aj vyložiť jednu várku riadu za 9 minút. Ušetrený čas potom môžete venovať niečomu oveľa príjemnejšiemu, než je močenie rúk v teplej vode!

umývanie riadu
fotogaléria
umývanie riadu
Zdroj: Finish

Šetríte prírodu i svoju peňaženku

Už dávno neplatí, že by umývačka riadu bola drahý a exkluzívny tovar. Kvalitnú umývačku je dnes možné kúpiť už veľmi výhodne. Jej nákup sa pritom v dlhodobom horizonte oplatí. Pri ručnom umývaní totiž musíte na ohrievanie vody spotrebovať asi dvakrát viac energie, než potrebuje umývačka. Rovnako tak pri ručnom umývaní v skutočnosti vyplytváte približne desaťkrát viac vody, než koľko využíva umývačka na jednu várku riadu. Takže umývaním v umývačke potešíte nielen prírodu, ale aj svoju peňaženku.

 

Umývanie je hygienické a efektívne

Možno sa vám zdá, že čím viac drhnete zaschnutú špinu z pekáča v rukách, tým lepšie ste kúsok riadu umyli. Pre drobné mikróby a baktérie to ale nemusí platiť. Efektívnejšie sa ich zbavíte umývaním v umývačke, pretože tá odstraňuje nečistoty pomocou prúdu oveľa teplejšej vody, než ktorú človek znesie na pokožke. Používa tiež silnejšie umývacie prípravky (napr. Finish Quantum Max), ktoré dokážu zatočiť aj s neviditeľnou špinou a baktériami.

umývanie riadu
fotogaléria
umývanie riadu
Zdroj: Finish

Moderné umývačky umyjú naozaj všetko

Niektoré gazdinky sa boja, že by aj po kúpe umývačky museli časť riadu umývať ručne. Myslia si, že nemôžu dávať dovnútra veľké hrnce so zaschnutou špinou, pretože sa podľa nich neumyjú dosť dobre. Existuje aj povera, že umývačka tupí nože a prispieva ku korodovaniu pohárov. A kde je pravda?

Každá umývačka má úvodný program, kedy oplachuje zaschnuté zvyšky jedla studenou vodou, takže dokáže bez problémov odstrániť aj zaschnuté nečistoty. Rovnako tak moderné umývačky ponúkajú špeciálne programy, ktoré dokážu umývať sklenené riady naozaj šetrne. A nože môžete umývať v umývačke tiež bez obáv - žiadny test ešte ich otupenie z umývačky nepreukázal (okrem testu hladiny poverčivosti vašej svokry). Neodporúča sa umývať iba nože s drevenou rukoväťou alebo hliníkové nože. Zrátané a podčiarknuté - stačí si prečítať návod a nájsť vhodný program!

Leskne sa aj bez leštenia

Ak používate pri umývaní v umývačke kvalitné čistiace prostriedky, môžete vo svojom živote zabudnúť tiež na leštenie pohárov a príborov. Vďaka vyšším teplotám umývania bude mať riad z umývačky nádherný lesk a nebude na ňom ani stopa po zaschnutých kvapkách vody. Leštiace prípravky v profesionálnych tabletách a práškoch do umývačky totiž dokážu dokonale oddeliť vodu od povrchu riadu, a ten tak bude žiariť čistotou. Potom budete ľutovať jedine to, že ešte nikto nevynašiel umývačku na okná, podlahy a nábytok!

Pre perfektne čistý a suchý riad si môžete kúpiť napríklad kvalitnú umývačku značky Bosch a ako darček teraz navyše získate leštidlo Finish Rinse Aid a tablety Finish Quantum Max na 3 mesiace zdarma. Viac sa môžete dozvedieť na stránkach www.boschfinish.sk.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
dorisa
9.5.2017 19:23 | |
+0 -0
Aj ja som z tej staršej generácie, mám umývačku už vyše 11 rokov, neviem si bez nej predstaviť život. Už sa bojím, kedy mi odmietne poslušnosť. Stalo sami pred par mesiacmi, ze pri zapnutí len hučala, ja som v panike stláčala gombíky krížom krážom..a pri tom som asi nastavila odložený štart. Umývačka nefungovala. A tak som skúšala ju zapnúť častejšie,,ale stále len hučala.Volala som opravára, ale ten neprišiel, asi zabudol na moju objednávku. Po polročnom umývaní riadu ručne a po stálom skúšaní, či nefunguje...... asi uplynuli tie hodiny, na ktoré som mala odložený štart nastavený....mi jedného dna začala umývačka perfektne fungovať. Tak sa zas vytešujem z mojej umývačky a sme veľké kamarátky. Zato ju odmeňujem len kvalitnými kapsulami,,aby mi ešte dlho slúžila.
Podobné články
Droetker jablkovy kolac
Súťaž: Jesenné pečenie s Dr.Oetker
Dobruchut.sk a Dr.Oetker pre vás pripravili súťaž na tému jesenné recepty o 7 balíčkov produktov a pomocníkov...
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Zena ovocie jedlo stravovanie
Viete, aké je to správne jedlo pre vašu dušu?
Zemiaková kaša, hranolčeky, špagety so syrom, sekaná a ďalšie chutné jedlá nemusia byť síce dobré...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...