Pridať recept

Miriam Kalisová: Varenie mi dáva chuť zažiť viac

"Ak chcete, aby vaši hostia zažili viac ako len plné žalúdky, jedlo im pripravíte s láskou..."

Čo pre teba znamená Chuť zažiť viac?

Zažiť viac pre mňa znamená neuspokojiť sa s priemerom - ísť a chcieť skúšať nové veci či už v kuchyni, gastronómii alebo v živote. Človek by mal prekonávať sám seba každý deň.

Prečo si sa rozhodla zapojiť do projektu Chuť zažiť viac?

Pretože mám rada výzvy a tento projekt ma oslovil práve preto, že je netradičný, iný a nie je priemerný. A, samozrejme, mám chuť zažiť viac.

Tvrdíš o sebe, že si nevyliečiteľný blázon do jedla. Ako sa to prejavuje?

Prejavuje sa to tak, že milujem variť, piecť, vytvárať nové kombinácie a tešiť sa z toho, keď hosťom chutí. Na druhej strane aj rada navštevujem dobré reštaurácie a užívam si umenie skutočných majstrov kuchárov a páči sa mi objavovanie nových a nových chutí. Pre mňa je jedlo niečo, čím nekŕmite len telo, ale aj dušu. Radosť z dobrého jedla, posedenia s priateľmi, s ľuďmi, ktorých milujete, je pre našu dušu dokonalá výživa.

Zažiť viac pri varení pre teba znamená aj experimentovanie v kuchyni? Podeľ sa s nami o experiment, ktorý nevyšiel úplne podľa predstáv.

Pamätám si, ako dlho som vymýšľala recept na štrúdľové cesto. Keď sa mi konečne podarila konzistencia, nechala som ho dlho vyvaľkané a natreté tvarohom na stole, a keď som ho išla rolovať, celé sa mi potrhalo, tak som to s nervami hodila do koša. To bolo asi jediný raz, čo jedlo skončilo v koši. Väčšinou všetko vždy zachránim.

Bol aj experimentálny pokus, pri ktorom si si povedala „wau, tak toto mi vyšlo!“?

Áno, bol to recept na orechových bezlepkových brumíkov pre Miušku. Nečakala som, že budú chutiť až tak dobre. Z toho som sa naozaj veľmi tešila. Alebo keď som robila tekvicovo-čokoládovú tortu, úplne som zabudla na čas a bola som hore asi do druhej rána. To sú tie momenty, kedy sa to „chuť zažiť viac“ zrealizuje, ale úplne spontánne. Jednoducho iba tak.

Na svojom blogu si sa pochválila novou parnou rúrou Electrolux. Aká je tvoja skúsenosť s varením v pare?

Bola som veľmi prekvapená. Keďže na pare varím už roky a vystriedala som veľa parných hrncov, povedala som si, že skúsim tú ospevovanú parnú rúru. Keď som dnu vložila zeleninu, bola som celkom nervózna, lebo som nevidela žiadnu paru a po 20 minútach ani mokré steny na rúre od pary. Už som pomaly vyberala hrniec, že idem dať zovrieť vodu na blanšírovanie. Keď som po ukončení programu skúsila tú zeleninu, bola skvelá a už som ju len na 5 minút dala zapiecť pod rýchly gril a skoro som odpadla z tej chuti. Musím povedať, že lepšie upravenú zeleninu som ešte nejedla. Naozaj klobúk dolu a už sa teším, ako v nej upravím mäso. Skvelé na tom je, že človek nezašpiní milión hrncov, nepotrebuje žiadny alobal ani nič navyše. Super.

Sleduješ trendy vo varení či si ideš svojou cestou? 

Keď sa môžem venovať iba blogu, vareniu a písaniu knihy, tak samozrejme, že áno, sledujem trendy; ale teraz, keď mi väčšinu času zaberá nakrúcanie relácie O 10 rokov mladší, tak sa blogu a receptom venujem v obmedzenom režime. Nepatrím však k ľuďom, ktorí podliehajú trendom a aktuálnym odporúčaniam v stravovaní. Idem si skôr vlastnou cestou, rada sa nechám inšpirovať a skúšam nové veci, ale zásadne používam zdravý sedliacky rozum.

Čo robíš preto, aby aj iní okolo teba mali chuť zažiť viac? A nemusí to súvisieť len s varením.

Základom je podľa mňa dobrá nálada, úsmev na tvári, slnko v duši, lebo keď máte v sebe lásku a môžete ju rozdávať ďalej, ľudia okolo vás sa cítia báječne. To isté je aj s jedlom; ak chcete, aby vaši hostia zažili viac ako len plné žalúdky, jedlo im pripravíte s láskou. Je rozdiel variť, keď musíte a variť, lebo chcete.

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Droetker jablkovy kolac
Súťaž: Jesenné pečenie s Dr.Oetker
Dobruchut.sk a Dr.Oetker pre vás pripravili súťaž na tému jesenné recepty o 7 balíčkov produktov a pomocníkov...
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Zena ovocie jedlo stravovanie
Viete, aké je to správne jedlo pre vašu dušu?
Zemiaková kaša, hranolčeky, špagety so syrom, sekaná a ďalšie chutné jedlá nemusia byť síce dobré...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...