Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Chipsy nemusia byť vždy nezdravé, stačí vedieť ako nato!

Aj Vy mávate večer neuveriteľnú chuť na chrumkavé zemiakové lupienky, ktoré behom piatich minút zmiznú z vrecka a potom idete spať s výčitkami svedomia, že si zajtra musíte dať na obed zeleninový šalát? Táto pochúťka je tak premyslená, že kombinácia slanej, sladkej a niekedy aj kyslej chuti je pre mozog návyková. Málokto dokáže už otvorené vrecko zavrieť a odložiť na horšie časy. Určite ste sa v tejto situácii už ocitli, ale skúšali ste už vymyslieť ako si pochutiť na chrumkavých chipsoch bez výčitiek? Je to veľmi jednoduché, stačí ak si ich pripravíte doma! Na ich prípravu môžete použiť zemiaky, cviklu, mrkvu, petržlen, cuketu, zeler, kaleráb, paštrnák, baklažán, batáty alebo čiernu reďkovku.

Všetko to začalo nespokojným zákazníkom

Prvé chipsy pripravil v luxusnom hoteli Moon´s Lahe House v New Yorku kuchár s indiánskymi koreňmi George Crum v roku 1853. Priviedla ho k tomu nespokojnosť zákazníka, ktorý niekoľkokrát vrátil naspäť do kuchyne opečené zemiaky s tým, že sú veľmi tučné a vlhké. Cruma to tak vytočilo, že zemiaky naschvál nakrájal na úplne tenké plátky, opražil ich na oleji a dochutil soľou. Nespokojný zákazník bol takto pripravenými zemiakmi nadšený a reštaurácia následne zaradila zemiakové lupienky do jedálnička pod názvom Saratoga Chips. Z Cruma sa stal uznávaný kuchár a v roku 1860 si otvoril vlastnú reštauráciu Crum´s House, ktorá fungovala až do roku 1890.

Tekvicové čipsy
Tekvicové čipsy
Zdroj: dreamstime

Sláva chipsov sa začala po USA a celom svete šíriť až začiatkom 20. storočia. K ich popularite prispeli nové príchute, tvary a inovácie v balení, vďaka ktorým si zachovali čerstvosť a svoju chrumkavosť. Pôvodný voskový papier na balenie vystriedal celofán. Zatiaľ čo Crum predával chipsy len vo svojej reštaurácii, bolo len otázkou času, kto príde s nápadom predávať ich v obchodoch. S týmto nápadom prišiel William Tappendon z Clevelandu. Ručné krájanie nahradila strojová výroba a prvou celoštátnou značkou chipsov v USA sa stala Lay´s, ktorú založil v roku 1932 Herman Lay. Postupom času vznikali nové príchute, ktoré si ľudia po celom svete obľúbili.

 

Poďme nato!

Ak si myslíte, že recept na zdravé chipsy, by mal mať podobu: „Zeleninu nakrájame na kolieska, vypražíme „vo friťáku“ a ešte horúcu ju dochutíme soľou.“ Ste na omyle! Veď o čo zdravšia je v oleji vypražená mrkva alebo zeler ako zemiaky s hromadou soli?

Na zdravé chipsy budete potrebovať zeleninu, ktorej druhy sme si spomínali vyššie, olivový olejsoľ. Toto je úplne najzákladnejší recept na zeleninové chipsy, ktorý môžete ďalej upravovať a rôzne druhy korenín (provensálske, americké, korenie na pizzu, sušený cesnak...) podľa vlastnej chuti.

Čipsy z červenej
Čipsy z červenej repy
Zdroj: dreamstime

Zeleninu ošúpte, očistite a ostrým nožom nakrájajte na asi milimetrové kolieska, môžete použiť aj strúhadlo. Nakrájanú zeleninu vložte do misky, poriadne ju posypte soľou a nechajte odstáť pol hodinu. Nemusíte sa báť soli, pretože zeleninu po polhodine opláchnete v sitku pod tečúcou vodou. Následne ju osušte suchou utierkou. Olivový olej zmiešajte so soľou, prípadne pridajte provensálske korenie a strúčik prelisovaného cesnaku. Osušené zeleninové kolieska zmiešajte s ochuteným olivovým olejom a uložte ich na plech, ktorý vysteliete papierom na pečenie. Takto pripravenú zeleninu pečte pri teplote 130°C cca 35-45 minút, záleží to od typu rúry. Tá vôňa, čo bude z rúry vychádzať počas pečenia bude neodolateľná a Vy ich budete chcieť ihneď všetky zjesť! K telke Vám budú pokojne stačiť jeden až dva plechy, no na párty ich budete musieť urobiť o niečo viac. K takýmto zeleninovým chipsom sa skvele hodí aj omáčka, dip alebo nátierka (guacamole, ajvar, humus...), no úplne postačí ak biely jogurt zmiešate s cesnakom alebo čerstvo nasekanými bylinkami.

Cuketové čipsy
Cuketové čipsy
Zdroj: dreamstime

Inšpirujte sa receptami

 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Luknarova1
Martina Luknárová: Gastronómia je môj život
O Slovak food festivale s riaditeľkou projektu Martinou Luknárovou  Prvý ročník Slovak food festivalu sa uskutoční už...
Čo ste chceli vedieť o cupcakes, ale báli ste sa opýtať
Ak ste sa nechali uniesť kúzlom cupcakes, iste sa vo Vašej kuchyni pomaly hromadia všetky potrebné náčinia. Spomaľte!...
Figaro2
Výherkyne súťaže s Figarom
Milé čitateľky, v súťaži, ktorú pre vás magazín Diva.sk pripravil spoločne so spoločnosťou Figaro o balíčky praliniek...
Foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom II.
Electrolux Foodtruck vybavený multifunkčnými parnými rúrami ukázal, čo dokáže 10. júna 2017 na Gurmán Feste...
Varená zelenina
Video: Zelenina plná vitamínov aj po uvarení
Ako zachovať väčšinu živín aj v uvarenej zelenine?
Varený karfiol
Spoznajte zdraviu prospešné účinky nenápadnej bielej hlávky!
Kedy ste si naposledy pripravili niečo z karfiolu? Táto skvelá zelenina je chutná, môžete ju pripraviť na mnoho...
Vybrali sme pre vás
Granadír
Fliačky ako základ obľúbených receptov
Fliačky ako základ obľúbených receptov
Granatiersky pochod či šunkafleky majú základ v štvorcových kúskoch cestoviny, ktorú poznáme ako fliačky.
Fazuľový prívarok
Ako na to: Zahusťovanie pokrmov
Ako na to: Zahusťovanie pokrmov
Osobitou úpravou, ktorá patrí do tepelnej úpravy je zahusťovanie pokrmov. Jedlá zahusťujeme zápražkou, zátrepkou, alebo...