Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Chipsy nemusia byť vždy nezdravé, stačí vedieť ako nato!

Aj Vy mávate večer neuveriteľnú chuť na chrumkavé zemiakové lupienky, ktoré behom piatich minút zmiznú z vrecka a potom idete spať s výčitkami svedomia, že si zajtra musíte dať na obed zeleninový šalát? Táto pochúťka je tak premyslená, že kombinácia slanej, sladkej a niekedy aj kyslej chuti je pre mozog návyková. Málokto dokáže už otvorené vrecko zavrieť a odložiť na horšie časy. Určite ste sa v tejto situácii už ocitli, ale skúšali ste už vymyslieť ako si pochutiť na chrumkavých chipsoch bez výčitiek? Je to veľmi jednoduché, stačí ak si ich pripravíte doma! Na ich prípravu môžete použiť zemiaky, cviklu, mrkvu, petržlen, cuketu, zeler, kaleráb, paštrnák, baklažán, batáty alebo čiernu reďkovku.

Všetko to začalo nespokojným zákazníkom

Prvé chipsy pripravil v luxusnom hoteli Moon´s Lahe House v New Yorku kuchár s indiánskymi koreňmi George Crum v roku 1853. Priviedla ho k tomu nespokojnosť zákazníka, ktorý niekoľkokrát vrátil naspäť do kuchyne opečené zemiaky s tým, že sú veľmi tučné a vlhké. Cruma to tak vytočilo, že zemiaky naschvál nakrájal na úplne tenké plátky, opražil ich na oleji a dochutil soľou. Nespokojný zákazník bol takto pripravenými zemiakmi nadšený a reštaurácia následne zaradila zemiakové lupienky do jedálnička pod názvom Saratoga Chips. Z Cruma sa stal uznávaný kuchár a v roku 1860 si otvoril vlastnú reštauráciu Crum´s House, ktorá fungovala až do roku 1890.

Tekvicové čipsy
Tekvicové čipsy
Zdroj: dreamstime

Sláva chipsov sa začala po USA a celom svete šíriť až začiatkom 20. storočia. K ich popularite prispeli nové príchute, tvary a inovácie v balení, vďaka ktorým si zachovali čerstvosť a svoju chrumkavosť. Pôvodný voskový papier na balenie vystriedal celofán. Zatiaľ čo Crum predával chipsy len vo svojej reštaurácii, bolo len otázkou času, kto príde s nápadom predávať ich v obchodoch. S týmto nápadom prišiel William Tappendon z Clevelandu. Ručné krájanie nahradila strojová výroba a prvou celoštátnou značkou chipsov v USA sa stala Lay´s, ktorú založil v roku 1932 Herman Lay. Postupom času vznikali nové príchute, ktoré si ľudia po celom svete obľúbili.

 

Poďme nato!

Ak si myslíte, že recept na zdravé chipsy, by mal mať podobu: „Zeleninu nakrájame na kolieska, vypražíme „vo friťáku“ a ešte horúcu ju dochutíme soľou.“ Ste na omyle! Veď o čo zdravšia je v oleji vypražená mrkva alebo zeler ako zemiaky s hromadou soli?

Na zdravé chipsy budete potrebovať zeleninu, ktorej druhy sme si spomínali vyššie, olivový olejsoľ. Toto je úplne najzákladnejší recept na zeleninové chipsy, ktorý môžete ďalej upravovať a rôzne druhy korenín (provensálske, americké, korenie na pizzu, sušený cesnak...) podľa vlastnej chuti.

Čipsy z červenej
Čipsy z červenej repy
Zdroj: dreamstime

Zeleninu ošúpte, očistite a ostrým nožom nakrájajte na asi milimetrové kolieska, môžete použiť aj strúhadlo. Nakrájanú zeleninu vložte do misky, poriadne ju posypte soľou a nechajte odstáť pol hodinu. Nemusíte sa báť soli, pretože zeleninu po polhodine opláchnete v sitku pod tečúcou vodou. Následne ju osušte suchou utierkou. Olivový olej zmiešajte so soľou, prípadne pridajte provensálske korenie a strúčik prelisovaného cesnaku. Osušené zeleninové kolieska zmiešajte s ochuteným olivovým olejom a uložte ich na plech, ktorý vysteliete papierom na pečenie. Takto pripravenú zeleninu pečte pri teplote 130°C cca 35-45 minút, záleží to od typu rúry. Tá vôňa, čo bude z rúry vychádzať počas pečenia bude neodolateľná a Vy ich budete chcieť ihneď všetky zjesť! K telke Vám budú pokojne stačiť jeden až dva plechy, no na párty ich budete musieť urobiť o niečo viac. K takýmto zeleninovým chipsom sa skvele hodí aj omáčka, dip alebo nátierka (guacamole, ajvar, humus...), no úplne postačí ak biely jogurt zmiešate s cesnakom alebo čerstvo nasekanými bylinkami.

Cuketové čipsy
Cuketové čipsy
Zdroj: dreamstime

Inšpirujte sa receptami

 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
pohánková múka
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Kde sú tie časy, kedy v obchodoch v regáli boli v ponuke len hladká, hrubá a polohrubá múka? Dnes už v obchodoch...
Pomelo
Pomelo - vitamínová bomba na sychravé dni
Pre niekoho symbol šťastia, pre niekoho najväčší citrus na svete, no pre väčšinu podmanivé a delikátne spojenie...
Mascarpone
Lahodný krémový syr - mascarpone
Mascarpone nie je len krémový syr do tiramisu či cheesecaku. Je to komplexná ingrediencia, ktorá má svoje pevné miesto...
Tvaroh
Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho...
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Vybrali sme pre vás
Ganache
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Ganache je niečo ako univerzálna čokoládová poleva či čokoládový krém. S ganachovými polevami či krémami sa v našich...
Medovníky bez múky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
Aj zástanci zdravej výživy si môžu dopriať voňavé medovníčky. Tu je päť receptov na medovníky bez výčitiek.
Raw guľky
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
Vianoce nemusia byť o tonách cukru a bielej múky. Vyskúšajte naše tipy na zdravšie maškrtenie vo sviatočnom šate.