10 vecí, ktoré treba vedieť o pare a parnej rúre
O varení v pare sa už toho popísalo dosť. A právom. Para je jedným z najzdravších a čoraz viac preferovaných spôsobov prípravy pokrmov.
Zhrnuli sme pre vás to najpodstatnejšie, čo by ste si o pare a parných rúrach mali zapamätať.
- Para vyzdvihne prirodzenú konzistenciu surovín. Varenie v pare uchováva vitamíny, stopové prvky a živiny. Zelenina si vďaka pare zachová svoju farbu a tvar, keďže nie je potrebné pridávať žiadnu vodu.
- Para poslúži aj na rozmrazovanie zeleniny. Stačí pariť 5 – 10 minút vo vyhriatej rúre.
- Vône jedál, ktoré varíte v rúre, sa nezmiešajú. Jedlá, ktoré sa pečú naraz v parnej rúre, neabsorbujú naraz iné chute a vône. Vedľa seba tak môžete poukladať mäso, ryby, zemiaky či zeleninu.
- Pri úprave ryby s použitím pary nehrozí, že sa ryba vysuší alebo rozvarí.
- Na rozdiel od rýb, tmavé mäso a hydina potrebujú na prípravu vyššiu teplotu, preto je najvhodnejšie použiť funkciu teplovzdušného ohrevu a pary.
- Metóda Sous Vide sa postará o ešte intenzívnejšiu chuť a šťavnatosť pokrmov. Stačí vložiť vybrané suroviny do vákuového vrecka, zbaviť prísady vzduchu a zvyšok nechať na rúru.
- Parné rúry s funkciou pyrolýzy sa vyčistia bez vašej pomoci. Pyrolitické čistenie spáli všetky zvyšky jedál na jemný popol, ktorý potom stačí jednoducho zotrieť.
- Zabudovaná teplotná sonda udržiava rovnomernú teplotu na požadovanom stupni tým, že reguluje zapnutie a vypnutie parnej rúry na základe teplotného režimu vo vnútri.
- Para nie je vhodná na prípravu jedál dusených v šťavách a na tie, z ktorých sa neskôr pripravujú omáčky. Je to logické – po parnej úprave by boli tieto jedlá príliš „mokré“.
- Electrolux ponúka kurz varenia v pare zdarma pre každého, kto si zakúpi vybraný model parnej rúry.
Moderná parná rúra ponúka okrem parných programov aj možnosti na pečenie, grilovanie či prípravu chleba.
Viac o multifunkčných parných rúrach Electrolux si prečítate na našej webovej stránke.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.