Pridať recept

10 vecí, ktoré treba vedieť o pare a parnej rúre

O varení v pare sa už toho popísalo dosť. A právom. Para je jedným z najzdravších a čoraz viac preferovaných spôsobov prípravy pokrmov.

Zhrnuli sme pre vás to najpodstatnejšie, čo by ste si o pare a parných rúrach mali zapamätať.

  1. Para vyzdvihne prirodzenú konzistenciu surovín. Varenie v pare uchováva vitamíny, stopové prvky a živiny. Zelenina si vďaka pare zachová svoju farbu a tvar, keďže nie je potrebné pridávať žiadnu vodu.
  2. Para poslúži aj na rozmrazovanie zeleniny. Stačí pariť 5 – 10 minút vo vyhriatej rúre.
  3. Vône jedál, ktoré varíte v rúre, sa nezmiešajú. Jedlá, ktoré sa pečú naraz v parnej rúre, neabsorbujú naraz iné chute a vône. Vedľa seba tak môžete poukladať mäso, ryby, zemiaky či zeleninu.
  4. Pri úprave ryby s použitím pary nehrozí, že sa ryba vysuší alebo rozvarí.
  5. Na rozdiel od rýb, tmavé mäso a hydina potrebujú na prípravu vyššiu teplotu, preto je najvhodnejšie použiť funkciu teplovzdušného ohrevu a pary.
  6. Metóda Sous Vide sa postará o ešte intenzívnejšiu chuť a šťavnatosť pokrmov. Stačí vložiť vybrané suroviny do vákuového vrecka, zbaviť prísady vzduchu a zvyšok nechať na rúru.
  7. Parné rúry s funkciou pyrolýzy sa vyčistia bez vašej pomoci. Pyrolitické čistenie spáli všetky zvyšky jedál na jemný popol, ktorý potom stačí jednoducho zotrieť.
  8. Zabudovaná teplotná sonda udržiava rovnomernú teplotu na požadovanom stupni tým, že reguluje zapnutie a vypnutie parnej rúry na základe teplotného režimu vo vnútri.
  9. Para nie je vhodná na prípravu jedál dusených v šťavách a na tie, z ktorých sa neskôr pripravujú omáčky. Je to logické – po parnej úprave by boli tieto jedlá príliš „mokré“.
  10. Electrolux ponúka kurz varenia v pare zdarma pre každého, kto si zakúpi vybraný model parnej rúry.

 

Moderná parná rúra ponúka okrem parných programov aj možnosti na pečenie, grilovanie či prípravu chleba.

Viac o multifunkčných parných rúrach Electrolux si prečítate na našej webovej stránke.

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
marhule
Hor sa na marhule!
Majú príjemnú vôňu, sú ich plné stromy a ich farba je veľmi lákavá. Marhuľová sezóna je v plnom prúde,...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...