Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Ako na to: Nakličovanie semienok

Zmesí rôznych semienok, zrniek na klíčenie dostanete kúpiť v každom dobrom bio obchode. Klíčime pre zdravie. Preto aj semienka musia byť naozaj určené na konzumáciu a nie na sadenie. Nečudujte sa poznámke. Denne mi chodia emaily s rôznymi otázkami, preto vždy v článkoch spomeniem aj prípadné nebezpečie v odpovedi. Zrniečka na sadenie bývajú ošetrené chemikáliami, ktoré chránia pred zvlhnutím, pred plesňami. Zrniečko naklíčenie je čisté, bez akejkoľvek úpravy, ani rastlina, z ktorej je vypestované nie je chemicky ošetrená . Tak by to malo byť. Preto bio.

Klíčiť môžete v rôznych nádobách, od klíčiacich misiek, po poháre, či sitá. K dispozícii sú aj skvelé knihy, ktoré nielen inšpirujú, ale hlavne pomáhajú predísť zmarenej práci. Ja som dostala od manžela hlinenú nakličovaciu misku a balíček semienok pohánky. Minuli sme ich za mesiac, ale nie ako klíčky, ale výhonky na chlebíky, či do smoothie. Zmes, ktorá ma zaujala je zložená z lucerny, horčice a ďateliny. Bežným postupom som prvý krát nasypala na nakličovaciu misku vopred namočené semienka, no zdalo sa mi ich v nej trochu veľa a tak som po troch dňoch odobrala polovicu. Tá, čo zostala vyrástla na výhonky. Znova sme ich nastrihali a zjedli na polievke, či na tvarohovej nátierke.

No a s tou druhou polovicou som spravila lahodnú pochúťku 😊. Moje skúsenosti rada pozdieľam.

nakličovanie
nakličovanie semienok
Zdroj: Henrieta Peškovičová

Nakličovaciu misku som mala s priemerom cca 10cm. Aj na obrázku je vidieť, že je zložená z dvoch častí, do spodnej misky odteká voda, vrchná je s dierkami na presaky vody a korienkov. Ešte by sa zišla do setu tretia časť na pokrytie semienok v prvé dni klíčenia, ale vystačili sme si s tanierikom. 

Ideme na to Klíčky zo sušičky😊

  • Vyberte za 1PL semienok, opláchnite ich a nechajte namočené podľa popisu na krabičke. Zvyčajne sú to 4hodiny, alebo 8 hodín.
  • Znova semienka premyte. Rozhoďte ich prstami po navlhčenej nakličovacej misky na perforovanej časti. Misky uložte tak, aby perforovaná bola navrchu a prikryte ju tanierikom tak, aby do semienok nesvietilo slnko. (nemalo by do nej presiakať denné svetlo).
  • Tento proces bude trvať tri dni s tým, že vždy ráno a večer semienka bez vyberania, len v miske premyjete. Voda odtečie do spodnej misky. Semienka nevyberajte.
  • Na tretí deň môžete nechať klíčenie bez pokrývky. Znova opakujte proces závlahy, Voda však nemá v miske tvoriť jazierko, to by klíčky zhnili. Ja ju vždy po zaliatí zlejem von. Prebytočná zostatková vlaha stečie znova do spodnej misky.
  • No a teraz je tu rozdelenie idey – ak budete pokračovať v klíčení na výhonky, proces závlahy opakujte dovtedy, dokedy budete mať výhonky v miske. Ak ich všetky vystriháte a zjete, korienky vytrhajte a misku vyčistite v soľnom roztoku a opláchnite vodou.
  • Ak sa rozhodnete pre krok ako ja, teda na tretí deň si klíčky s cca 1-2 cm výhonkom vytiahnite. Opláchnete a jemne vysušíte v papierovej alebo bavlnenej utierke.

nakličovanie
nakličovanie semienok
Zdroj: Henrieta Peškovičová

  • Klíčky opatrne oddeľte a poukladajte na fóliu určenú pre sušenie v sušičke. Ja používam 9 zásuvkovú Sedonu, zásuvky sa nedajú prevracať s naloženým materiálom. Sušičky sú rôzne, preto odporúčam nastavenie času sušenia najskôr na 4 hodiny. Potom si pridávajte podľa toho, či sú klíčky ešte vlhké po hodine. Sem -tam ich prstami jemne preložte.
  • Niektoré sušička majú otáčacie zásuvky, ako napríklad Excalibur. Šetrí to prevracanie zásuviek, no kontrolovať sušenie musíte aj tak manuálne 😊. Mne trvalo sušenie cca 4,5h.
  • Po vysušení som klíčky nechala chvíľku vychladnúť. Aj keď sa sušili „raw“ módom, teda do 45 C°., vždy ich chvíľku nechám na vzduchu a potom presypem do čistého a suchého pohára s uzáverom.
  • Klíčky používame ako pochutinu na polievky, dieťa si ich len tak chrúme. Sú horkasté, plné vitamínov a minerálov. Môžete ich používať aj s jogurtom a javorovým sirupom😊.

nakličovanie
nakličovanie semienok
Zdroj: Henrieta Peškovičová

TIP: ak nemáte sušičku, klíčky môžete vysušiť v zime aj  na radiátore na papieri na pečenie, len ich častejšie prehadzujte  a  mali by  byť na neprašnom mieste. Letné slnko je úplne najlepšie na sušenie všetkého. A ja sa teším, že sa blíži 😊. Majte krásne a zdravé dni.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
PIERRE_BAGUETTE
Inšpirovaná fanúšikmi, ocenená foodblogermi. Takto vyzerá nová bageta Pierre Baguette
Niekoľko mesiacov ste mohli na www.tvojabageta.sk písať tipy na domáce jedlá, ktoré by ste chceli vidieť v bagete...
Electrolux
Indukcia môže byť hrou. Bezpečnou.
Premýšľate nad kúpou indukčného varného panela? Nasledujúcich pár riadkov vám možno pomôže pri rozhodovaní.
Foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom II.
Electrolux Foodtruck vybavený multifunkčnými parnými rúrami ukázal, čo dokáže 10. júna 2017 na Gurmán Feste...
Kelové závitky
Kelové závitky s kuraťom a šalátom z baklažánu
Listová zelenina je populárna najmä v jari a v lete. Kel má vysokú nutričnú hodnotu a málo kalórií. Pripravte si z neho...
Mattoni
Kde je voda, tam je láska
Máj je odpradávna mesiacom lásky a túto symboliku si každý rok pripomíname bozkom pod rozkvitnutou čerešňou. Okrem...
Zmrzlina
Podľahnite chuti domácej zmrzliny!
Vonku je už teplo, leto klope na dvere a v takýchto horúcich dňoch padne vhod ľadové osvieženie v podobe zmrzliny. Na...
Vybrali sme pre vás
Vyhrajte parnú rúru
Vyhrajte parnú rúru
Vpustite paru aj do kuchyne a staňte sa profesionálom v príprave jedál.
Electrolux
Indukcia môže byť hrou. Bezpečnou.
Indukcia môže byť hrou. Bezpečnou.
Premýšľate nad kúpou indukčného varného panela? Nasledujúcich pár riadkov vám možno pomôže pri rozhodovaní.
Kelové závitky
Kelové závitky s kuraťom a šalátom z baklažánu
Kelové závitky s kuraťom a šalátom z baklažánu
Listová zelenina je populárna najmä v jari a v lete. Kel má vysokú nutričnú hodnotu a málo kalórií. Pripravte si z neho...